Инфо

25. фебруар 2021.25. феб 2021.
Никола за пример целој Србији
МИНИСТАРКА МАРИЈА ОБРАДОВИЋ У ПОСЕТИ ШАПЦУ

Никола за пример целој Србији

Разговарала је са градоначелник Шапца Александром Пајићем и обишла јединствено управно место. “Разговарали смо и о неким пројектима који очекују Град Шабац, конкретно о два за која су аплицирали из Градске управе” рекла је министарка Обрадовић. Министарка присуствовала и додели уговора о раду Николи Нинковићу, слабовидом тридесетрогодишњем младићу из Шапца
Разговарала је са градоначелник Шапца Александром Пајићем и обишла јединствено управно место. “Разговарали смо и о неким пројектима који очекују Град Шабац, конкретно о два за која су аплицирали из Градске управе” рекла је министарка Обрадовић. Министарка присуствовала и додели уговора о раду Николи Нинковићу, слабовидом тридесетрогодишњем младићу из Шапца
Министарка државне управе и локалне самоуправе, Марија Обрадовић, у понедељак је посетила Шабац. Том приликом боравила је у Градској кући и обишла Градску управу. Разговарала је са градоначелник Шапца Александром Пајићем и обишла јединствено управно место. Такође, посетила је и ванкцинални пункт у сали Економске школе.

-Са градоначелником сам разговарала о улагањима која Министарство државне управе и локалне самоуправе може да направи када је Шабац у питању. Разговарали смо и о неким пројектима који очекују Град Шабац, конкретно о два за која су аплицирали из Градске управе. Ради се о реновирању дела матичне службе, које ће бити не само визуелно боље уређено, него ће добити и неке нове софтверске и системске функције да може да пружа боље, брже, практичније услуге грађанима Шапца. Прошло је годину дана како је Министарство државне управе и локалне самоуправе отворило јединствено управно место у Шапцу и оно сада изузетно функционише. Увек може да буде боље, а чини се да треба да буде и веће. Посебно ме радује да су грађани задовољни, да нема великих гужви и чекања, што и јесте суштина јединственог управног места- да на једном месту, уз уштеду новца и времена грађани реше свој проблем, рекла је министарка Обрадовић.



Градоначелник Шапца Александар Пајић још једном је подсетио да су у предизборној кампањи обећали да ће Шабац тесно сарађивати са државом и да то и испуњавају.

-Данас смо договорили реализацију неких пројеката који су зацртани и за које је Град Шабац аплицирао код ресорног Министарства.

Такође, министарка Обрадовић је присуствовала и додели уговора о раду Николи Нинковићу, слабовидом тридесетрогодишњем младићу из Шапца. Никола ће у наредном периоду радити на пословима израде програма за евиденцију издатих докумената из матичних служби.
Никола се захвалио Министарству за рад које је у прошлом сазиву купило лиценце за андроид уређај за говорни софтвер за слепе и слабовиде особе, као и министарки Обрадовић и Градској управи Града Шапца који су му указали поверење.

-Захвалан сам што ми је, као слабовидом програмеру указано поверење да појачам ИТ кадар у Градској управи. Желим да пошаљем поруку свим слепим и слабовидим особама, које не користе андроид уређаје, да, када је држава то већ обезбедила, један паметни телефон са апликацијом за читање текста, може им бити од велике користи, поручио је Никола Нинковић.

Министарка Обрадовић је истакла да као родитељ зна шта значи осећај када нечије дете постане изузетно користан члан друштва. Посебно је изразила захвалност Николиној породици на свему што су урадили за њега.

Вакцина неопходна за победу над Ковидом
Министарка Марија Обрадовић је навела да је Министарство државне управе и локалне самоуправе помаже у организацији имунизације широм Србије у сарадњи са градовима и општинама. Рекла је да је Шабац један од градова који са око 18.000 вакцинисаних и ревакцинисаних, може да буде поносан.
-Позивам све грађане, не само Шапца, него целе Србије, да се у што већем броју пријављују путем еУправе и телефона, како бисмо имунизацију спровели што пре и постигли колективни имунитет неопходан да се изборимо са Ковидом, рекла је Марија Обрадовић.


-Ово је једна људска прича која заслужује више од новинске цртице током данашњег извештавања. Ова прича мора да “звони” Србијом како и остали градови и општине чули шта је то што можемо да урадимо за наше суграђане, посебно за оне који су оптерећени неком врстом инвалидитета, а при том могу изузетно да помогну у функционисању градова и општина. Никола је већ сарађивао са ГУ око израде одређених веб апликација. Сада ће, све оно што је мање-више волонтерски радио почети да ради у пуном радном времену. Помажући Николи да има простор да покаже своје знање и способности, овде у Шапцу, ми смо заправо помогли грађанима Шапца. Због тога захвалност ГУ, на челу са градоначелником Александром Пајиће, што су препознали овај моменат и ову причу треба ширити целом Србијом. Овај дан је дан када је Никола херој у Србији. Очекујем да имамо још много младих Никола широм Србије, где ћемо показати која је то мрежа младих ИТ-јеваца по Србији који су користили говорне софтвере преко пројекта Владе Републике Србије, рекла је министарка Обрадовић.



Градоначелник Шапца Александар Пајић се захвалио министарки што је препознала колико је битно да сви у Републици Србији треба да буду једнаки. Истакао је да ће се борити да сви у Шапцу имају једнака права и да нема баријера међу људима.

-Никола је са 19 година, услед болести остао потпуно слеп. До тада је видео и радовао се свом другом децом. Заједно са својом породицом последњих година се борио да буде равноправан и вредан члан овог друштва. То смо препознали. Његов отац, који дуже од 30 година ради у ГУ, заједно са њим помоћи ће да изађемо у сусрет грађанима Шапца и да евиденција коју ћемо водити о издатим документима, на много бржи и једноставнији начин, буде доступна нашим суграђанима. Николи желим да буде ревносан на послу који ради, јер његов допринос ће сигурно осетити сви запослени у ГУ, као и наши суграђани, рекао је градоначелник Пајић.
М. М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa