Инфо

11. март 2021.11. мар 2021.
Глас Подриња /Шабачки соколар Семиз Рапкић

Глас Подриња /Шабачки соколар Семиз Рапкић

Шабачки соколар Семиз Рапкић чувар древне вештине

Исконска повезаност човека и птице

Соколар обједињује дух човека и птице грабљивице. Мора препознати сваку промену у понашању птице, а тај осећај се развија временом, уз много труда, рада, љубави и посвећености према господарима неба
Мартовско буђење новог дана. Најсјајнија звезда отвара још једну зору док се свежина јутра осећа на тек ишчезлу зимску ноћ. Младић у зеленој одори стрпљиво ослушкује звук звончића у даљини, и тихо нам говори; „Стиже Хари“. Моћна птица креће нам у сусрет, слеће право на леву руку власника којег одавно осећа као искреног пријатеља. Хари делује моћно, храбро, неустрашиво, и помало митски... Сунце је на хоризонту и почео је нови дан за једног јастреба и Семиза Рапкића, шабачког соколара, одгајивача ових необичних птица.

Харисови јастребови имају посебну спону са одгајивачем и када бих га поклонио неком, он би се вратио кући


-Као дете гледао сам филм „Господар звери“ и када птица слети на руку то ме фасцинирало. Пожело сам да будем као Господар. Раније сам имао кобца, све до 2011. када је закон ступио на снагу и од тада све птице морају да буду легалне. Потребно је да имамо одговарајуће папире када су грабљивице у питању - каже наш саговорник и додаје да тренутно усмерен на гајење и тренинг четири птице.

-Имам три Харисова јастреба, то је врста која потиче из Сједињених америчких држава и то је део оне слике Америке са пустињским пределима и птицом што тако моћно слеће на стабло кактуса. Уз њега имам и јастреба кокошара, женку. Оне су крупније од мужјака и бољи су ловци, али и мало другачије нарави. Да би био соколар мораш да размишљаш као птица. Тренинзи захтевају много времена. Морамо да будемо фактички 24 сата са њима. Јесте напорно, али када нешто толико волите онда напорно не значи тешко - додаје Семиз.

Иако многима соколарство делује као некарактеристично занимање, истина је да традиција активности датира већ неколико векова уназад и да је повезана са најзначајнијом династијом у нашој историји. Многа правила настала су још у та давна времена.

Фото: Глас Подриња /Соколарство древна вештина

Лов са соколовима/јастребовима и другим птицама грабљивицама је најхуманији начин лова због односа према плену, смањује се употреба ватреног оружја

-Према правилу, пре него што постанете власник птице, морате да прођете теоријску обуку, положите соколарски испит и онда од старијег соколара добијете на поклон птића кога одгајате. То је установљено још у доба Немањића. Ипак Србија данас је другачија од Немањићке, те сам ја прву птицу купио. Када сам Харија донео, упечатљива је реакција супруге која је рекла: „Јао, појешће нас“, а он је био тако мали, пегав, тамнију боју добијају касније, заволели смо га као члана породице. Моја деца одрастају уз јастребове.

Соколар мора да обезбеди посебан простор за своје љубимце, тзв. волијер(е) одређених димензија и неопходну опрему која није јефтина.

-Рукавице су кожне, ручно рађене и морају да буду дуготрајне, издржљиве, јер ипак је реч о грабљивицама. Мужјаке некада носимо и без њих, али за женке је потребна рукавица.

Исхрана ових птица је специфична и сачињена је од меса. Од раног узраста навикавају се на то да их храни човек, те су му и веома наклоњени. Ипак, птица није играчка, те се са поштовањем треба односити према њој, наглашава Семиз.

Фото: Глас Подриња / Лов са птицама грабљивицама је посебан


- Као мали имају ситне пеге како би се лакше сакрили у природи док још не стекну снагу. Птица мора да буде најмање два месеца са власником, алмаре и везице стављамо тек са четири месеца. Пре тог периода морају да буду на мекшој, природној подлози како би се правилно развијале ноге, касније крила - појашњава Семиз одајући тајну исконске повезаности са птицама.

-Харисови јастребови имају посебну спону са одгајивачем и када бих га поклонио неком, он би се вратио кући. Како су одрастали код власника, неопходно је да се пробуди ловачки инстинкт. Учимо их помоћу мамаца да савладају плен, тешко је то речима описати, али је суштина да храна кретњом коју ми намећемо симулира птицу. Баш ту „птицу“ лови љубимац и полако развија инстинкт који је врстом у њему. Код њих је специфично да лове у пару, групи као вукови, и веома су дружељубиви.

Некада је лов са птицама грабљивицама био привилегија елите, владара. Није могао свако да их поседује, јер је представљало престиж имати их у давним временима. У близини манастира Студеница је постојала одгајивачница соколова. Касније се то мења и данас соколарство опстаје захваљујући заљубљеницима у ову вештину.

Соколарство је древна вештина лова уз помоћ птице грабљивице. Најчешће су то: соколови, јастребови, сове, орлови и кобци. Легенда каже да је и деспот Стефан Лазаревић био пасионирани ловац и заљубљеник у соколарство.

-Соко је птица високолетач, а јастребови су ниско летачи. Високолетаче ретко видите на тлу, другачије лове. Ниско летачи су попут фантома, они се завлаче, лете ниско и хватају плен. На другој страни, соко рецимо лети тако што се обруши са висине брзином и до 380 км/ч. Лов са јастребовима траје читав дан и то је нешто у чему уживам. Лов соколом траје кратко, а несигурно је да ли ће се вратити, знам случајеве људи који су уложили много и једноставно се соко није вратио, не можете да га контролишете на таквој висини.


Лов са соколовима/јастребовима и другим птицама грабљивицама је најхуманији начин лова због односа према плену, смањује се употреба ватреног оружја и самим тим је мања могућност повреде. Уз то, суштина је у надметању и уживању где не постоји стандардни однос моћи. Природа има непогрешив баланс.

Фото: Глас Подриња/ Обавезно мерење птице сваког дана

У Србији је регистровано око 50 соколара, али је свега 20 активно. Семиз је основао и своје удружење “Harris HAWK”. Жеља му је да се знање и свест о овом, како истичу, начину живота и размишљања, у Србији прошири, те да соколарство поново буде нешто препознатљиво за нашу државу и ван њених граница.

-Члан сам Савеза соколара Србије, што је најјаче Удружење у земљи, а недавно сам регистровао и своје удружење опредељено за лов на зечеве. Организујемо међународне скупове. Волео бих да се и у Шапцу организује комерцијални лов где би учествовали и соколари
Проблем недостатка специјализованих ветеринара за грабљивице условљава да одгајивачи морају да добро познају анатомију птице и да их самостално лече.

-Прави соколари имају две године ментора који прати њихов рад и напредак. Нажалост ја нисам имао ментора, али сам се посветио изучавању књига, интернету и кроз практични рад учио. Радна килажа, она са којом лети, односно лови је 730 грама, док је у сезони парења 800. Да би скинули 60 или 70 грама смањујемо дневни унос хране док не достигне жељену тежину. Једноставно, уколико је сит не жели да лови. Оброк је у исто време увек, све док не буде на одговарајућој килажи. Потребно је свакодневно мерење, вага је обавезни реквизит соколара. Први корак је дође на рукавицу, а потом да се увећава раздаљина коју савладава, све до 15 метара. Тада још увек има лагани конопац који не осећа. Уколико без размишљања дође на позив, следи слободан лет, скида се конопац и пушта се на дрво, а затим слободан лет. Птица бежи само од лошег соколара.

Примена соколарства је вишестрана, а најпознатија је “Биолошка заштита” и подразумева заштиту објеката, усева, отворених површина, пољопривредних парцела, спортских објеката, аеродрома и свих других локација где постоји проблем прекомерне појаве птица, најчешће голубова, галебова, врана.

-Радимо био заштиту, јер је она веома важна за баланс у природи. Већина аеродрома у свету има своју соколарску службу која спречава да се друге птице окупљају у тој зони зато што могу да изазову озбиљне кварове на мотору авиона.

Соколарство је признато од UNESK-a као светска нематеријална културна баштина због свог значаја и утицаја на заштиту природе.
М. Живановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa