Инфо

28. јануар 2021.28. јан 2021.
Чист ваздух приоритет
Савет за екологију и зелену економију града Шапца

Чист ваздух приоритет

„Захваљујући нашој иницијативи Шабац је добио мерну станицу која мери ПМ10 и ПМ2.5 честице и имамо информације да је ваздух у нашем граду прекомерно загађен, као и у већем делу Србије. На нама је велики задатак да се позабавимо изворима тог загађења и да омогућимо да постепено ти извори буду угашени, како бисмо дисали што чистији ваздух“, каже одборник др Дејан Павловић
На првој седници новоформираног Савета за екологију и зелену економију града Шапца усвојен је пословник о раду Савета за текућу годину, предложене мере за смањење честичног загађења ваздуха на територији Града и представљене основе зелене економије члановима. Савет је уз закључак о предлогу за смањења загађeња ваздуха, најавио и мерење концентрације полена амброзије у ваздуху, као и сарадњу са грађанима, локалним и републичким институцијама на заштити животне средине.

-Савет за екологију ће омогућити да град Шабац још снажније брине о свом економском напретку уз поштовање права на здраву животну средину. На овај начин се јача капацитет локалне самоуправе у борби за здравију животну средину и боље здравља грађана. Савет чине они коју су се раније доказали у свом еколошком раду и активизму. Радиће волонтерски у корист грађана и локалне самоуправе, без надокнаде. Прилику да помогну у раду Савета имаће сви који имају капацитет, јер је правилником предвиђено позивање стручњака из одређених области, као и формирање радних група, стручних тимова. Очекујем да ће Савет имати успеха у раду, а да ће имати подршку надлежних институција - рекао је председник Савета Мирослав Крстић.

Како истиче др Дејан Павловић намера је да рад Савета за екологију и зелену економију града Шапца буде усмерен ка актуелним еколошким проблемима заједнице, пре свега квалитету ваздуха.

Савет за екологију ће омогућити да град Шабац још снажније брине о свом економском напретку уз поштовање права на здраву животну средину. На овај начин се јача капацитет локалне самоуправе у борби за здравију животну средину и боље здравља грађана


-Једна од првих активности Савета је утврђивање мера честичног загађења ваздуха у Шапцу. Захваљујући нашој иницијативи Шабац је добио мерну станицу која мери ПМ10 и ПМ2.5 честице и имамо информације да је ваздух у нашем граду прекомерно загађен, као и у већем делу Србије. На нама је велики задатак да се позабавимо изворима тог загађења и да омогућимо да постепено ти извори буду угашени, како бисмо дисали што чистији ваздух, те је Савет усвојио и један закључак у којем су предложене мере за смањење честичног загађења. Једна од најважнијих мера коју грађани очекују јесте да прикључак на гасоводну мрежу буде бесплатан. Ово није само у надлежности Града, већ и Агенције за енергетику Владе Републике Србије, те ће од Савета потећи иницијатива прво ка локалној самоуправи, а потом и надлежним државним органима који ту одлуку морају да донесу. Желимо да са мерењем ПМ честица у Шапцу буде доступно континуирано и када мерна станица више на буде на Тргу, да на станици у кругу Болнице буде инсталирана опрема која може да мери честице - рекао је градски одборник др Дејан Павловић и додао да би значајна мера била и мерење концентрације полена амброзије у ваздуху.

-У договору са Агенцијом за заштиту животне средине ћемо добити клопку за мерење полена амброзије што ће бити услов за даље кораке. Очекујем да Савет донесе и друге мере, инструменте на које град треба да обрати пажњу као бисмо решили бројне еколошке проблеме. Савет ће се потрудити да сваку примедбу, или жалбу коју добије од грађана учини доступном, односно да утиче на рад институција, како локалних, тако и републичких како би се проблеми решавали.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa