Инфо

4. фебруар 2021.4. феб 2021.
ДЕЧЈА ОАЗА СРЕЋЕ
ИЗГРАДЊА НОВОГ ВРТИЋА, JЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ ПРОЈЕКАТA
У ПОСЛЕДЊИХ НЕКОЛИКО ДЕЦЕНИЈА

ДЕЧЈА ОАЗА СРЕЋЕ

Инвестиција вредна око 300 милиона динара створиће један модеран, простран и пре свега квалитетан простор у којем ће боравити најмлађи становници општине. Биће то вртић 21.века и сигурно један од симбола Коцељеве, како га је назвао председник општине Душан Илинчић
Одвајање од родитеља, тренутак када вас први пут у наручје узме ваша васпитачица, период прилагођавања. Многи се првих суза у вртићу не сећају јер су “полетарци” постали већ са годину дана. Међутим, тужне очи када из њега као свршени предшколци заувек одлазе, сви памте.

Време проведено у обданишту, доба између првог корака у ПУ “Полетарац” и завршне приредбе јесте детињство, одрастање, упознавање најбољег пријатеља, први јавни наступи и аплаузи, игра и срећа. Све то генерацијама Коцељеваца пружа дечја оаза радости у Омладинској улици, смештена пре скоро четири деценије у долини Раснице и Тамнаве, ушушкана под Ловцем, довољно далеко од вреве. Сада је постала претесна да “пригрли” све малишане који би да, уз песму и игру, расту и порасту до школараца.

Данас ова установа има три групе најмлађих становника општине узраста од годину до две ипо године као и шест у којима су малишани од 2,5 до 6,5 година, те у првој смени у оквиру целодневног боравка у вртићу борави 201 дете. Због недостатка просторног капацитета четворочасовни припремни предшколски програм се реализује у спортској сали основне школе.



Програме ове установе тренутно похађа 276 деце од 1- 6,5 година . Имајући у виду да је на подручју коцељевачке општине 559 малишана од месец дана до шест ипо година јасно је да је различитим видовима васпитно-образовног рада ПУ “Полетарац” обухваћена готово половина најмлађих, односно 49.37 одсто о којима брине 28 запослених радника.

ВРТИЋ 21. ВЕКА-СИМБОЛ КОЦЕЉЕВЕ
Због недостатка просторног капацитета и све више заинтересованих родитеља за услуге вртића појавила се и листа чекања. Сваке године пријави се далеко већи број деце од оног који је обданиште у стању да прими. Зато је општинско руководство пронашло начин да реализује пројекат изградње, реконструкције и проширења постојећег вртића. Инвестиција вредна око 300 милиона динара створиће један модеран, простран и пре свега квалитетан простор у којем ће боравити најмлађи становници општине. Биће то вртић 21. века и сигурно један од симбола Коцељеве, како га је назвао председник општине Душан Илинчић.

За народног посланика у републичком парламенту и председника Скупштине општине Коцељева Верољуба Матића пројекат изградње, адаптације и проширења обданишта, за који је урађена документација и обезбеђена средства, је најозбиљнији у последње две деценије, не само у смислу огромне вредности инвестиције већ и по начину на који су обављене све претприпремне активности.
Планирано је да бруто површина обданишта буде преко 2,9 хиљада метара квадратних а нето скоро 2,5 хиљада. У приземном делу биће смештени боравци, њих 12, значајно више у односу на тренутних седам са колико установа располаже.

Од простора у којем ће боравити деца биће у потпуности одвојен тзв.технички део, попут кухиње која ће бити потпуно опремљена и урађена у складу са савременим стандардима. Пројекат предвиђа и изградњу атријума који ће новом вртићу, чини се, дати додатну чар. Један део зграде имаће спрат. У том простору, до којег ће моћи да се стигне и лифтом, планирано је да се смести административни део установе.

ТРАДИЦИЈА ДУГА ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ
Камен темељац за изградњу “дечје куће” у општини Коцељева поставила је још 1980. године Верослава Крстевски, први директор, за чије име се везује само оснивање установе.
ПУ “Полетарац” почела је са радом 21. децембра 1981. године када су у њој први запослени вршили припреме за боравак малишана. Кораци првих “полетараца” одјекнули су обдаништем већ 4. јануара 1982.
О деци предшколског узраста тада се бринуло 12 радника. Прве генерације сећају се Данке Лазаревић, Јованке Јоке Гајић, Драгице Гаге Петковић, Добриле Лукић, Рајне Јовановић, покојне Миле Дамњановић, Вјере Голубовић, Милице Крсмановић, Гордане Софранић, Наде Марковић, Надежде Аћимовић и Зорана Гајића Гаје.
Кроз установу је до сада прошло 78 радника који су стицали нова знања и искуства и одлазили на нова радна места или у пензију. Многи од њих су оставили дубок траг у вртићу, оплеменили простор и дали му душу.
Првих година о најмлађима су се старали углавном учитељи, јер школованих васпитача готово да није било све до отварања школе у Шапцу.
Рад се тада одвијао у по једној мешовитој групи јасленог и узраста деце од 3-7 година као и у две припремне групе полудневног боравка.
У то време “бака-сервиси”, како су их називали, функционисали су беспрекорно па је почела борба вртића за свако дете. Није било једноставно привући и задржати у обданишту тадашње малишане из Коцељеве.
Како би то успели, ПУ “Полетарац” 10. децембра 1984. године почиње са превозом деце од куће до вртића и назад, по чему је и данас јединствена у нашој земљи.


Двориште ће заузимати још већу површину. Биће проширено, али и богатије опремљено.
Садашња зграда ПУ “Полетарац” простире се на нешто више од 1,2 хиљаде квадрата, јер је вртић 2012. године дограђен, чиме је објекат добио око 280 додатних квадратних метара. Двориште за игру, опремљено справама и летњом учионицом наменског типа смештено је данас на 350 квадрата.

Првобитни објекат могао је да прими нешто мање од сто малишана у пет боравака. Потом су капацитети проширени за још два што је омогућило боравак још 50-ак у зависности од узраста. Ипак, тај простор већ годинама не задовољава реалне потребе становника општине Коцељева, па ће најављена изградња велелепног и комфорног обданишта решити проблеме.

Данас, након 40 година постојања, ова установа је једна од најрепрезентативнијих у општини Коцељева у којој живе и срећно одрастају предшколска деца, носећи са собом најлепше успомене. Свако сећање на вртић, на дане проведене у њему, прва другарства, песмице, на Гајину вожњу и Јокине кулинарске ђаконије, верујем свима онима који су некада боравили у њему, маме осмех на лице и са пуним поверењем у ову установу и људе који је чине поверавају своју децу на бригу и чување, како би нове генерације “полетараца” стасавале за школу и живот.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa