Инфо

28. јануар 2021.28. јан 2021.
Боингом кроз виноград
ДРАГАН ПЕТРОВИЋ, МЛАДИ ГЛУМАЦ ИЗ БОГАТИЋА

Боингом кроз виноград

Понос домаћег Аматерског позоришта “Јанко Веселиновић”, које слави седам деценија рада. Наступа у телевизијској серији РТС “Тајне винове лозе”, чије је емитовање у току, а са члановима своје класе коју предводи професорка Марија Миленковић на Факултету драмских уметности у Београду, где је студент завршне године, на јубиларном 40. Међународном фестивалу ВГИК у Москви са представом “Кавкавски круг кредом”, освојили главну награду
Тренутно га гледамо у телевизијској серији РТС “Тајне винове лозе”, која има 36 епизода и емитује се сваке вечери од 20 часова на првом каналу. Драган Петровић, млади глумац из Богатића, о коме је реч “игра” Немању Смиљанића, а најбоље мушке улоге, за сада остварио је на угледним фестивалима позоришног аматеризма у Јагодини и Белој Паланци, тумачећи лик Роберта у позоришној представи “Боинг, Боинг”, са својим вршњацима из омладинске позоришне сцене Аматерског позоришта “Јанко Веселиновић” у Богатићу.

Почеци испуњени срећом и тугом
Глумом у позоришту, бави се од малих ногу. “Даске које живот значе” су како овде воле да кажу Драганова љубав од малена. Похађао је школицу глуме код Аните Ерцеговчевић, при Аматерском позоришту “Јанко Веселиновић” у Богатићу. Прва представа у којој је наступао је “Ливадска прича”(улога Чичак). Касније је био књишки мољац у представи “Стара књижара”. После овога прелази у дечју школу глуме код домаћег редитеља великог дара, почившег Зорана Ђонлића. Тада почиње да озбиљније схвата суштину глуме и сценског наступа. У овом периоду глумио је у неколико представа, а најзначајније су: “Вести из несвести” и “Поздрави неког”.

Студентски и други ангажмани
На трећој и четвртој години студија Драган је био ангажован у неколико позоришних представа. “Нана” у позоришту Мадленијанум. “Јесте ли за безбедност” у Народном позоришту у Београду. “Снежана и седам патуљака” у позоришту Бошко Буха. Снимио је и неколико епизодних улога у тв серијама: “Ургентни центар- Прва тв, “Муке једног лава”- РТС, “Златно доба” Пинк.
Касније “игра” главну улогу у представи “Боинг, Боинг”, редитељке Иване Терзић, а један од најбољих професора сценског покрета у Србији Ивица Клеменц, као селектор, поменуту представу бира за Међународни фестивал у Јагодини и она побеђује на том фестивалу.


После породичне трагедије у којој је изгубио старијег брата позориште му постаје друга кућа, место где се могао насмејати, осетити лепшу страну живота.

Одлазак редитеља Зорана Ђонлића, на моменат је “срушио” Драганове младалачке снове о глуми.
На срећу мачванске и српске школе глуме која је у свету високо рангирана, Драган се после више година одрицања поново враћа позоришту. За то доста заслуге има домаћа глумица Ивана Терзић. Она у оквиру угледног мачванског позоришта, које обележава седам деценија успешног рада, отвара омладинску позоришну сцену. Драгану ускоро у оквиру представе “Боинг, Боинг”, чији је редитељ, поверава главну улогу, коју он потпуно оправдава. На фестивалима у Јагодини и Белој Паланци” добија награде за најбољу мушку улогу. Тумачио је лик Роберта. И представа је била најбоља. Чланови жирија су били истакнути српски глумци, а Драган прихвата савете неких од њих да упише глуму на Факултету драмских уметности у Београду.

- Припремао сам се углавном сам, на свом изворишту и уточишту-сцени позоришта у Богатићу. Велику помоћ и подршку пружила ми је глумица и редитељка Ивана Терзић, као и моје колегинице и колеге из “Омладинске сцене”, каже Драган.

Факултет и велика шанса
Од 380 кандидата, специјална комисија факултета, одабрала је те 2016. године, 25. Између њих изабрано је 10 и они су примљени на класу коју води професорка Марија Миленковић. Драган је био међу тих 10 одабраних, а сада је студент четврте године Факултета драмских уменности, коме је до дипломирања остало још два испита.

- Веома сам срећан, што ми је пружена шанса да наступам у актуелној серији на РТС “Тајне винове лозе”. Није то нека велика улога, али за мене је много значајна. Више се појављујем од 15 епизоде, а окружење је заиста фантастично. Дружење, сарадња на високом нивоу. Уверен сам да ће серија доживети велики успех и гледаност, а посебна ми је част што сам део тог глумачког тима. Ово је за мене значајна “одскочна даска”, каже за “Глас Подриња”, млади мачвански глумац великог дара.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa