Инфо

18. фебруар 2021.18. феб 2021.
ОЛИМПИЈСКИ СНОВИ
АЛЕКСАНДАР ГРНОВИЋ – АК „СПРИНТ“ БАДОВИНЦИ

ОЛИМПИЈСКИ СНОВИ

Пласман у Токио био би остварење свих снова. У Србији најбољи десетобојац, шампион Балкана и конкурент за највише на међународном нивоу. Грчка и Балканско у фокусу до лета. Магична граница од 8.000 бодова. Десетобој – борба против себе и ривала
Најбољи спортиса Подриња у избору „Гласа Подриња“, Александар Грновић недавно је потврдио доминацију у Србији, балканско злато је у витрини, а члану бадовиначког „Спринта“ ове године у фокусу је оно најзначајније.
Уз изузетак фудбала, тамичари у свим другим олимпијским спортовима сањају о Олимпијским играма, а обично наступ на највећој смотри прави дистинкцију између жала на крају каријере или потпуног задовољства. Млади праве планове за Париз, још млађи за Лос Анђелес, а момку из Бадовинаца у досегу је и Токио овог лета.
-Олимпијска норма је 8.350 поена, међутим њу може да оствари можда седам или осам десетобојаца, те се већина места на Играма попуњава по ранг листи. Наступ у Токију је сан, а овогодишњи циљ свих циљева је да покушам да остварим 8.000 поена, што би био не само лични рекорд, већ магична граница која гарантује и позиве на највећа надметања. Међу десетобојцима тих 8.000 раздвајају врхунске од добрих такмичара – предочава нам Грновић на почетку разговора.
Симбол пет кругова на опреми био би врхунац досадашње каријере.



-То је жеља, циљ, сан, све. Велико је достигнуће бити тамо, а ако се нађете већ у конкуренцији, свакако тежите и великом резултату. Ипак, то је посебна димензија у односу на пласман. Форма је променљива, срећа, тренутно расположење, све се слије у дан или два на великом такмичењу и за највише домете потребни су, уз форму и врхунска психичка припрема, као и фактори среће на које је тешко утицати
Недавна титула у седмобоју на државном у Београду, донела је Грновићуа 30 бодова, следи Првенство Србије на отвореном, где титула вреди 60 поена, а потрага за пласманом ће бити после националног првенства, на међународном митингу вишебојаца и Балканском шампионату.
- Циљ је тријумф на Првенству Србије, а фокус је на припремама за наступ у Грчкој, острву Наксос. Митинг ће бити највероватније крајем маја, док је током лета Балканско првенство, те је пролеће посвећено овим надметањима. Крајем фебруара ћу припреме наставити у Ковиљачи, потом следи нека друга дестинација. Опоравак Ахилове тетиве се одвија добро, што је изузетно важно.
Борба у десетобоју, је борба у три скакачке, три бацачке, четири тркачке дисциплине, од којих једна подразумев препоне. Овим је обухваћен читав спектар изазова краљице спортова. Аутоматски је и систем вредновања резултата другачији. Свако води две битке.
-Десетобој је специфичан, не само због разноврсности дисциплина, већ и самог приступа бодовању, раду и на концу истовремене борбе против ривала, али и самопревазилажења. Није циљ само бити бољи од осталих, важни су резултати, јер одређена резултатска вредност доноси бодове, можете бити бољи од осталих, али уколико немате добре резултате по дисциплинама, победа осим сатисфакције не значи много. Није свеједно, на пример, коју висину прескочите у скоку мотком, без обзира на резултате такамца.

Наступ у Токију је сан, а овогодишњи циљ свих циљева је да покушам да остварим 8.000 поена, што би био не само лични рекорд, већ магична граница која гарантује и позиве на највећа надметања.


Дисциплине су различите и не може неко бити једнако добар у свим, не вреде све исто и увек је важна одлука да ли усавршавати оне где сте добри или побољшати оне у којима нисте.
-Не вреди свака исто. Препоне и мотка доносе много бодова, а рецимо 1.500 метара мало, обично ко је добар у скоку мотком или бацању коља, не може бити добар у трчању. Увек су ове три последње дисциплине.
Александар је тренутно без премца у најтежој атлетској дисциплини у Србији. До недавно, примат је имао Дудаш, иако је у неким од сегмената десетобоја Грновић био бољи, али тренутно је Михаил (седам година старији од Бадовинчанина) ван конкуренције.
-Михаил Дудаш је наш олимпијац и сигурно најпознатије десетобојашко име код нас. Тренутно је ван такмичарског процеса. Различите су информације, помињу опцију да се више неће враћати као такмичар, а постоје наговештаји да се припрема како би наступио на Светском дворанском у Београду 2022. године.
Грновићеви резултати већ су велики, а посебно што се постижу у специфичним условима. Почетак и крај свега је могућност за рад.
- Постоје дворане у Новом Саду, Београду, мислим да ће ускоро бити и у Зрењанину, међутим нису сви атлетичари у великим центрима. Сналазимо се у ограниченим условима колико можемо, користећи доступне капацитете. Напредак захтева константан рад, студиозан приступ, ми јесмо путовали на тренинге у дворане у Београду, Новом Саду, међутим то не може бити константно, а уз то имамо неколико сати за рад, те не може све да се одради у том интервалу. Услед тога смо у старту у подређеној улози у односу на оне који раде у великим центрима.
Епидемиолошка ситуација претходне године пореметила је много тога, одразила се на сваког спортисту, тренажни процес.
-Како смо на селу, имали смо више простора за рад. Тренер Иван Ђинић је некада био са нама, некада смо ми из клуба радили самостално по његовим упутствима. Лично сам задовољан колико смо успели да останемо у форми, а то су и резултати показали.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa