Инфо

11. март 2021.11. мар 2021.
"Глас Подриња"

"Глас Подриња"

Представници НАЛЕД-а, Удружења 3Е и Мреже инспектора у Шапцу

Постројење за прераду отпадних вода пример добре праксе

Већина градова нема постројења за прераду отпадних вода. За изградњу и реконструкцију постојећих система потребна улагања од неколико милијарди евра. Један од позитивних примера Шабац, који је своје постројење за прераду отпадних вода добио 2017. године
Представници НАЛЕД-а, Удружења 3Е и Мреже инспектора у оквиру „Месеца вода“ су посетили постројење за прераду отпадних вода у Шапцу како би се детаљније упознали са моделом рада система и своје импресије поделили са заинтересованим локалним самоуправама у Србији.
Срђан Гајић председник Удружења 3Е у оквиру пројекта НАЛЕД-а „Јавно-приватни дијалог“ који финансира USAID истиче да је шабачко постројење пример добре праксе, те да се ово позитивно искуство може применити и у другим градовима и општинама.

"Глас Подриња"


-У оквиру глобалног пројекта бавимо се отпадним водама и желимо да регулишемо тај систем када је у питању законска регулатива. Намера нам је да са више аспеката покажемо како све функционише, и из угла привредника и локалне самоуправе. Постројење у Шапцу је добар пример како једно постројење може да функционише. Током посете сазнали смо коју су технологије користили, проблеме са којима су се сусрели и шта могу у будућности да учине како би постројење добило нове функције, можда у виду био постројења, или производње електричне енергије- рекао је Гајић и нагласио да у Србији ради незнатан број постројења за прераду отпадних вода, а да је неопходно да их буде неколико стотина.
Унапређeње прераде отпадних вода један је од циљева ЈКП „Водовод Шабац“. Наредна фаза је усмерена на проширење капацитета уз високе еколошке стандарде, као и одрживост система. Планирано је да се уведе и линија за прераду муља, чиме би се заокружио процес пречишћавања. Компаније које овде послују, уместо да граде нов комплетан систем за прераду отпадних вода, могу да инсталирају предтретман пречишћавање и на тај начин умање инвестициона улагања.

"Глас Подриња"


-Посета представника НАЛЕД-а је доказ да су препознали значај и рад нашег постројења. Друга фаза је планирана и о томе је било речи, те ће нам савети бити од важности у процесу потраге за фондовима финансирања. То би био и еколошки напредак у функционисању постројења, јер би обезбедило преко 60 одсто енергије из сопствених извора - истакао је в.д. директора ЈКП „Водовод Шабац“ Јован Вранеш.
М. Ж.

Најновији број

20. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa