Инфо

14. јануар 2021.14. јан 2021.
Срећна јулијанска Нова
Први дан јануара по старом календару

Срећна јулијанска Нова

Јулијански календар уведен је 46. године пре Нове ере, а на снагу је ступио 1. јануара наредне године. У четвртом веку, на Никејском сабору 325. године после Христа, Јулијански календар постао је званични календар Хришћана и то је био све до шеснаестог столећа и реформе Папе Гргура креатора реформисаног Јулијанског календара, касније названог, по њему, Грегоријански
Број „Гласа Подриња“ пред вама угледао је светлост дана 14. јануара, односно првог дана нове године по старом календару који је донео још познати римски император Гај Јулије Цезар. Код нас је синоћ дочекана, како воле многи да кажу Српска или Православна нова година. Ипак, чекање поноћи између 13. и 14. јануара није нешто што је наше аутохтоно, ни по питању националности, ни религије.
Јулијански календар уведен је 46. године пре Нове ере, а на снагу је ступио 1. јануара наредне године. У четвртом веку, на Никејском сабору 325. године после Христа, Јулијански календар постао је званични календар Хришћана и то је био све до шеснаестог столећа и реформе Папе Гргура креатора реформисаног Јулијанског календара, касније названог, по њему, Грегоријански. Недуго потом најпре је Римокатоличка црква усвојила Грегоријански као званични календар, временом тзв. протестанстке конфесије, касније и неке аутономне православне цркве. Ипак, „стару“ Нову годину, не заборављају у неким деловима планете. Ниједна није званична прослава, али се чува традиција било због ината, националног обележја, негде се можда и разлог изгубио, али сећање је остало. Дочекивана је у: Црној Гори, Русији, Украјини, Грузији, Белорусији, Србији, али не само ту...

У малом велшком Селу Cwm Gwaun (назив на старовелшком), на западу ове јединице Уједињеног краљевства славе Hen Galan („стару Нову годину“). Јесте званично укинут Јулијански календар 1752. али овде нису допустили да нестане стари. Гозба је 13. јануара већа него на Божић, кажу мештани, деца иду од куће до куће и певају велшке песме, а уместо некадашњег обичаја по коме је свака кућа правила пиво и на Hen Galan отварала врата свима, сада се у једином пабу у селу точи бесплатно пиво. „Ми смо тврдоглави“ рекао је за енглеске извештаче локални мештанин Мекалистер. Ово је за становнике нерадни дан, затворене су школе, супермаркети, све.

Слави се и у једном швајцарском кантону Апенцелу, дистрикту Хинтерланд, подно Алпа. Овде празник називају Аltes Neujahrsfest (стара Нова година). Као присталице протестантске реформације, од прихватања нису били баш опредељени благонаклоно ка Риму и када је усвојен Грегоријански календар, а они сазнали да је његов реформатор један Папа, нису желели да дозволе да им он намеће када ће славити. Прошло је готово три века, а они још славе 13. јануара.

На северу Шкотске, месту Outer Hebrides у подручју где се још чува Гејслки језик и традиција староседелаца, Нова година се прославља 12. јануара. Попут Велса деца иду од дома до дома желећи срећу укућанима, а они их дарују слаткишима. За њих година другачије се броји и месеци имају друге називе. Своју прославу имају и нека племене у Мароку и Либији.
Свима којима значи, нека је срећна!!!
Д. Б.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa