Инфо

21. јануар 2021.21. јан 2021.
Редовни и ванредни надзори
И З В Е Ш Т А Ј са електронске седнице колегијума начелника Мачванског управног округа и начелника – шефова инспекцијских служби

Редовни и ванредни надзори

Поступајући у складу са законском обавезом одржавања састанака на месечном нивоу, а због нестабилне епидемиолошке ситуације, начелник Мачванског управног округа Владан Красавац је у понедељак 18. јануара 2021. године одржао прву седницу колегијума у 2021. години, у електронској форми. Извештај о раду за децембар месец су доставили сви учесници електронске седнице, уз навођење активности и проблема у раду
Поступајући по закључку са претходног колегијума, везано за обезбеђење бесплатног паркирања за службена возила републичких инспекцијских органа на подручју града Шапца, начелник Владан Красавац је у непосредном контакту са Градском управом града Шапца информисан да у овом моменту захтев који је у писаној форми упућен, не може бити позитивно решен, већ одлуку о захтеву може донети Скупштина града Шапца.

Начелник Одељења републичке тржишне инспекције Миладинка Јовановић, наводи да је извршено укупно 73 надзора,од којих 66 редовних, 7 ванредних и 1 саветодавна посета. Донето је 15 решења из редовног надзора и 3 решења из ванредних надзора, а поднето је и 17 прекршајних пријава. Области контроле у претходном месецу су: контроле производње и продаје кривотворене робе по усвојеним захтевима носилаца права интелектуалне својине и по службеној дужности; контроле нерегистрованих субјеката који нуде робу преко интернета; усаглашености светлећих низова; промета резаног дувана и дуванских производа на пијацама; предузетника са привременом одјавом у АПР; продаје несопствене робе на пијаца- ма - кафе, кондитора, козметике, кућне хемије, као и ванредне контроле по пријавама потрошача. Као ефекат извршених надзора урађено је 74 записника, поднето је 17 решења судији за прекршаје, 4 решења о отклањању недостатака, 9 решења о одузимању робе и 3 решења по члану 33. Закона о инспекцијском надзору.

Заменик начелник Одељења инспектората за рад Војин Јевремовић, наводи да је нспекцијске послове обављало 7 извршилаца, од 9 колико их је у овом Одељењу, јер су два инспектора оболелеа од COVID-19. Извршено је 182 контроле и све су биле ванредни инспекцијски надзори. Инспектори су донели управне мере према 17 регистованих привредних субјеката и 5 према нерегистрованом привредним субјектима. Приликом контрола регистрованих привредних субјеката 8 лице је затечено на фактичком раду ,,раду на црно“. Поднето је укупно 22 захтева за покретање прекршајног поступка против надзираних привредних субјеката. Врсте инспекцијских надзора су: инспекцијски надзори поводом представки физичких лица у области радних односа и безбедности и здравља код послодаваца у разним делатностима; тешке и колективне повреда на раду; ванредни инспекцијски надзори у области радних односа; ванредни инспекцијски надзори у области радних односа и безбедности и здравља на раду код послодаваца који изводе радове на градилиштима; инспекцијски надзори код нерегистрованих привредних субјеката и COVID-19 надзори код послодаваца који обављају делатност трговине на мало и угоститељску делатност.
Републички туристички инспектор Живадин Бошковић је извршио 25 инспекцијских надзора, од којих су један редован, 11 ванредних и 3 ванредна инспекцијска надзора на основу представке правног или физичког лица. Свих 25 надзора били су ненајављени. Са налогом је извршено 11 инспекцијских надзора, а 14 надзора извршено је без налога. Изречене су 3 управне мере, све према регистрованим привредним субјектима.

због COVIDA -19 урађен велики број надзора, укупно 5304, од којих су 214 редовни, 4966 ванредни и 124 контролни надзори. Инспекцијски надзор обављало је 3 инспектора. Донето је 5062 решења, од којих је 120 из редовног надзора, а 4942 из ванредних надзора. У току децембра месеца оболело је 3190 лица и 4336 лица у контакту


Шеф Одсека за санитарни надзор Владан Рашић,наводи да је због COVIDA -19 урађен велики број надзора, укупно 5304, од којих су 214 редовни, 4966 ванредни и 124 контролни надзори. Инспекцијски надзор обављало је 3 инспектора. Донето је 5062 решења, од којих је 120 из редовног надзора, а 4942 из ванредних надзора. У току децембра месеца оболело је 3190 лица и 4336 лица у контакту. Обављене су појачане контроле циљаних ванредних надзора над објектима под санитарним надзором, везано за примену противепидемијских мера на сузбијању COVID епидемије, самостално или кроз заједничке акције са комуналном полицијом и републичком инспекцијом у координисаним надзорима. Области надзора били су: угоститељски објекти, објекти промета хране и објекти за негу и улепшавање лица и тела; здравствена исправност воде за пиће у објектима од већег друштвеног значаја и у објектима за производњу хране; надзор лица која подлежу санитарном надзору; надзор над имунизацијом одређених категорија становништва; надзор над објектима производње флашираних вода, дијететских и козметичких производа, дечје хране и кашица. Недостатак возила је и даље велики проблем инспекције.
Шеф Одсека ветеринарске инспекције Јасмина Којичић Стефановић наводи да је укупно извршено 991 надзор од којих је 153 редовна и 838 ванредних. Донето је 34 решења из редовних надзора и 368 из ванредних надзора. Предмет контроле су били угоститељски објекти, објекти за промет хране, објекти за клање животиња и прераду меса, објекти за прераду млека, а вршена је и контрола пољопривредних газдинстава везано за обележавање свиња и кретање говеда. Контролисани су објекти за карантирање свиња, а вршене су и контроле приликом извоза животиња и намирница анималног порекла и издавање сертификата за извоз. Спроводе се контроле спровођења COVID мера у континуитету. И даље је актуелан проблем недовољног броја службених возила, као и недовољан број извршилаца.

Координатор републичке пољопривредне инспекције Горан Бошковић је извршио 9 надзора, од којих је 8 ванредних и 1 контролни. Области контроле су: промет алкохолних и безалкохолних пића у СУР, трговинским објектима и пијацама. Вршена је и контрола производње вина -провера и овера образаца за извоз вина у ЕУ.

Републички инспектор за заштиту животне средине Бранислава Тешић, наводи да је извршено 15 надзора и то 8 редовних и 7 ванредних. Редован инспекцијски надзор обављан је према Годишњем плану Сектора за надзор и предострожност у животној средини, а обављани су и надзори према захтеву Управе за аграрна плаћања. Област надзора били су: испуњеност услова заштите животне средине; услови утврђени Студијом о процени утицаја; заштита ваздуха; заштита воде; seveso постројења; предео изузетних одлика. Инспекцијске послове је обављало 3 извршиоца.

Републички водни инспектор Драган Тадић је од 04. новембра 2020. године добио решење за рад од куће, као ризична група – дијабетичар због опасности од ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2. Поступао је по представкама и извршио 2 ванредна инспекцијска надзора, донео је 5 решења, од којих су три решења за отклањање недостатака и два решења за прибављање водних аката - водних дозвола. Поступајући по захтевима странака сачинио је девет дописа. Израдио је 25 налога за инспекцијски надзор за Одсек водне инспекције Смедерево, као и три месечна извештаја.

Републички фитосанитарни инспектор Мирослав Алексић, је извршио 11 контрола,од којих су по једна контрола из области подстицаја подигнутих вишегодишњих засада воћа - по Уредби и из области промета за заштиту биља / пестицида /. Урађене су 2 контроле из области промета средстава за исхрану биља / ђубрива /, а издато је и 7 фитосертификата.

Републички шумарски и ловни инспектор Александра Ђурковић, са седиштем рада у Шапцу, је извршила 19 контрола, а Републички здравствени инспектор Ивана Антонијевић, је била на испомоћ санитарној инспекцији.

Са одржавањем електронских седница наставиће се и убудуће услед нестабилне епидемиолошке ситуације изазване вирусом COVID-19.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa