Инфо

11. фебруар 2021.11. феб 2021.
#ШабацНаопако
Историја града по мери младих

#ШабацНаопако

„У Шапцу ћете се
сусрести са пуно хумора, различитих мишљења и вредности које нашу средину издвајају од других, а највише се поносимо томе да увек желимо да будемо иновативни и први у свему“, ШабацНаопако тим
Шабачке гимназијалке Милица Алимпић, Маријана Јокичић, Катарина Срдановић и Тијана Искић необичну, богату и разноврсну историју Шапца представиле јавности на другачији начин од уобичaјеног. Миленијалке су прошлост родног града и туристичке потенцијале приказале кроз апликацију за мобилне телефоне. Иновативна идеја, запажена је и награђена на овогодишњем Светионику знања. Тим из Шапца заузео је друго место, а тренутно раде на финализацији пројеката „Наопако“. Да, добро сте прочитали, локалну узречицу “искористиле” су за назив апликације. Симболично, домишљато, #ШабацНаопако се лако памти и прати.



-Код нас у Шапцу ћете се сусрести са пуно хумора, различитих мишљења и вредности које нашу средину издвајају од других, а највише се поносимо томе да увек желимо да будемо иновативни и први у свему - закључиле су младе Шапчанке и поручиле „Желимо да #наопако уживате у “ Checkpoint ” тури по Шапцу.“

(анкета) Шта би препоручио/ла младима да посете
када долазе у Шабац?

Понуђени одговори:Библиотека, Стари град, Велики парк, Позориште, Тркалиште. Неки од осталих одговора: цркве, вашар, Летњиковац, музеј, трг, канцеларија за младе, хиподром, ноћне клубове, посластичарницу Вишња, азил, гимнацију, Буцка, Флоyд, Стеллину, базен, кафане, код кума, Шљункара, зоолошки врт у пољопривредно школи, планину Цер, Мали Балкан….




Истраживање “јавног мњења
Пројекту је претходило истраживање “јавног мњења”, односно циљне групе, а резултат је био (не)очекиван.

-Резултатима анкете смо закључиле да су наша циљна група особе од 14 до 20 година, јер су они 92% учесника наше анкете. На основу њихових одговора смо закључиле да нису задовољни садашњим туризмом града и један од главних циљева нам је да се оцена у овој области повећа након реализације нашег пројекта. Садашња оцена је 3, што нам указује да људи у граду или не знају за туризам или их не занима. Ако гледамо однос самих оцена видимо да тројки има највише, а најмање јединица, чињеница да јединица има најмање је добра али опет однос јединица и петица није много велики тако да не можемо тиме бити задовољни. Потрудићемо се да укључимо младе људе у реализацију нашег пројекта с циљем да заволе свој град и упознају се са потенцијалом истог - кажу чланице тима.

(анкета) Шта мислиш да недостаје Шапцу у туристичком смислу?
Највише је било одговора не знам, ништа, али неки од корисних предлога су следећи: туристичке атракције, уређена плажа/живот на реци, промоција музеја, идентитет града, уређивање односно осветљење тврђаве, фестивали, већи биоскоп, туре и туристички водичи, занимљива мапа, инфо центар за образовање, сређен Цер, оригинални сувенири, више вегетеријанских ресторана…


Осам Checkpoint-а у граду
Поменута апликација је базирана на аугментативној реалности и садржи код чијим скенирањем корисник добија информације о одређеној локацији у граду. Предвиђено је да апликација подржи туристичке руте под називом “Checkpoint Шабац”.

-Тура ће имати осам елемената, тзв. Checkpoint-а. На сваком месту заустављања осим информација које ће пренети водич, биће доступни и мултимедијални садржаји који ће се покретати преко апликације и брошуре са осам разгледница. На разгледницама се налазе маркери који покрећу видео садржаје, фотографије, 360° панораму, 3Д модел споменика, аудио записе и сл. садржаје везане за место на коме се посетилац налази. Брошуре ће бити доступне онлајн уз могућност штампања (бесплатна верзија) и као буклет са разгледницама у Туристичкој организацији Шапца - наводи Шабац Наопако тим.



Историја, садашњост и будућност
Почетна тачка је шабачка тврђава, место настанка града и инспирација бројних прича, али и омиљено место младих, посебно у време Шабачког летњег фестивала (ШЛФ). Виртуелни водич не само да корисника упознаје са причама из прошлости, већ му и пружа исксутво шетње кроз савремени Шабац. Од тврђаве до Позоришта, заокружена је пешачка тура по граду, али и својеврсни времеплов Заслона, Малог Париза.

-Тура креће са Старог града, на обали реке Саве, (Checkpoint #1) где и прича о Шапцу настаје. Помера се, потом, ка Тргу шабачких жртава (Checkpoint т #2) где се посетиоци упознају са Шапцем из Јевремовог доба (3Д модел споменика Јеврема Обреновића) и са најпознатијим хотелом у граду, који носи назив Слобода. Одатле се стиже до зграде, под називом Зелени венац Checkpoint #3), која је једна од најстаријих у Шапцу и мењала је намену. Пут нас води до музеја и библиотеке (Checkpoint #4) где се откривају програми и поставке у овим институцијама, као и занимљивости из прошлости. Недалеко се налази и Синагога (Checkpoint #5) која крије занимљивости везане за живот јеврејске заједнице у нашем граду. Веома близу су друге две зграде (Checkpoint #6) градска кућа, позната као Дуњића кућа, и архив који нуде увид у занимљивости и податке изабране да вам заголицају машту о животу у Шапцу кроз векове. Потом ћемо се прошетати до Винаверовог трга (Checkpoint #7) где се упознајемо са Шапцем у Винаверово доба и са Винаверовим стваралаштвом, али и опречним ставовима о лепоти овог трга, па ћемо замолити посетиоце да оцене лепоту и функционалност локације у анкети, односно да се прикључе шабачким локалним надметањима. Последња станица Checkpoint #8) је позориште смештено у згради задужбине под називом Занатски дом. Једна тура ће бити прилагођена за децу са сметњама у развоју - појасниле су Катарина, Маријана, Милица и Тијана додавши да је посебна пажња посвећена Парку науке, и нешто млађим конзументима.

-Као додата вредност постоји и Checkpoint #парк науке који се налази у приградском насељу Летњиковац и представља најпосећенију туристичку локацију школских екскурзија у нашем граду. Парк науке у Шапцу је путовање кроз знање и кроз време. Инсталације откривају и објашњавају свет и појаве у њему, приказују аутентичне научне феномене из области: физике, астрономије, географије, биологије и хемије. Најважније је да су сви експонати интерактивни.



Активација младих
Препознавање Шапца на туристичкој мапи Србије као дестинације која нуди различите комбиноване садржаје занимљиве младима била је основа за пројекат, као и ангажовање младих у креирању садржаја у граду.

Захваљујемо се Катарини, Маријани, Милици и Тијани што су нам уступиле материјал за писање текста. Значајан део установа културе одазвао се позиву младих Шапчанки да буду део пројекта и пруже подршку идејама, настојањима генерација које стасавају да креирају град по својој мери. Надамо се да ће и други следити њихов пример и препознати вредност младих снага и указати им прилику да свој потенцијал искажу у пуном обиму.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa