Инфо

21. јануар 2021.21. јан 2021.
Измрзавање пшенице

Измрзавање пшенице

Овај период у коме оцењујемо кондиционо стање пшенице је период када сагледавамо дешавања у мелиорацији и предсетвеној припреми које су се десиле у току јесењи. Првим утисцима стања на њиви када не можемо ништа да реагујемо је да се органолептички установи стање но оно може да нас наведе на постојеће стање и шта можемо да очекујемо у току вегетације. Дакле, време сетве као почетни моменат у вегетацији може да у овом моменту каже све а то је да однос количине воде у ћелији као и синтеза органске материје угљених хидрата и масти у чвору бокорења и њено очување од ниских температуре у период када је присутан мраз и ниске температуре.

Дакле, морамо рећи да већа количина воде у моменту ниских температуре ствара у међућелијском простору лед, што доводи да оштре ивице створеног леда у истом заправо повређују околне ћелије што доводи до пропадања чвора бокорења.

Као закључак, пропадање биљака не настаје услед исцрпљивања и гладовања биљака, у биљним органима има довољно угљених хидрата, већ од последица нарушавања нормалног промета материја и енергије и односа појединих процеса у биљци. Савет је не избегавати оптималне рокове сетве стрних жита јер у том периоду се дешавају биохемихски процеси које омогућују самој биљци да се спреми за сурови зимски период ниских температуре и да га безболно прође без бојазни измрзавања и умањења приноса.
Дипл.инг Дарко Симић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa