Инфо

15. септембар 2011.15. сеп 2011.
КАКО ЗАСНОВАТИ РАДНИ ОДНОС У ШКОЛИ

НАЈВИШЕ НАУДИЛА СЕБИ

Недавно је у редакцију листа „Глас Подриња“ стигло писмо читаоца, запосленог у ОШ „Ната Јеличић“, који између осталог наводи да је у овој школи марта 2007. године у радни однос са пуним фондом часова на место професора српског језика примљена радница која је као доказ о свом звању донела уверење за које се касније испоставило да је фалсификовано. По наводима из писма та „дипломирана“ професорка српског језика са тим невалидним документом је радила четири године.
У жељи да испитамо истинитост наведене тврдње контактирали смо директорицу ОШ „Ната Јеличић“ Зорицу Недељковић.
- Тачно је да је дотична особа радила код нас четири године. Радила је у издвојеном одељењу у Дреновцу. Са њом смо сарађивали пре објављеног конкурса. Тада је код нас радила као апсолвент на замени и показала се као изузетно добар педагог. Приликом конкурса испуњавала је све услове и на школском одбору је одлучено да буде примљена у радни однос. Донела је на увид уверење о завршеном факултету, оверено у суду, са којим се по закону може да заснује радни однос, објашњава директорица.
Међутим, то није био крај. По постојећем закону, сваки професор у року од две године од заснивања радног односа мора да поднесе захтев за полагање за лиценцу. Спорно уверење, у чију легитимност тада још нико није сумњао, послано је и на адресу ресорног Министарства. И тамо је прошло као веродостојно. У међувремену, тадашња професорка, поднела је захтев за одлагање полагања, јер је остала у другом стању. Дакле, ништа није указивало на превару.
Проблем је настао, тек, након што су из Министарства просвете затражили да се употпуни документација, достављањем оригиналне дипломе на увид.
- Пошто није доносила диплому, а у страху да не истекне време за полагање, позвали смо Филозофски факултет у Новом Саду. Тада смо добили одговор да је она још увек апсолвент, и да је добар студент и да има још четири испита до краја. То су нам потврдили и писменим путем. Одмах смо реаговали, прекинули смо радни однос и обавестили просветну инспекцију и тужилаштво, каже Недељковићева и изражава жаљење због целе ситуације, јер је професорка, иако како се касније показало без завршеног факултета, била одличан педагог о чему сведоче бројна признања које су њени ученици освојили на различитим такмичењима.
Истрага је у току, а о резултатима ћемо, по окончању случаја, накнадно, обавестити јавност.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa