Инфо

28. јануар 2021.28. јан 2021.
Медији имају кључну улогу
Панел о инклузији Рома:

Медији имају кључну улогу

“Немојте ћутати ако видите брата, колегу или пријатеља који шири говор мржње. Реагујте. Ми смо одговорни и имамо обавезу да зауставимо говор мржње. Морамо учинити све што можемо да дамо свој допринос, промена полази од појединца”
Учесници панела “Одговорно извештавање о инклузији Рома” оценили су у понедељак да медији имају моћ да креирају имиџ те да је поред политике њихова улога у инклузији Рома кључна.

“Медији имају моћ да креирају имиџ о одређеној групи и да утичу на концепт шта нешто значи. Они имају начин да помогну грађанима да схвате стварност у којој живе”, рекао је Орхан Усеин, који је радио на пројекту “Интеграција Рома” Савета за регионалну сарадњу (РЦЦ).

“Фокус треба да се помери са обавезе да се Роми интегришу на одговорност државе да ефикасно осигура недискриминацију ромске заједнице”


Штефан Милер из Централног савета немачких Синта и Рома је рекао да је важно превентивно радити, не само са Ромима, већ и са већинским становништвом, на кључним узроцима расизма.

“То не значи да се игноришу Роми већ да морамо радити на темељним узроцима да бисмо могли да решимо овај проблем. Није довољно само борити се са расизмом, паралелно морамо радити на свим стварима који доприносе оваквој ситуацији”, рекао је он.

Истакао је да је и у Европској унији и на Западном Балкану расизам према Ромима друштвено прихваћен од већине друштва.

Поред промене менталитета, рекао је Милер, највећу одговорност да се дискриминација искорени има држава.

“Фокус треба да се помери са обавезе да се Роми интегришу на одговорност државе да ефикасно осигура недискриминацију ромске заједнице”, рекао је Милер.

Он сматра да је један од кључних корака ослобађање од предрасуда утемељених у прошлости и додаје да у ратовима на Косову и у Босни и Херцеговини, али и у Другом светском рату, Роми нису препознати као жртве.

Продуцент и редитељ ромског порекла из Велике Британије Джејк Боверс је истакао да су најчешћи митови о Ромима у медијима ти да су Роми криминалци, номади, да су глупи, видовњаци и да су прљави.
“До шездесетих година прошлог века у енциклопедијама сте могли да надјете да одрасли Роми имају способност мозга као дете од 10 година”, рекао је Боверс.

Он је међутим оценио да је промена могућа и да се то најбоље види на имиџу ЛГБТ заједнице пре и сада, а да медији ту имају велику улогу.

Млади европски амбасадор Бенард Бабај је рекао да је важно истаћи да ромска деца желе да уче, али да је потребно обезбедити им исте могућности.

“Они немају исту полазну основу као остала деца”, рекао је он и додао да су они који шире говор мржње гласни, али да појединци имају обавезу да буду гласнији против тога.

“Немојте ћутати ако видите брата, колегу или пријатеља који шири говор мржње. Реагујте. Ми смо одговорни и имамо обавезу да зауставимо говор мржње. Морамо учинити све што можемо да дамо свој допринос, промена полази од појединца”, рекао је Бабај.

Учесници су, одговарајући на питања новинара, оценили да медији поред информативне имају и образовну функцију која од њих захтева да људима “испричају и другу страну приче”.

Додали су да је у Другом светском рату над Ромима такодје извршен геноцид, али да се то због расизма и различитог третмана група не препознаје.
Извор: Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa