Инфо

18. фебруар 2021.18. феб 2021.
ЗАСАДИ ЖИВОТ-БУДИ ХЕРОЈ
АКЦИЈА НУРДОР-А И КОЦЕЉЕВАЧКЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

ЗАСАДИ ЖИВОТ-БУДИ ХЕРОЈ

Свакога дана у Србији једно дете оболи од рака. Досадашњи капацитети родитељских кућа нису довољни. Нова кућа посебно је важна за родитеље који из унутрашњости долазе на лечење у Београд
Поводом Међународног дана деце оболеле од рака који се обележава на Сретење ОШ “Мића Станојловић” из Коцељеве је прошле недеље са организацијом НУРДОР Ваљево успешно реализовала хуманитарну петодневну акцију. Основци у свим већим издвојеним одељењима имали су прилику да на штанду овог удружења купе оловку са букмаркером “Засади живот, буди херој” и на тај начин донирају новац за изградњу још једне, шесте родитељске куће.

Свакога дана у Србији једно дете оболи од рака. Досадашњи капацитети родитељских кућа нису довољни. Нова кућа посебно је важна за родитеље који из унутрашњости долазе на лечење у Београд.

Код најмлађих који су на хемиотерапији имунитет је на нули тако да је много важно да живе, да бораве у стерилним условима, да им превоз до болнице буде такав. О свему томе брине НУРДОР


–Пуно је родитеља из унутрашњости, међу којима сам била и ја, којима је превисока цена плаћања стана у главном граду. Ту је и проблем превоза од смештаја до болнице, лечење траје у неким случајевима и по две године. Удружење НУРДОР је успело да се избори за једну веома битну ствар а то је да родитељи ове деце од скоро примају пуну плату док им се дете лечи. До сада је важио пропис да имају право на боловање само 3-4 месеца што је недовољно времена. Често су у ову борбу директно укључене жене, мајке које су остајале уз своју децу. Неретко су губиле посао па је ова измена једна од најбитнијих у циљу подршке у нашој заједничкој борби за живот најмлађих- изјавила је Бојана Мировић, професорка српског језика и књижевности у коцељевачкој основној школи и представница НУРДОР-а у Ваљеву, која је и сама као родитељ прошла кроз ову борбу.

Са овом хуманитарном организацијом и њеним радом сусрела се први пут пре осам година када јој се дете разболело и то је била једна од опција која јој је у болници била понуђена. На почетку је била скептик, али је касније одлучила да упозна људе, представнике НУРДОР-а и тако је кренуло њено повезивање са свим члановима и волонтерима у удружењу.



–О томе кроз шта оболело дете и чланови породице пролазе, треба причати што више, и ја о томе могу да говорим из прве руке. Помало смо неповерљиви према свим хуманитарним организацијама јер не знамо куда иде тај новац. Али ја, ево, са поносом стојим испред НУРДОР-а, зато што је све оно што се прикупи транспарентно и на сајту се може видети где се новац троши. Сва средства се прикупљају од грађана и немамо никакве везе са државом или политиком. Донације пристижу искључиво од хуманих људи- објаснила је Бојана.

Она је подсетила да се удружење до сада изборило и за пет родитељских кућа као и да је средствима добијеним од добрих људи направило болницу у Нишу чији кључеви су предати држави. Ова здравствена установа за лечење малишана направљена је по европским стандардима, а проценат излечења код деце је велики и у највећој мери зависи од услова лечења.

Важно је да дете осети да му је родитељ безбрижан јер они сву своју пажњу усмеравају ка њему. Да би родитељ што мање бринуо и био усредсређен на сам процес лечења битно је да буде лишен брига за посао и егзистенцију, трошкове смештаја, начина превоза- сматра представница ове хуманитарне организације која пружа веома важну психо-социјалну подршку


–Код најмлађих који су на хемиотерапији имунитет је на нули тако да је много важно да живе, да бораве у стерилним условима, да им превоз до болнице буде такав. О свему томе брине НУРДОР. Шаље своје волонтере и помаже родитељима у родитељској кући приликом чувања деце, организовања рођендана, прославе празника, тако да малишани што мање осете велике промене које им се у животу у тим тренуцима неизоставно десе. Важно је да дете осети да му је родитељ безбрижан јер они сву своју пажњу усмеравају ка њему. Да би родитељ што мање бринуо и био усредсређен на сам процес лечења битно је да буде лишен брига за посао и егзистенцију, трошкове смештаја, начина превоза- сматра представница ове хуманитарне организације која пружа веома важну психо-социјалну подршку.
О значају овог вида подршке од стране школе и важности поруке коју одрасли својим поступцима шаљу деци говорила је школски психолог Драгица Симић која се, како каже, са великим одушевљењем укључила у ову акцију чију сарадњу је иницирала наставница Бојана.

Она је оценила да је изузетно важно да оболела деца виде подршку и породице и школског друга али и друштва генерално. На тај начин се осећају прихваћено и зато тај сегмент не сме да изостане.

–Деца када виде нас, одрасле, колико смо укључени у овакве приче и колико су нам оне важне, схватају да је то добра ствар. Угледају се на нас, старије, најпре на родитеље а потом и на наставнике. Важно је што смо се сви покренули. Одзив деце у овој акцији за мене је фасцинантан. Показали су да су хуманији од одраслих и то баш охрабрује. У њима се јасно види та саосећајност коју одрасли негде изгубе у свакодневним обавезама и личним борбама. Увек сам била за то да се помаже деце и, на крају крајева, зато и радим овај посао који радим. Они су без наше подршке и помоћи беспомоћни- поручила је Симић.

ПОНОСНА НА ШКОЛУ, КОЛЕГЕ И ЂАКЕ
НУРДОР сваке године поводом Светског дана деце оболеле од рака организује хуманитарне акције. Прву такву су реализовали у коцељевачком крају и за готово два дана продате су све количине артикала намењених за петодневну акцију. Основци и просветни радници још једном су показали емпатију према другима, саосећајност са недаћама болесних. Посебно је то изражено када су у центру пажње најмлађи и када је угрожено њихово здравље.

Рад са младима на развијању толеранције, хуманости и осећаја за друге континуирано траје у овој школи у којој нису ретке акције овог типа како би се помогло неком угроженом школском другу.

–У нашој школи, која је већ позната по хуманитарном раду и јачању васпитног деловања на наше ученике, цела претходна седмица била је посвећена хуманости, солидарности и доброчинству. Испунили смо циљ, јер је продато много оловака, а сакупљени новац дониран организацији НУРДОР. Још једном смо показали да је наша професија остала верна највишим људским вредностима и хвала свим ученицима, наставницима и родитељима који су дали свој допринос овој акцији. Свој деци, великим борцима за живот и здравље из свег срца желимо да истрају и изађу као победници из те борбе- пожелела је директорка ОШ “Мића Станојловић” у Коцељеви Соња Поповић.

Поносна на школу у којој ради, на колеге и ђаке, представница НУРДОР-а је изјавила да је задивљена чињеницом колико је хуманост код деце развијена.

–Мени је ово велики подстрек и веома ми је драго што је средина у којој радим веома расположена и спремна да се укључи у овакве и сличне хуманитарне акције, тако да планирамо да, када је НУРДОР у питању, наставимо сарадњу- најавила је Мировић.

ПОРАСТАО ПРОЦЕНАТ ИЗЛЕЧЕЊА
НУРДОР је у почетку био мала организација која је временом расла и данас може да се каже д је то једна од највећих хуманитарних удружења у нашој земљи. Њени представници напомињу да је постала снажна захваљујући искључиво грађанима Србије који имају изражену потребу да помогну.

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака сарађују са сличним организацијама у окружењу, попут Хрватске или Италије где деца из Србије која дођу до одређене фазе болести могу да се лече потпуно бесплатно у болници у Болоњи. Драгоцена су им искуства других како би пронашли најбољи пут ка побољшању услова лечења који су кључ успешног лечења. У највећој мери окренути су ка примеру Турске.

–Лично сам била тамо и имала прилику да посетим седиште највеће организације ове врсте у Европи. Они су успели да направе своју болницу, своју школу, своје мало село са родитељским кућама. Такође се финансирају, као и ми, из истих извора али много зависи од стандарда грађана. У нашој земљи је порастао проценат излечења бар 20 одсто. Али, Турска је пример земље у којој је раније тек 20 процената била успешност лечења а данас је он 98, само због одличних услова лечења, што је невероватно. То је једина прича која има смисла. Јер довољна је само једна безазлена инфекција и да исход код оболелих буде трагичан- објаснила је Бојана.
В. Бошковић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa