Инфо

25. фебруар 2021.25. феб 2021.
Вечерње дружење  обогатили знањем
МЛАДИ ДОНОСЕ НОВУ ЕНЕРГИЈУ

Вечерње дружење обогатили знањем

Одвајкада су кафане и кафићи били места у којима су се људи састајали, пословали, радовали се и туговали, дружили... Биле су честа инспирација уметницима који су уз пиће и музику стварали своја најпознатија дела. У њима су се испредале приче и збијале шале
Група младих Коцељеваца одлучила је да доконост у доба короне прекрати баш на једном таквом месту, те да своје слободно време испуни забавом и квалитетним садржајем. У Немањиној улици у кафићу “93” окупљају се како би дружење обогатили знањем.

Прошлог петка по други пут организовали су квиз, вид забаве који је већ извесно време популаран у већим градовима. Овај формат садржи осам области. Поред опште културе и области изненађења ту су и питања из географије, књижевности, историје, спорта, музике и филма. Старосна граница не постоји и могу да учествују сви жељни забаве и знања, а екипе броје од два до пет чланова који се тимски договарају и дају одговор.

–И сам сам био учесник оваквих квизова у Београду. Зато сам дошао на идеју да ту врсту забаве пренесем у Коцељеву и сматрао сам да је “93” прави амбијент за ту причу. Упустио сам се у прављење квиза, што није ни мало лако, али сам успео- прича Милош Михаиловић, организатор овог догађаја који се очигледно веома свидео људима па је заинтересованост за учешће већ превазишла капацитете локала који је смањен због поштовања прописаних мера дистанце.

Уколико противепидемијске мере не буду пооштрене, љубитељи квизова уживаће сваког петка.

–План нам је да ово постане традиција и да пробудимо друштвени живот у овом месту. За сада у њему учествују углавном они који долазе у овај локал. Међутим, планирамо да путем друштвених мрежа анимирамо људе и омасовимо овај квиз. За сада је то једна интимна прича. На другом окупљању имали смо седам екипа. Важно је да не буде варања и да све протекне регуларно у једној доброј, позитивној атмосфери. Грицкају се грицкалице, пије пиће, лагана прича, опуштена атмосфера као у дневном боравку...право уживање за све. Људи дођу, науче нешто, такмиче се, освоје награде- објашњава Милош.

На претходном надметању другопласирана екипа је освојила точак пице док је првопласираној цех био у потпуности плаћен.

Креатори квиза су као коначни циљ поставили формирање лиге а екипе ће се на основу пласмана у сваком надметању у знању рангирати и на крају циклуса добијати медаље и пехаре као и вредније награде. Али, не и новац.

–Мислим да је добра ствар што у овој причи нема пара, јер би изгубила свој смисао и прерасла би у нешто потпуно друго, а то не желимо- поручио је Милош.
Слика друштвеног живота зависи од иницијативе заједнице и чланова као појединаца. Од њихових потреба и афинитета, ентузијазма и креативности.

–И сам сам добијао коментаре да се џаба трудим и иницирам овај квиз уз опаску да ту неће нико доћи. Узвратио сам им да могу управо они да буду учесници па да позову друга, комшију или познаника и да ће се прича на тај начин ширити и добити прилику да се развије. И тако је почело. Људима овај квиз дефинитивно држи пажњу и садржај је вредан тога- закључио је организатор.
Идеју својих суграђана подржао је и Срећко Живановић, свеже дипломирани археолог који се после студија вратио у родно место.

–Испоставило се да је квиз право освежење за младе, прилика да седимо, дружимо се, размењујемо нека искуства, такмичимо се у знању. Чини ми се да нам је то баш недостајало. Ово је спортско надметање у знању и потпуно је једна здрава прича- изјавио је Срећко.

Он је истакао да је важно да млади, образовани људи покажу да са собом носе нову енергију и имају иницијативу која је веома битна за целокупну друштвену заједницу.

–Од нас самих зависи у каквом ћемо окружењу живети, чиме ћемо време испуњавати. Мислим да се доста младих људи враћа у Коцељеву, привремено или за стално. То је од пресудне важности за једно место. Енергија и снага коју младост носи са собом. Нова знања и вештине. То обећава и доноси, верујем, једну фину будућност за све нас- поручио је овај младић.

Ненад Бабовић, власник кафића, много пута је показао да итекако има слуха за младе људе са идејама. Подршка ни овога пута није изостала те је радо уступио простор за одржавање квиза и укључио се у организацију.
В. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa