Инфо

4. фебруар 2021.4. феб 2021.
НАЈБОЉИ МЕЂУ НАЈБОЉИМА
ЈОШ ЈЕДНО ПРИЗНАЊЕ ЗА ОПШТИНУ КОЦЕЉЕВА И ДАВАОЦЕ КРВИ

НАЈБОЉИ МЕЂУ НАЈБОЉИМА

Представници Института за трансфузију крви Србије подсетили су да велике заслуге за успешан рад припадају секретару Црвеног крста Коцељева Милану Глумцу те да није било године да овој локалној самоуправи није припала бар једна награда
Општина Коцељева поново је добитник Дијамантске плакете Шампион солидарности за прошлогодишње резултате постигнуте у оквиру зимске и летње кампање на пољу добровољног давалаштва крви. Ово признање је, поводом прве акције у 2021. години, која се традиционално организује на Савиндан, уручено председнику општине Коцељева Душану Илинчићу који је изјавио да је ова локална самоуправа релативно мала али да су резултати који се постижу у овој области последица озбиљног и континуираног рада.



–Наравно, резултати увек могу бити бољи, али је у овом тренутку максимум који можемо да дамо постигнут. Имамо све више младих који дају крв и то је веома важно за будућност. Има још доста да се ради на томе, али је до сада доста и урађено- оценио је Илинчић.

Представници Института за трансфузију крви Србије подсетили су да велике заслуге за успешан рад припадају секретару Црвеног крста Коцељева Милану Глумцу те да није било године да овој локалној самоуправи није припала бар једна награда.



Зимска и летња кампања, осмишљене пре више oд једне деценије, постали су традиција а њихов циљ је да се у најкритичнијим периодима године људи подстакну да дају крв и то је симболично надметање градова и општина за титулу Шампион солидарности.

–Ово се показало као добро и када смо после 2-3 године дошли до неке тачке и схватили да су неки градови и општине најбољи и у летњој и у зимској кампањи, установили смо Дијамантску плакету за најбоље међу најбољима, а то су они који су показали изванредне резултате у обе кампање и ваша општина је једна од пет најбољих за претходну годину- изјавила је Ивана Родић, начелник одељења за мотивацију и организацију добровољних давалаца крви Института за трансфузију крви Србије.
Она је подсетила да је републички просек у 2020. години био испод три посто прикупљених једицина крви у односу на број становника а да је у Коцељеви тај ниво давања 3,21.

.


–Када смо завршили 2019. годину заиста смо имали изузетне планове за 2020. Напросто, у марту и наши животи и сви планови и начини рада су морали да добију један потпуно другачији ток и оно што мислим да је у овом тренутку у суштини важно да се каже је да смо успели у ситуацији у којој је основна порука људима била да се не окупљају, да на безбедан начин окупимо хумане људе да бисмо помогли онима којима је помоћ неопходна. Када сумирамо резултате долазимо до закључка да су постигнути резултати од 15-17 посто смањени бројем прикупљених јединица у односу на 2019. годину и да је то заиста више него што смо могли да очекујемо да ћемо успети да урадимо- рекла је Родић и поручила да ће признања најуспешнијим самоуправама доћи у сваки град и општину као захвалност свим грађанима који су схватили колико је важан живот, колико треба заједно за њега да се боримо, јер без опстанка не можемо урадити ништа.

Говорећи о плановима представница Института је оценила да је важно да се инсистира на занављању популације давалаца крви како би традицију добровољних давалаца који су у средњој животној доби наставиле њихове млађе комшије и потомци.
В. Б.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa