Инфо

14. јануар 2021.14. јан 2021.
Сива пегавост  лишћа и плода ораха
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Сива пегавост лишћа и плода ораха

Од почетка лета видљиве су пеге које се повећавају и то нарочито ако је кишовито пролеће, и почетак лета. Листови добију смеђу боју и рано долази до дефолијације. Сличне утолегле пеге појављују се и на плодовима те могу често обухватити и цео плод. Тако заражени плодови још ако су рано оболелеи опадају, док позне заразе мање су штетне , али ипак долази до некрозе језгра и као такво је неупотребљиво за људску исхрану
Симптоми се јављају на лишћу у виду тамносмeђих пега , лишће се суши и опада, док се на зеленим плодовима уочавају исте пеге.

Узрок је веома раширена болест код ораха коју проузрокује гљива Гномониа лептостyла.
Од почетка лета видљиве су пеге које се повећавају и то нарочито ако је кишовито пролеће, и почетак лета. Листови добију смеђу боју и рано долази до дефолијације. Сличне утолегле пеге појављују се и на плодовима те могу често обухватити и цео плод. Тако заражени плодови још ако су рано оболеле и опадају, док позне заразе мање су штетне , али ипак долази до некрозе језгра и као такво је неупотребљиво за људску исхрану.

На ластарима се такође јављају овалне или неправилне угласте пеге са светлијим центром и тамнијим рубом.

Ова гљива презимљава у биљним остацима лишћа испод стабала, а у пролеће се развијају репродуктивни органи перитеције из којих аскоспоре врше крајем маја и почетком јуна прве заразе. Касније током лета на пегама настају летње споре-конидије које даље шире заразе. Оптимална т за инфекцију је 21°C али остварује се на 32 °C , и то ако је константно влажење листа 6 х а влага не пада испод 98 %.
Сузбијање и спречавање оболења се успешно може решавати третманима са бакарним препаратима који врше превентивну заштите, неопходна су најмање два третирања и то крајем маја и почетком јуна, као и спровођењем мера хигијене у засаду током целе године, а нарочито у јесен уколико је било заразе. Уклонити заражено лишће и плодове који су опали, по могућству спалити ван засада ораха.
Славица Максимовић, ПССС Шабац

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa