Инфо

18. фебруар 2021.18. феб 2021.
Пепелница и  пегавост јагоде
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Пепелница и пегавост јагоде

Пегавост листа јагоде - изазива гљивица Мyцоспхаерелла фрагариае напада све делове бокора, а најчешће лист. Пепелница јагода (Sphaerotheca macularis, S. aphanis) насељава доњу лисну страну, па се заражено ткиво увија према горе, а рубни део наличја поцрвени
Пепелница јагода (Sphaerotheca macularis, S. aphanis) насељава доњу лисну страну, па се заражено ткиво увија према горе, а рубни део наличја поцрвени. За разлику од других биљних пепелница површински је мицелија на јагодама врло ретко видљива, а најважнији еколошки узрочник раније појаве пепелнице у јагодама је висока влажност ваздуха. Стога се пепелница брже развија и веће штете прави при узгоју јагода у заштићеном простору (високим тунелима, пластеницима, стакленицима).

Могућа је зараза још младих и зелених плодова, након чега се њихов облик мења због неравномерног раста здравог и нападнутог дела. Управо зато напад пепелнице на јагодама многи поистовећују с физиолошким поремећајима услед неравномерног ђубрења. Пепелницу врло добро сузбијају фунгициди из групе стробилурина, (нпр. Quadris* SC, Signum DF), а у неким развијеним земљама се против пегавости и пепелнице након бербе користе још дифенконазол (Score 250 EC), пенконазол (Topas 100 EC).

Пегавост листа јагоде - изазива гљивица Mycosphaerella fragariae напада све делове бокора, а најчешће лист. Симптоми болести су ситне црвено-љубичасте пеге које се уочавају рано у пролеће на лицу лиске. Пеге се брзо увећавају и спајају, па тако некротира цела лисна површина, која постепено захвата целу биљку.

Мере борбе су: Здрав садни материјал, чисто земљште по могућству да је било ледина или стрнина, такође да је просторно изоловано од других производних засада. Уколико се појаве симптоми, потребно је сво заражено лишће и лишчице одстранити из засада и спалити.

Засад опрскати фунгицидом нпр. Quadris или Score два пута у размаку од десет дана, препорука је да, обавезно се засад третира са Бакарним фунгицидима после бербе и два третмана пре почетка вегетације. Један третман с почетка вегетације а други пред цветање.
Слободан Гошић ПССС Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa