Инфо

4. фебруар 2021.4. феб 2021.
Политизује ли се и одношење смећа
БУРА ПОСЛЕ ДОПИСА ДИРЕКТРОРА ЈКП “СТАРИ ГРАД” РАДНИЦИМА

Политизује ли се и одношење смећа

“Ваша дужност и обавеза је да извршавате налоге Ваших претпостављених”, стоји у допису директора ЈКП “Стари град”. “Речима да је дужност сваког запосленог да извршава налоге претпостављених, директно шиканира људе који ту раде и показује на који начин функционише нова власт у граду”, наводи се у саопштењу ГО ЗЗС. Интерно обавештење предузећа да се поведе рачуна о томе како се празне контејнери, изазвало је праву буру, и открило је ко стоји иза кампање против ЈКП “Стари град”, истакнуто је у саопштењу ЈКП “Стари град”
Прошле седмице у јавности се појавио допис који је директор ЈКП “Стари град” Никола Беговић упутио запосленима. Допис се односи на радне обавезе, а у њему се наводи:

-Поштовани радници, што се тиче пражњења кошева, Ваша обавеза је да се цео кош испразни и да се покупи све оно око кошева! Није на Вама да одлучујете шта ради пословођа, ни шта ће радити друга смена. У циљу нашег ефикаснијег, озбиљнијег и преданог рада, пословође имају задужење да прате извршавање радних задатака својих непосредних извршилаца и да документовањем утврде чињенично стање на терену. То је једини меродаван доказ, а не рекла-казала. То што радите на ветру, киши, снегу, је за сваку похвалу, али тај посао сте Ви изабрали и за то сте плаћени. У случају да не можете да испуните радне задатке или сте незадовољни послом, платом, условима, пословођама , руководством, имате право избора на неку другу, бољу фирму која ће Вам пружити та очекивања. Ваша дужност и обавеза је да извршавате налоге Ваших претпостављених, стоји у допису директора ЈКП “Стари град”.
Када се овај допис појавио на друштвеним мрежама изазвало је бројне реакције код грађана. Са једне стране био је велики део оних који су правдали овакав поступак директора, док је други део стао у одбрану радника. Међутим, нису реаговали само грађани. Саопштењем се о овом догађају огласио и Градски одбор странке Заједно за Србију.



сматрамо да је лицемерно да се управо Заједно за Србију оглашава око ситуације у ЈКП “Стари град”


-Градски одбор странке Заједно за Србију- Шабац изражава најоштрији протест због дописа који се појавио у јавности, а тиче се јавног комуналног предузећа “Стари град” Шабац. Никола Беговић в.д. директора тог предузећа је кроз свој допис запосленима, осим демонстрације силе, показао и како их понижава на најнељудскији могући начин. Нарочито је споран део у којем вршилац дужности директора врло експлицитно упућује раднике да могу да траже нови посао, ако им се не свиђају правила на постојећем. Речима да је дужност сваког запосленог да извршава налоге претпостављених, директно шиканира људе који ту раде и показује на који начин функционише нова власт у граду. Овим чином се нарушава не само људско достојанство радника, него се и врши директан и нескривени мобинг над њима. Овакво понашање је за осуду у сваком времену, а нарочито у 21. веку у којем би разговори о правима радника требали да буду одавно решени, а теме да нам буду њихови још бољи услови за рад. Нажалост, враћамо се много година у назад, наводи се у саопштењу ГО ЗЗС.

Страначко сапштење изазвало је и реакцију из ЈКП “Стари град” који су га назвали лицемерним и за бројне затечене проблеме унутар предузећа окривили баш ову партију. Замолили су политичке партије да се уздруже од политизације начина одношења смећа у граду.



Нарочито је споран део у којем вршилац дужности директора врло експлицитно упућује раднике да могу да траже нови посао


-Оглашавањем партије Заједно за Србију разоткривена је позадина најновијих дешавања у ЈКП “Стари град”. Посредством својих активиста, бивша власт наставља да урушава ово градско предузеће и то у тренутку када ново руководство покушава да изађе из наслеђених проблема. Вишедеценијски непријатељски однос према предузећу које се финансира из буџета града Шапца, а који пуне сви наши суграђани, ЈКП “Стари град” довело је на ивицу пропасти. Девастиран је возни парк, док су многи радници притиснути немаштином због тога што им нису исплаћиване плате, били принуђени да оду на друго место. Подсећамо да су ЈКП “Стари град” и запослени у овом предузећу током последњих 20 година били у немилости тадашње власти. Кулминирало је у изборној години, када су радници због неисплаћених зарада штрајковали. Шапчани се сећају да су тих дана град и комплетно сеоско подручје претворени у депонију. Робовласнички однос према запосленима, притисци, претње, неисплаћивање солидарне помоћи, откази онима који су захтевали да добију плату, директор доведен из Ниша, а који је мистериозно нестао у службеном аутомобилу, само су део онога што је режим Небојше Зеленовића и Душана Петровића приредио овом предузећу. Стога сматрамо да је лицемерно да се управо Заједно за Србију оглашава око ситуације у ЈКП “Стари град”. Свесни смо да још увек постоје проблеми, посебно у служби за одношење смећа. Интерно обавештење предузећа да се поведе рачуна о томе како се празне контејнери, изазвало је праву буру, и открило је ко стоји иза кампање против ЈКП “Стари град”. Молимо политичке партије које су директно учествовале у уништавању имовине свих наших суграђана да се уздрже од политизације начина на који се односи смеће. Шапчани који плаћају ову услугу очекују за свој новац да затекну празан контејнер и очишћене улице, истакнуто је у саопштењу ЈКП “Стари град”.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa