Инфо

11. фебруар 2021.11. феб 2021.
ДОСТУПНА НОВА УСЛУГА
СЛУЖБИ ГИНЕКОЛОГИЈЕ КОЦЕЉЕВАЧКОГ ДОМА ЗДРАВЉА СТИГАО CTG АПАРАТ

ДОСТУПНА НОВА УСЛУГА

Дом здравља “Др Даринка Лукић” успео да обезбеди CTG апарат. Донирали су га запослени у компанији „Microsoft software” doo у оквиру акције “Битка за бебе” Фондације Б92, а вредност овог апарата је око 300 хиљада динара
Труднице са подручја коцељевачке општине више неће морати да у поодмаклој трудноћи одлазе на контролне прегледе ради мерења контракција у најближи здравствени центар удаљен 40-ак километара, јер је дом здравља “Др Даринка Лукић” коначно успео да обезбеди CTG апарат. Донирали су га запослени у компанији „Microsoft software” doo у оквиру акције “Битка за бебе” Фондације Б92, а вредност овог апарата је око 300 хиљада динара.

–Преко Фондације Б 92 смо конкурисали и добили смо позитиван одговор на наш захтев за набавку овог апарата за службу гинекологије у дому здравља у Коцељеви. Стигао је најмодернији CTG са две сонде, који поред обичне, омогућава праћење и близаначких трудноћа. Улога апарата је да се мере контракције код трудница у деветом месецу трудноће. Апарат какав имају и већи здравствени центри стигао је око Нове године а у примени је од прошлог месеца. Захваљујући њему сада можемо да видимо да ли постоје контракције и одговор бебиног срца на њихову појаву- изјавила је др гинеколог Весна Поповић.

Досадашња пракса је била да се труднице из овог краја на контролне прегледе упућују у Шабац, јер је то процедура прописана Законом о здравственој заштити. Међутим, будуће мајке су се углавном одлучивале да ове прегледе обаве код лекара у приватној пракси. Набавком CTG апарата ова услуга им је доступна потпуно бесплатно у Коцељеви, што ће им уштедети и време и новац.

–Углавном смо са овим апаратом комплетирали све што је неопходно на овом нивоу здравствене заштите. Имамо ултразвучни апарат, колпоскоп, сада и CTG. Значи, што се тиче функционисања и рада гинеколошке службе све је задовољено. Једино што немамо то је ултразвучни апарат са вагиналном сондом који би омогућио лакше прегледе код жена које не могу да напуне бешику, односно у случајевима код карцинома и у неким екстремним ситуацијама. Осим тога, тај тип ултразвука пружа комфорност за рад јер не морате да се припремате за преглед, може да се уради одмах, без одлагања чим пацијент дође, уколико посумњате на нешто- објаснила је др Поповић.

ВЕЋИ БРОЈ ТРЕЋИХ ТРУДНОЋА
Иако још увек нема званичних података, чини се да је у години за нама било више трудница. Могуће је да су изолованост и ограничено кретање проузроковани епидемијом ковида утицали на то. У гинеколошкој служби Дома здравља “Др Даринка Лукић” кажу да је повећан број трећих трудноћа.

–У прошлој години јесте било више трудница и то имамо доста трећих трудноћа код жена. Да ли је реч о “беби буму” или је то једноставно одлука жена да се остваре као мајке, ја не знам. Ипак, то је јако лепо и због тога сам задовољна и ја, као лекар, и служба педијатрије. Али, не знам да ли је све то последица појаве короне, мада је могуће да су људи, због те затворености и ограниченог кретања, у већој мери упућени једни на друге. На крају, када будемо сумирали све резултате моћићемо да детаљније анализирамо шта се заиста догодило и да ли је било узрочно-последичне везе. То се обично јасно види након одређене временске дистанце и одрази на онај податак о броју деце која полазе у први разред- сматра гинеколог коцељевачког дома здравља.

КОД ГИНЕКОЛОГА САМО КО МОРА
Иако служба гинекологије од почетка пандемије није прекидала свој рад, број укупних контролних прегледа био је мањи. Долазиле су углавном пацијенткиње које су имале здравствене проблеме. Такође, редовне посете су имале и труднице.

–Тачно је да је број контролних прегледа смањен у току прошле године. На то је, верујем, утицала цела ситуација са епидемијом, забранама кретања, изолација. Било је и страха од потенцијалне заразе вирусом па су пацијенткиње и због тога сигурно избегавале да без преке потребе посећују лекаре, а то се одразило и на службу гинекологије. Ипак, без обзира на то што су пацијенткиње долазиле у мањем броју, ми ни једног тренутка нисмо обустављали рад- истакла је др Поповић.
В. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa