Инфо

4. март 2021.4. мар 2021.
Ljubovija.info

Ljubovija.info

ФИЛИП ФИЛИПОВИЋ, ТАЛЕНТОВАНИ ДЕЧАК ИЗ УЗОВНИЦЕ

Од туторијала на интернету до своје видео игре

„Програмирањем сам почео да се бавим пре само три месеца, а учио сам преко туторијала на интернету. Игрица коју сам направио тренутно нема име, то је FPS игра, односно игра у првом лицу. За развој овог дела игре било ми је потребно око месец дана али за то време сам доста научио и сада, ако бих је креирао испочетка, требало би ми око недељу дана“
Данас, у ери интернета, рачунара и мобилних телефона знање се чини лако доступно, а то је доказао Филип Филиповић, тринаестогодишњи дечак из Узовнице код Љубовије. Уместо да као и већина својих вршњака купује видео игре, Филип је одлучио да уз помоћ интернета научи програмирање и направи своју игру.
-Програмирањем сам почео да се бавим пре само три месеца, а учио сам преко туторијала на интернету. Инспирацију сам проналазио у видео играма које сам играо и свидело ми се како су то девелопери направили. Размишљао сам да ли бих могао и ја нешто слично да урадим и тако сам почео да учим програмирање. Прве скрипте које сам написао биле су, за почетак, веома једноставне, а касније сам почео да ширим своје знање тражећи одговоре преко интернета. Игрица коју сам направио тренутно нема име, то је FPS игра, односно игра у првом лицу. За развој овог дела игре било ми је потребно око месец дана али за то време сам доста научио и сада, ако бих је креирао испочетка, требало би ми око недељу дана- каже Филип.

Ljubovija.info


Програмирање није једино чиме се бави овај тринаестогодишњак. Филип показује посебан таленат за цртање у чему му несебичну подршку пружа и професор ликовне културе.
-Први пут сам почео да цртам реалистично пре годину и по дана, а прво што сам нацртао јесте вук. Гледао сам на интернету како се црта и учио технике цртања како бих себе унапредио. За један цртеж потребно ми је од 5 до 6 сати рада, а највише волим да цртам обичним оловкама иако ми се највише свиђају резултати са дрвеним бојицама. Иначе, имам подршку свога наставника ликовног Бојана Грујића, он ме доста подржава у томе и наравно моји родитељи. Мој главни циљ у будућности ипак ће бити програмирање, а цртањем планирам да се бавим из хобија- закључује овај млади талентовани уметник.
Филип је четврто и најмлађе дете Гордане и Аранђела који се безрезервно труде да му обезбеде сва материјална средства како би наставио да се даље школује и усавршава. Поред школских обавеза и времена испуњеног цртањем и програмирање, Филип стигне да помогне родитељима и око узгоја калифорнијске пастрмке.

Уместо да као и већина својих вршњака купује видео игре, Филип је одлучио да уз помоћ интернета научи програмирање и направи своју игру


-Филип је веома одговорно дете, кад год одвоји слободно време помогне нам у домаћинству. Ми се бавимо производњом рибе и често нам помогне у пословима. Због посла често смо на путу, а кад он остане кући све је сигурно као да сам и ја ту- прича нам Филипов отац Аранђел Филиповић.
Да је Филип одличан ђак са свим петицама и успешан на школским такмичењима потврђује нам његова мајка Гордана Филиповић.
-Постиже добре резултате у школи, из математике је освојио прво место на општинском такмичењу, из физике је освојио треће место на окружном такмичењу и нажалост због епидемије то такмичење није настављено даље- каже Гордана.
Родитељи овог вундеркинда, како би се то данас модерно рекло, надају се да ће његов таленат бити препознат и да ће једног дана имати прилику да живи и ради у свом месту или бар својој држави.
Текст и фото: Ljubovija.info
Ljubovija.info

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa