Инфо

14. јануар 2021.14. јан 2021.
Знање и тимски дух побеђују
Дарко Вучићевић учесник „Потере“ вредне милион динара

Знање и тимски дух побеђују

„Потера“ за памћење. Четири такмичара победила трагача Жарка Стевановића и знањем успела да освоје рекордну награду од почетка емитовања квиза. Део тима професор из Шапца Дарко Вучићевић
У најновијем издању квиза „Потера“ четверац (студeнти економије Аресније Арсић и Бојан Милошевић, студент историје Синиша Вулић и професор Дарко Вучићевић) „побегао“ је трагачу и однео победу, али и вредну новчану награду. У финалној рунди познатог квиза били су три корака испред Жарка Стевановића и освојили суму од 1.080.000 динара. Младост и искуство показали су се као добитна комбинација, те су својим знањем поставили рекорд надметања. Део победничког тима био је и наш суграђанин Дарко Вучићевић, професор техничког и информатике у Основној школи „Јанко Веселиновић“. Ово је било његово прво учешће у квизу, те је доза треме, како истиче, била присутна, али не и страх.

-Код куће је лакше, у студију постоји одређена трема. Присутне су камере, све је ново и непознато, посебно за неког ко је први пут у квизу. Притисак времена постоји, али су саветовали да не бринемо због одговора и не анализирамо превише оно што не знамо. Најчешће људи погреше на питању које је из њихове уже специјалности, што их додатно оптерети. Подижу притисак у себи питањем „Какав су утисак оставили и како ће други реаговати?“ - каже Дарко о најчешћим „замкама“, али учешће у „Потери“ наводи као занимљиво искуство, изазов и својеврсну проверу знања и вештина.

-Тестирамо себе, своје способности, границе, разменимо искуства и упознамо друге. Момци из екипе су били сјајни. Поседују невероватно знање и драго ми је што то могу да искажу. Враћа се време када се вреднује знање и стручност.

Суштина квиза је управо у финалној потери, односно игри и тимском раду. Имали смо везане тачне одговоре захваљујући доброј координацији и договору


Страст према квизовима датира још од Квискотеке, додаје наш саговорник, а сазнање се таложило годинама. Припрема није постојала, јер информације се упијају, не уче увек наменски и циљано.
-Можда се неко спрема, некад ми се чини да је тако, но тешко би било да се све научи када је опште знање у питању. Сматрам да у „Потери“ може да буде од помоћи и логичко закључивање. Уколико знате шта није, а двоумите се и то може да повећа вероватноћу тачности одговора. Прижељкивао сам питања везана за географију, путовања, саобраћај, али сам се надао да неће бити детаља када је уметност у питању. И без награде био бих задовољан учешћем и знањем које сам показао. Када сам погледао снимак емисије био сам миран, не бих нешто замерио себи – појаснио је професор Вучићевић.

Тимски дух, уз тачне одговоре на захтевна питања допринео је да остваре победу и постану шампиони знања.

-Суштина квиза је управо у финалној потери, односно игри и тимском раду. Имали смо везане тачне одговоре захваљујући доброј координацији и договору. Сваки поен дели такмичаре од потенцијалног до успеха, или неуспеха. Новац није покретач у игри. Свако ко дође са идејом да освоји одређену суму пропушта чар квиза, а ни успех му није загарантован. Награда долази на крају, а све остало пре ње.
Гледаоцима се често учини да су трагачи у дослуху са продукцијом, да су упознати са садржином питања, те стога њихово знање није суштински веће од знања учесника. Наш саговорник није поборник ових теза.
-Као и за све у Србији, тако и за трагаче постоји неколико теорија. Од тога да су им лакша питања до тога да унапред добију све спремно. Сматрам да то није тачно и да све зависи од тога како вам „легну“ питања. Догоди се да су нека лакша, а нека тежа. Све је то индивидуално. Желео сам да одмерим снаге са Милинковићем, јер смо генерацијски блиски.

Дилеме је можда било приликом одабира одговора током надметања, али када је реч о пријави за учешће није се ни анализирала.

-Квизоманима, али и онима који то нису, а уживају да тестирају своје знање препоручио бих да се пријаве. Не треба да страхују од исхода, јер су свакако на добитку, посебно млади. За њих је то припрема за јавне наступе и изазов за животне подухвате- закључио је Вучићевић.



Након успешног дебија у „Потери“ Дарко планира да окуша срећу и тестира знање у квизу „Стигни ме ако знаш“. Освојену награду инвестираће у путовање и заслужени одмор на некој од пешчаних плажа далеког океана, а до тада ужива у победничкој препознатљивости захваљујући ерудицији.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa