Инфо

18. фебруар 2021.18. феб 2021.
Обележавања Дана државности Републике Србије

Сећање на рађање модерне државе

Прослава у Мишару. Два догађаја која су одредила правац Србије у претпрошлом веку и поставила темеље државе данас. Борба за слободу траје и корз борбу за уређење државе. Сећање на страдале у борби за слободу светла обавеза потомака
Дан државности Републике Србије сећа на два важна догађаја из наше историје, на дан почетка Првог српског устанка и дан када је усвојен Сретењски устав, један од најмодернијих устава тог времена, а у Мишару, на месту где спомен обележје сећа на један од најважнијих бојева Првог српског устанка приређена је свечаност поводом националног празника Републике.

Полагањем венаца и опелом одата је почаст свим страдалим у борби за ослобођење, а присутнима су се обратили представници Града, борачких организација које негују сећање на најважније ратове у нашој историји, док су чланови аматерског позоришта “Вожд Карађорђе” приредили игроказ посвећен славним личностима Првог српског устанка и Првог светског рата. Историјски час о догађајима из 1004. и 1835, за окупљене приредио је историчар Дејан Живановић.

У данима попут овог увек су снажне емоције, истакао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Мачвани увек у борби за слободу
-Када год је Србији било потребно, Мачвани су узимали оружје у руке и полазили пут бојишта не размишљајући о цени праведне борбе. Остављали су најближе спремни да на браник отаџбине положе и своје животе. Многи слободу за коју су се борили нису дочекали, остали су не неком од стратишта, али су њихова дела остала да говоре уместо њих. Остаје вечно успомена на мајку која је чекала узалуд свог сина да се врати из Великог рата, није га дочекала, али је дочекала његове пријатеље који су понели завежљај где су били синовљева одликовања за храброст као спомен на жртву коју је оставио због генерација после њега - истакао је Миољуб Јосиповић, председник СУБНОР Богатић који се обратио присутнима на манифестацији поводом Дана државности Републике Србије говорећи у име своје организације, али и руководства Општине.


-Окупили смо се овде у нешто мањем броју из познатих разлога пандемије, али са довољно јаким емоцијама да се сетимо свих оних који су своје животе положили за слободу и независност Србије. Први српски устанак је подигнут 1804. године, а већ 1806. године на овим просторима се догодила победа српске војске над турским јединицама и поносни смо што смо део велике историје Србије. Године 1835. усвојен је први српски устав од кога почиње велика државност Србије. Боримо се да сачувамо успомене и да се сетимо свих оних који су своје животе дали и своје младости да би Србија данас била независна држава. Боримо се да задржимо стабилност, мир и просперитет људи који данас живе у Србији и да се изборимо за бољи живот сваког нашег суграђанина. Председнику Републике Србије и свим суграђанима честитам Дан државности Републике Србије - рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.
Уз поменуте, венце су положили и представници Месне заједнице, Задужбинског друштва “Први српски устанак” које је под покровитељством града организовало манифестацију.

-Морамо да се сећамо догађаја који показују колика је вредност слободе и колико се за њу вреди борити. Слобода није дошла одмах, дошла је деценијама касније, јер нико није престао да се бори за слободу. Устав је био зачетак модерне Србије, устав који гарантује права. Борба за уређењем живота никада не престаје. Уређивање државе треба да постоји на свим нивоима, до нивоа локалних самоуправа. Ми у Шапцу морамо да знамо како живе наши људи у сваком делу нашег града. Мислим да је то добра порука када повраћај пореза на имовину дође до сваког нашег суграђанина и ту ће нам партнери превасходно бити Месне заједнице. Морамо са њима да сарађујемо, морамо да дођемо до сваког човека и да чујемо како живе и они морају да уживају у бољитку и дају предлоге како можемо на што бољи и квалитетнији начин да уредимо живот, пре свега у нашим срединама, а самим тим и у нашој држави - уверен је председник Скупштине града Немања Пајић.

Део манифестације била је гусларска изведба дела епске песме Бој на Мишару, као и на фрули одсвирана нумера “Тамо далеко” коју је припремила гошћа из Лајковца.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa