Инфо

15. септембар 2011.15. сеп 2011.
ХУМАНО СРЦЕ ШАПЦА

КРЕНИ, ЈА СТОЈИМ ИЗА ТЕБЕ

Медицинска сестра у пензији, супруга, мајка троје деце, бака шесторо унучади и седмог на путу, покретачка је снага Фонда „Хумано срце Шапца“ чији је оснивач и председник Управног одбора који броји десет чланова. Сматра да није срамота бити богат, али бити богат и умрети богат а никоме не помоћи онда се умире у самоћи
Након завршетка радног века од тридесет година као медицинска сестра на Дечјем одељењу Опште болнице Ружа Поповић се определила за хуманитарни рад. Остваривши се у послу, али и као мајка и бака, пожелела је да остатак свога живота проведе помажући другима којима је неопходна помоћ. После неколико самосталних добротворних акција Ружа Поповић основала је Фонд „Хумано срце Шапца“ 2. фебруара 2009. године.
- Након одласка у пензију да се не бих будила са осећајем узалудности, а осетивши да има још енергије у мени усмерила сам је у правом правцу. Тако је настао Фонд „Хумано срце Шапца“ одобрен од стране Министарства културе који већ три године постоји у нашем граду. Састоји се од групе угледних шабачких људи који су некомпромитовани у областима образовања, медија, привреде. Основни циљ нам је борба против сиромаштва и социјалне угрожености ““ каже Ружица Поповић.
Нико не сме бити гладан. Финансирање путем донација. Град Шабац ризница хуманих људи. Деца, стари и болесни на првом месту.
- Радимо по принципу примања захтева у писаној/усменој форми. Када добијемо захтев излазимо на терен и правимо приоритет а то су нам деца, стари и болесни. Циљ фонда је да нико не сме бити гладан и да нико не сме живети у нехуманим условима. Примамо пријаве од месних заједница, свештеника, суграђана и, наравно, од наших корисника. Фонд ради на основу донација. Сарадња са донаторима заснива се на узајамном поштовању и уважавању. И надам се да ће тако остати. То су наши привредници. Свако даје онолико колико може, а ми прослеђујемо нашим корисницима. Неко даје једнократну помоћ, неко на месечном нивоу. Углавном даје наш град који је права ризница хуманих људи.
Поправке и адаптације кућа социјално угрожених породица свих градских и сеоских месних заједница, додела једнократне помоћи талентованим ученицима и студентима из социјално угрожених породица, обезбеђивање хуманитарне помоћи у новцу, грађевинском материјалу, храни, одећи, обући...
- Наше акције се заснивају на прикупљању обуће, одеће, намештаја. Храну свакодневно делимо. Поправљамо стамбене објекте, плаћамо струју, стипендирамо сиромашну талентовану децу. Ове године смо послали дванаесторо деце у Баошић на море. Такође стипендирамо и десеторо деце. Десеторо деце смо обухватили и са пројектом Општине за унапређење квалитета живота наших суграђана. Углавном помажемо породице са више деце јер је то на неки начин подстицај рађању, помаку наталитета. Деца не смеју да буду гладна. Купујемо им и прибор, књиге, стипендирамо. Пружамо људима све оно што им је потребно у моменту а не могу да реше.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa