Инфо

4. март 2021.4. мар 2021.
Микан Аничић са супругом и члановима жирија

Микан Аничић са супругом и члановима жирија

МИКАН АНИЧИЋ СЛИКАР ИЗ БАДОВИНАЦА ОВОГОДИШЊИ ДОБИТНИК ВУКОВЕ НАГРАДЕ

Почаст и обавеза

Навршио низ од осам “величанствених” Мачвана. Пола века ствара
и промовише српску културу, баштину и традицију у земљи и свету
Академски сликар из Бадовинаца Микан Аничић (71) међу осталим, овогодишњи је добитник престижног признања Вукове награде Културно просветне заједнице Србије за сликарство. Реформатор српског језика и књижевности Вук Караџић, преминуо је седмог фебруара 1864. године, а награда у његову част је установљена 1964. године и једна је од најстаријих у земљи. Додељује се установама и појединцима из области културе који су дали значајан допринос у њеном неговању, образовању, науци у Србији и на свесрпском културном простору.

Проф др Дарлко Танасковић уручује Микану Вукову награду


На пригодној свечаности у Председништву Србије, где му је високо признање уручено у присусту министарке културе и информисања Маје Гојковић и осталих овогодишњих лауреата, чуло се још да су добитници, неимари културе и еминентни чувари културне баштине за будуће генерације. О значају награде сведочи и чињеница да су међу осталим њени добитници били: Иво Андрић, Десанка Максимовић, Васко Попа, Добрица Ћосић...

ВУКОВУ НАГРДУ ДОБИЛО ОСМ МАЧВАНА
Најпрестижније признање за допринос српској култури Вукова награда се додељјује од 1964. године од како је установљена поводом стогодишњице од смрти реформатора српског језика Вука Караџића.
До сада је Вукову награду добило осам Мачвана: Милорад Панић Суреп, књижевник, родом из Глоговца, Милић од Мачве, академски сликар,родом из Мачванског Белотића мр Бранко Ђурковић, музиколог-диригент, родом из Дубља, Миле Богдановић, музички уметник и грађевински инжењер, родом из Петловаче, Миомир Филиповић Фића, новинар-публициста, родом из Раденковића, мр Драган Мартиновић Мартин, академски сликар, родом из Богатића, Слободанка Ракић Шефер, академски сликар, родом из Дуваништа и мр Миладин Микан Аничић, академски сликар, родом из Бадовинаца.

Аничић је овим навршио низ од осам “величанствених” Мачвана који су добили ову награду.
- Она нас обавезује да још више радимо. Велике националне награде су не само подстицај за сваког уметника, већ и иницијални окидач који их обавезује да још више раде, стварају већа дела и остављају их у наслеђе свом народу и својој култури, рекао је овом приликом за “Тањуг” признати сликар, који дуго живи и ради у Паризу и више од пола века на најбољи начин представља српско савремено сликарство.

Микан Аничић по пријему Вукове награде


Аничић је “поникао” из Мачве, којој се често враћа и доживљава је на својим платнима. Дипломирао је сликарство на Ликовној академији у Београду. Био је стипендиста Владе Француске. Створио је вредна дела, која се налазе у познатим домаћим и светским галеријама слика и приватним колекцијама.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa