Инфо

15. септембар 2011.15. сеп 2011.

У СУСРЕТ ЛОКАЛНИМ ИЗБОРИМА

Након три и по године функционисања локалног парламента евидентно је да је дошло до измена у саставу Скуштине града. У највећој мери томе су допринели расколи у оквиру појединих опозиционих странака што је довело до појаве самосталних, независних одборника у скупштинским клупама
Последњи избори за Скупштину града Шапца одржани су 11. маја 2008. године. Реалативну већину у локалном парламенту освојила је Демократска странка са 38 % освојених гласова док је на другом месту завршила Српска радикална странка са 27 % гласова. Остале странке и коалиције које су учествовале на изборима за Скупштину града Шапца задобиле су поверење од 5 до 10 % бирачког тела и то: Коалиција Демократска странка Србије ““ Нова Србија 9.5%, коалиција окупљена око Социјалистичке партије Србије 7%, док су по 5 % гласова освојили Г17+ (данашњи Уједињени региони Србије) и коалиција Српског покрета обнове и Либерално-демократске партије.
Велике политичке промене на националном нивоу, које ће се несумњиво рефлектовати и на локалном нивоу, учиниће ову изборну трку веома занимљивом. Без икакве дилеме, први фаворити на пролећним изборима ће бити Демократска странка и Српска напредна странка, добром изборном резултату може да се нада Српска радикална странка док ће остале странке водити борбу за освајање између 5 и 10 % гласова. Биће веома занимљиво видети како ће Шапчани прихватити нове идеје о регионализацији које долазе испред Уједињених региона Србије или прилично иновативне активности које спроводе Нова Србија и Либерално-демократска партија.
Постоји велика могућност да ће управо странке које буду освојиле између 5 и 10 % гласова одлучивати о формирању наредне скупштинске већине, те ће на основу својих мандата представљати пожељне политичке савезнике за велике странке које ће у сарадњи са њима правити коалициону већину у градској скупштини.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa