Инфо

11. март 2021.11. мар 2021.
Неопходан стрпљив рад
У СЕВЕРОЗАПАДНОМ ДЕЛУ ОПШТИНЕ БОГАТИЋ ЈОШ НИЈЕ РЕШЕНО ПИТАЊЕ СНАБДЕВАЊА ГРАЂАНА ВОДОМ ЗА ПИЋЕ

Неопходан стрпљив рад

Треба сачекати завршетак истраживачког циклуса и отклонити све недоумице. Шанса у програму “Србија 2025.”
Са “новог изворишта” које се планира за решење проблема водоснабдевања пет месних заједница ( Црна Бара, Глоговац, Совљак, Баново Поље и Салаш Црнобарски ) у општини Богатић, са укупно око 6.000 становника и више хиљада крупне стоке у овом подручју ( Северозападни део ове локалне самоуправе ) неопходно је обезбедити 30 литара у секунди здраве пијаће воде.

Проблем снабдевања грађана квалитетном водом за пиће у овом делу Мачве датира још од поплава 2014. године. По налазима Завода за јавно здравље Шабац у Црној Бари, крај Дрине од узетих 41 узорак у домаћинствима и атарским чесмама у Црној Бари и Совљаку ( анализа на тешке метале), где су узорци узети у 40 домаћинстава, утврђена је већа концентрација нитрита од дозвољене, због чега је ова вода забрањена за пиће и припремање хране. У узорцима воде са артерских чесми у Совљаку и Црној Бари пронађено је присуство арсена.

Општина је с циљем решавања проблема ангажовала стручњаке са Рударско геолошког факултета у Београду, а њихова прва истраживања 2018. године у атару Црне Баре “Васин шиб”, нису дала задовољавајуће резултате.

Истраживање је поновљено на другом локалитету ( “Сточна вага”) у Црној Бари, крајем 2018. године. Овде је дубина бушотине била 100 метара. Први добијени резултати су позитивни, тако да је настављено са даљим неопходним радовима.

- По спроведеном поступку јавне набавке изабран је извођач радова “Хидрогеоцентар” доо Лештане-Београд, а средства за реализацију ове набавке обезбедила је општина, буџетом, путем капиталних субвенција ЈКП “Богатић”. Уколико се стекну сви потребни услови организационе и финансијске природе, завршетак радова на Изради истражно-експлоатационог бунара у Црној Бари и пратеће геолошке документације, могу се очекивати у наредних 12 месеци. Ако крајњи резултати истраживања буду позитивни бунар се може пустити у експлоатацију у веома кратком року, каже Синиша Севић повереник месне заједнице Црна Бара.

Он додаје да су све ово њихове жеље. Потребно је стрпљење и сачекати завршетак истражног циклуса, којим би биле отклоњене све недоумице, због појаве гвожђа у нешто већој концентрацији од дозвољене

- Паралелно са овим радовима потребно је припремити и пројектно-техничку документацију за увезивање “новог изворишта” са постојећим извориштем у Богатићу. Наравно, неопходна је и изградља водоводне мреже у поменутих пет месних заједница, северозападног дела ове општине, наглашава Севић, уз констатацију да општина сама није у могућности да финансира овако капиталну инвестицију те се велика нада полаже у Програм “Србија 2025.”, који је председник Александар Вучић недавно промовисао.

- Свако ко је у овој материји зна да је потребно време, процес анализа квалитета воде, протока, утицаја сва четири годишња доба. Јако би било неодговорно убрзавати и давати изјаве да се све може решити преко ноћи. Такође овде политици нема места. Најбитније је здравље људи и за то треба сви да будемо сложни и да нам то буде приоритет приоритета и тежити решењу, незахвално је рећи трајном али сигурно на дужи период, закључује Севић, који је и одборник Црне Баре у Скупштини општине Богатић.
Нажалост од мајских поплава 2014. године до данас цистерна са пијаћом водом свакодневно је присутна у центру Црне Баре. Мештани су се на то навикли, схватајући да је за коначно решење потребно време и доста рада. Наравно увек има и другачијих мишљења у смислу да је могло раније и другачије.
Многи су се “снашли” на свој начин и свакодневно купују флаширану воду. Доста је и оних који воду користе, без претходне анализе ризикујући њено штетно дејство по здравље.

У сваком случају овако важан проблем не би требало занемаривати, а решење колико је то могуће брже донети.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa