Инфо

14. јануар 2021.14. јан 2021.
Представници младости:  непробојни извиђачи
Јужнокорејска К-ПОП група BTS

Представници младости: непробојни извиђачи

BTS је тренутно најпопуларнија мушка група на свету, а некада су били само група од 7 дечака, које нико није знао. Њихова компанија је била нова у К-поп индустрији, тако да су кренули од „нуле“ и све сами постигли својим трудом и радом. Спавали су сви у малој соби, наступали за пар фанова, али битно је да нису одустали. Једина ствар која се није променила за скоро 8 година постојања, је љубав према њиховим фановима, односно Army-јима
Они ме инспиришу, орасположе, улепшавају сваки дан и чине бољом особом. Помажу ми да волим и верујем у себе, као и да не размишљам о томе шта други мисле. Желим да покажем да постоји и нешто другачије од наше или поп музике и да није лоше слушати нешто ново или видети нове музичке правце. Не бих волела да их људи сматрају „тамо неким Кинезима“, што често чујем, пре свега бих желела да свако види њихов таленат и да их не вређа због другачије културе, изгледа или начина облачења. Надам се да ће кроз овај чланак људи сазнати нешто ново о јужнокорејској групи BTS, па и самој Јужној Кореји и како каже народна изрека „Не суди о књизи по корицама“.

К-поп је жанр популарне музике, пореклом из Јужне Кореје. BTS је јужнокорејска мушка група, основана у периоду од 2010. до 2013. године у компанији BigHit Entertainment. Дебитовали су 13.6.2013. године. Групу чини седам момака, у њиховим двадесетим годинама: RM (26), Jin (28), Suga (27), J-Hope (26), Jimin (25), B (25) и Jungkook (23). BTS, такође познати као Bagtan Boys, имају значење имена „непробојни извиђачи“.

Свих седам чланова учествују у писању и продукцији песама, као и у певању, реповању и плесу. Почетни музички стил им је био хип-хоп, али сада пишу песме различитих жанрова. BTS је група која има поучне и мотивационе текстове песама. У њиховим песмама се говори о личним и друштвеним коментарима, невољама школских доби о темама везаним за ментално здравље и за губитке, самопоуздању, путовањима ка љубави према себи и другима.

А.R.М.Y-дивни представници младости (у преводу) је назив за фана ове јужнокорејске групе. Постигли су велике резултате и оборили многе рекорде, али једно од њихових највећих и најскоријих достигнућа је номинација за Grammy награде. Номиновани су са песмом Dynamite, за најбољи поп дуо/ групни наступ, поред неких највећих певача, као што су Justin Bieber, Lady Gagaга, Ariana Grande и многи други.

Њихов последњи прошлогодишњи албум BE, који су сами осмислили, дебитовао је као број 1 на Bilboard Hot 200 листи, као њихов пети албум који је достигао то место. У албуму се говори о усамљености, анксиозности, депресији, нади, радости и повезаности, због тренутне епидемиолошке ситуације која је променила цео свет. „Попут стреле на плавом небу, пролази још један дан, на мом јастуку, на мом столу, живот иде даље…“, део је рефрена у песми Life Goes On, која има охрабрујућу поруку за све људе света.

Главна песма албума BE је Life Goes On, која је дебитовала на Bilboard Hot 100 листи као број 1 и тиме је постала прва песма, која није на енглеском, на првом месту Bilboard листе. Спот за песму Dynamite, је на Youtube премијери уживо имао између 3 и 4 милиона приказа, чиме је BTS добио највећу премијеру на YоuТubе-у икад, према Forbes-у. За првих сат времена и 14 минута, од како је изашла песма, спот је прешао 20 милиона прегледа. Dynamiteје оборио чак 3 Гинисова рекорда: за најпрегледанији видео, спот и К - поп музички спот за 24 сата, на YоuТube-у икад са 101,1 милион прегледа. Такође је дебитовао на првом месту на Bilboard Hot 100 листи и на Spotify свакодневној Глобал Топ 50 листи, са 7,777,950 прегледа, чиме су прешли претходни рекорд Taylor Swift (7,742 милиона прегледа).

Прошлогодишњи албум Map of the Soul: 7 (МОТS:7) је постао трећи најпродаванији албум, према листи коју је објавио Билбоард, на крају 2020. године. Албум је изашао 21. фебруара и у наредних 9 дана је продато више од 4.1 милион копија, тако је постао најпродаванији албум Јужне Кореје и оборио Гинисов светски рекорд. МОТS:7 је био огроман комерцијални успех. Достигао је прво место на топ листама у преко 20 земаља укључујући Аустралију, Канаду, Француску, Немачку, Ирску, Јапан, Нови Зеланд, Шпанију, Уједињено Краљевство и Америку, где је дебитовао на првом месту Bilboard 200 листе. Такође према Bilboard-у МОТS:7 је постао најпродаванији албум у првој половини 2020. године. BТS је добио и Гинисов Светски рекорд за најбрже достигнуће милион пратилаца на ТикТок-у, за само 3 сата и 31 минут, такође држе рекорд за бројчано најактивнији Тwiттеr налог, где су прешли претходни рекорд Harry Styles-а, при чему је сваки члан групе имао у просеку 330,624 хиљаде, одговора, лајкова, дељења или осталих интеракција на својим твитовима.

У Кореји је BTS најпраћенији Twitter налог са преко 27 милиона пратилаца. Неки њихови највећи хитови, на YоuТubе-у имају чак преко 1 билион прегледа, као што су DNA и Boy With Lyv преко 700 милиона: Dynamite, Fake Love, Idol, преко 500 милиона: Blood, Sweat and Tears, Fire, Dope, Save me…

BTS је тренутно најпопуларнија мушка група на свету, а некада су били само група од 7 дечака, које нико није знао. Њихова компанија је била нова у К-поп индустрији, тако да су кренули од „нуле“ и све сами постигли својим трудом и радом. Спавали су сви у малој соби, наступали за пар фанова, али битно је да нису одустали. Једина ствар која се није променила за скоро 8 година постојања, је љубав према њиховим фановима, односно Army-јима.
Ксенија Живковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa