Инфо

28. јануар 2021.28. јан 2021.
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ИМУНИЗАЦИЈУ
МАЊИ БРОЈ ПРВИХ ПРЕГЛЕДА И ПОЗИТИВНИХ ПАЦИЈЕНАТА

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ИМУНИЗАЦИЈУ

Најбољи пут којим пацијенти могу да дођу до вакцине јесте да се електронски пријаве или путем кол центра. Уколико то не могу да учине из било ког разлога треба да се обрате у Дом здравља
Вакцинација у општини Коцељева почела је прошле среде па је у претходној недељи прве дозе вакцина против Ковида-19 примило готово 280 људи. Имунизација је интензивно настављена и ове седмице те је за првих шест дана било вакцинисано око 400 грађана, што говори о великом интересовању.

–Ми смо пријавили пункт у Дому здравља Коцељева, са два тима, а по потреби и у зависности од интересовања грађана, тај број тимова можемо и повећати. Најбољи пут којим пацијенти могу да дођу до вакцине јесте да се електронски пријаве или путем кол центра. Уколико то не могу да учине из било ког разлога треба да се обрате у Дом здравља. Али, морају имати разумевања и да схвате да обављамо вакцинацију по списковима који нам стижу из Београда а на којима су они који су се већ пријавили на један од поменутих начина и заказали свој термин- објаснила је Јасмина Милошевић, координатор за имунизацију у овој здравственој установи.



Апел је да се грађани вакцинишу у што већем броју. Интересовање је заиста велико. Међу онима који су то већ учинили је и Небојша Остојић.

–Примио сам кинеску вакцину и нисам је бирао, већ је то била она којом је Дом здравља у Коцељеви у овом тренутку располагао. На добровољној бази сам је примио. Никакве симптоме ковида нисам имао, а опет сам одлучио да се вакцинишем, првенствено због својих укућана па и себе- изјавио је Остојић.
Од почетка имунизације у коцељевачки крају дистрибуирана је само вакцина кинеског произвођача, за коју се грађани махом и изјашњавају. Према речима надлежних, доза има довољно како би се испоштовао досадашњи темпо, те у овом тренутку, тврде, нема разлога за бригу и страх од несташице. Напомињу да се имунизација веома добро одвија, али су и сами здравствени радници изненађени великим одзивом грађана. Ипак, подсећају да је приличан број пацијената у овој сезони био заинтересован и за вакцину против грипа, те да су све дозе које су стигле подељене у кратком року и у већем броју у односу на претходне године.

–Могуће је да је један од разлога за овакву реакцију грађана страх од коронавируса. Али, када се народу, са друге стране, лепо објасни шта су и какви бенефити, онда они схвате и ту нема проблема. Још када дамо неки лични пример, онда они у свему томе имају позитиван став- оценила је Милошевић и додала да је међу заинтересованим грађанима за имунизацију највише старијих људи, што је донекле и разумљиво.

У Дому здравља у Коцељеви међу запосленима било је много оних који су били заражени коронавирусом, посебно у последњем таласу, од новембра месеца. Још увек има оних који су у изолацији или на продуженом лечењу, тако да нису у могућности да у овом периоду приме вакцину.

–Такође, имамо запослених који су раније прележали корону и за сада имају антитела, али ће у наредном периоду исказати своју заинтересованост за вакцинацију. Од осталих запослених солидан број је примио вакцину а има и оних који су пријављени и чекају да приме вакцину- оценила је координатор за имунизацију.

СМАЊЕН БРОЈ ПРЕГЛЕДА У КОВИД АМБУЛАНТИ
Епидемија се у коцељевачкој општини разбуктала у току трећег таласа. Свакодневно је у ковид амбуланти бележен велики број прегледа, али и позитивних пацијената. Међутим, након неколико недеља чини се да се ситуација постепено нормализује. Још увек је неопходан опрез и поштовање мера заштите. Ипак, и неколико пута мањи број заражених у протеклој недељи у односу на претходне седмице охрабрује све, посебно здравствене раднике.

Према званичним подацима Завода за јавно здравље Шабац у недељи иза нас било је 23 новооболела становника општине Коцељева од Ковида-19. У истом периоду лекари и медицинске сестре у тријажном центру обавили су 366 прегледа, за разлику од ранијег, у којем је тај број био и дупло већи.

Истовремено, приметан је знатан пад не само укупних, већ и првих прегледа.

–Смањен је значајно број прегледа у ковид амбуланти, посебно првих. И број тестираних је самим тим мањи. Ми углавном имамо свих врста тестова у довољним количинама. И серолошких, и антигенских, и PCR. Контролних прегледа је било нешто више, што је последица претходног налета вируса. За сада је ситуација задовољавајућа. Ништа се не препушта случају, него се контроле испоштују све до потпуног оздрављења. Стање пацијената се прати до самог краја, до закључења боловања- истакла је Јасмина Милошевић.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa