Инфо

18. март 2021.18. мар 2021.
Организатори  нису кажњени
НАВРШИЛО СЕ 17 ГОДИНА ОД “МАРТОВСКОГ ПОГРОМА”

Организатори нису кажњени

Тог дана је етнички очишћено шест градова и девет села, а свој дом морало је да напусти више од 4.000 Срба. Погинуло је осморо Срба и 11 Албанаца. У два дана оскнављено је или потпуно уништено 35 цркава и манастира
У Среду се навршило 17 година од “мартовског погрома” током ког су Албанци, најпре у Косовској Митровици, а потом и у другим деловима Косова и Метохије, организовали протеривање Срба, уништавање њихове имовине и верских објеката.

Годишњица погрома обележена је скупом у београдском Народном позоришту ком је присуствовао председник Србије Александар Вучић.

Повод за погром била је несрећа у којој су се 16. марта тројица дечака албанске националности утопила у Ибру, у селу Чабра у Ибарском Колашину, за шта су Албанци оптужили Србе.
Тог дана је етнички очишћено шест градова и девет села, а свој дом морало је да напусти више од 4.000 Срба.

Погинуло је осморо Срба и 11 Албанаца, повређено више од хиљаду људи а међу њима и десетине припадника међународних снага.
Запаљено је или тешко оштећено око хиљаду српских кућа, десет српских школа, домови здравља, поште и друге институције државе Србије.

За само 48 сати запаљени су манастири Богородица Љевишка и Девич код Србице, Призренска Богословија и Храм Светог Ђорђа, црква Христа Спаса и конак манастира Светих Архангела код Призрена, миниран је манастир Светих Козме и Дамјана у Зочишту.

У јужној Косовској Митровици запаљена је црква Светог Саве, у Приштини црква Светог Николе, а у Подујеву су окупљени Албанци поломили крст са куполе цркве Светог Андреја Прозваног.
У два дана оскрнављено је или потпуно уништено 35 цркава и манастира, а нестало је или оштећено више од десет хиљада вредних фресака, икона, путира и много других црквених реликвија.
Срби су протерани из Косова Поља, Обилића, Племетине, Липљана, Урошевца, Ђаковице, Гњилана а по други пут из својих домова морали су да беже и Срби из Белог Поља код Пећи, где су поново запаљене све повратничке куће.

Иако се погром над Србима одиграо пред 38.000 војника КФОР и 8.000 УНМИК полицајаца, који су били задужени за очување безбедности свих који живе на Косову, организатори насиља нису кажњени, а и они који су директно учествовали осуђени су на минималне затворске казне.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa