Инфо

25. фебруар 2021.25. феб 2021.
Наставак приче о зеленој екологији
Регионална депонија “Каленић” Уб

Наставак приче о зеленој екологији

Процес присаједињења шест локалних самоуправа Регионалној депонији “Каленић” Уб сматрам великим успехом како локалних самоуправа тако и Мачванског управног округа, јер је то битан процес за ово подручје. Депонија ће се градити јер су финансијска средства обезбеђена из кредитне линије са Републиком Кином и Европске уније. Саобраћајни институт ЦИП је био извођач радова на пројектној документацији. Наше локалне самоуправе ће имати три трансфер станице и то једну у Лозници, за потребе града Лознице, једну у Коцељеви, за Коцељеву и Владимирце и једну у Осечини за општине Љубовија, Мали Зворник и Крупањ”, нагласио је поводом прикључења општина Љубовија, Крупањ, Мали Зворник, Владимирци, Коцељева и града Лознице Регионалној депонији Каленић Уб начелник Мачванског управног округа Владан Красавац.

Предвиђено је да се на трансфер станицама поставе линије за сепарацију пет амбалаже, стакла и метала, тако да ће локалне самоуправе имати и значајну финансијску корист, а несепарисани отпад биће одвожен на депонију у Каленић.

Приоритетни циљ овог пројекта је заштита животне средине, а општине Мачванског управног округа решиће дугогодишњи проблем одлагања отпада на квалитетан и функционалан начин. На депонију “Каленић” неће се одвозити опасан отпад.

-Ово је наставак приче о “зеленој“ екологији коју спроводи држава Србија и Министарство заштите животне средине. Локалне самоуправе ће добити финансијска средства да санирају постојеће депоније и претворе их у зелене површине, а отпад са свог подручја транспарентно ће се одвозити на Регионалну депонију”, рекао је Владан Красавац, начелник Мачванског управног округа.

Каленић се налази на територији Колубарског управног округа, на подручју некадашњих рударских копова. На овом простору у току је изградња Регионалне депоније која ће решити проблем комуналног отпада за Колубарски управни округ, део Мачванског управног округа и делове града Београда. Активности око припајања шест локалних самоуправа Мачванског управног округа Регионалној депонији започете су током прошле године.
Кабинет начелника МУО Владана Красавца

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa