Инфо

25. фебруар 2021.25. феб 2021.
Социјална сигурност за све грађане, посебно за рањиве групе
Министарка Дарија Кисић Тепавчевић у Шапцу

Социјална сигурност за све грађане, посебно за рањиве групе

Посета министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић Шапцу поводом обележавања Међународног дана социјалне правде. Поштовање људског достојанства, различитости, неједнакости и неправде, насиља основни циљеви Министарства
Дан социјалне правде нас подсећа колико напора треба сви да уложимо како бисмо достигли социјалну једнакост и правду. То је једино могуће уколико поштујемо људско достојанство, различитости и ако радимо све што је у нашем домену да елиминишемо сваку врсту неједнакости и неправде, или насиља - истaкла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић током радне посете Шапцу поводом обележавања Међународног дана социјалне правде.
Министарка се током боравка у граду упознала са радом предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом „Novitas Consult” доо које тренутно запошљава 18 особа са инвалидитетом. Приликом обиласка производног погона у компанији нагласила да је циљ ресорног министарства пружање социјалне сигурности свим грађанима Републике Србије, а да су приоритетне групе најстарији, као и особе са инвалидитетом.



-Увек се трудимо да препознамо оне групације нашег становништва којима је наша помоћ најпотребнија, а данашња посета предузећу које запошљава особе са инвалидитетом је део тога и оно је изузетно добар пример за све. Наше министарство подржава рад оваквих предузећа и 1. марта ће бити расписан јавни конкурс за побољшање услова рада у свим предузећима за радну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом. Укупан фонд Министарства је 625.000.000 од којих ће 175.000.000 бити предељено за овај јавни позив. На територији Републике Србије послује 61 оваква компанија, а оне запошљавају 1708, а особа са инвалидитетом је 1150. У оквиру Министарства постоји сектор посвећен особама са инвалидитетом под називом „Једнаки“ како бисмо учинили све да заиста то и будемо. Досадашња пракса у пројектима је показала да уколико се особама са инвалидитетом пружи шанса, оне оправдају наше поверење - закључила је Кисић Тепавчевић.

Градоначелник др Александар Пајић нагласио је да Шабац улаже значајне напоре да особе са инвалидитетом имају бољи третман у друштву како би се створио град једнаких могућности за све.

Наше министарство подржава рад оваквих предузећа и 1. марта ће бити расписан јавни конкурс за побољшање услова рада у свим предузећима за радну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом


-Велико је задовољство да на Дан социјалне правде гост града буде министарка Кисић Тепавачевић. Ово је велики подстрек за читав град који подржава и министарство и локална самоуправа да особе са инвалидитетом имају бољи третман у друштву. Ми ћемо се залагати да будемо град једнаких права и тежимо да потенцијале које има сваки појединац искаже на најбољи начин - рекао је Пајић и указао на значај доласка представника министарства у дом за старе у Шапцу, разговор са руководством и запосленима о даљим корацима након стабилизације епидемиолошке ситуације у овој установи.



-Након званичног састанка у Градској кући током посете Геронтолошком центру министарка је могла да сазна шта је Град учинио у овој установи. Познато је да смо десет месеци одолевали корона вирусу у Геронтолошком центру, али нажалост, вирус се ипак појавио у установи и направио велики проблем. Град је много тога учинио у сарадњи са државом, министарством како би пребродио кризу и 9. фебруара је одјављена епидемија. Стање у Геронтолошком центру је веома стабилно и размишљају о даљим активностима, ублажавању мера, о чему су разговарали и са министарком.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa