Инфо

28. јануар 2021.28. јан 2021.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста

Држава Србија и читав свет 27. јануара обележавају Међународни дан сећања на жртве Холокауста.Овај датум је установљен 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација.Тог дана 1945. године ослобођен је злогласни логор Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи. За непуне четири године у Аушвицу је убијено најмање 1,1 милион људи, од којих је највећи број било Јевреја. Холокауст је однео шест милиона Јевреја у нацистичкој кампањи да се истреби јеврејска популација. Велики број Срба, Рома и других нација жртве су Холокауста које се никада не смеју заборавити.

У част афирмације људских права и кажњавања геноцида, апелује се на поштовање сећања на жртве Холокауста, али се у исто време подстичу земље у спречавању геноцида у будућности. Држава Србија никада неће заборавити све жртве које су током Другог светског рата страдале у свим логорима нацистичке политике.

Поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста полагањем венаца на Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату на Старом сајмишту, држава Србија обележава овај значајан датум.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa