Инфо

18. март 2021.18. мар 2021.
1 кг (килограм) = 1000 г (грама) 1 л (литар) = 1000 мл (милилитара)

1 кг (килограм) = 1000 г (грама) 1 л (литар) = 1000 мл (милилитара)

Корисни савети за кориснике средстава за заштиту биља (СЗБ)

Хемијски третман треба да буде само једна од мера заштите

Пре него што се одлучите за употрбу неког хемијског средства на гајеној биљци, потребно је да примењујете интегрални концепт заштите биља, тј. хемијски третман треба да буде једна мера у свеобухватном систеему заштите биља, а који подразумева агротехничке мере и мере биолошке заштите.
Редослед мешања различитих типова формулација пестицида и фолијарних ђубрива:
Приликом заштите гајених култура често постоји потреба за мешањем више средстава за заштиту биља, јер код неких култура јавља се потреба за сузбијањем више штеточина или обољења истовремено. Приликом примене комбинације препарата, морају се поштовати препоруке произвођача, јер погрешно мешање препарата доводи најчешће до смањења ефикасности, а често непоштовање упутства за примену доводи и до фитотоксичног деловања примењених средстава на гајену биљку.
Уколико нисмо сигурни у компатибилност средстава можемо и сами испитати могућност мешања пестицида. Компатибилност је појава када се два и више средстава могу мешати ради истовремене примене, а да се не испоље никакве штетне последице на гајену биљку. Ако постоји било каква сумња у немогућност мешања средстава за заштиту биља не треба их мешати већ их користити одвојено.
Никако не смемо мешати средства за заштиту биља једно са другим, па их онда додавати у прскалицу. Код мешања средстава за заштиту биља потребно је водити рачуна о редоследу мешања. Треба имати увиду да се приликом мешања пестицида може нарушити равнотежа формулација, јер се у исто време у истој количини воде или на истој јединици површине може наћи два или три пута више емулгатора, растварача, стабилизатора и других помоћних супстанци које садржи пестицид што је ризично за гајену биљку.
Поштовани пољопривредни произвођачи, пре него што се одлучите да комбинујете више препарата обавезно прочитајте упуство које се налази уз препарат, а садржи информације о могућностима мешања.
Припремање смеше, више различитих облика формулација, врши се по следећем редоследу:
- У мањој количини воде (у посуди мање запремине) добро се измешају квашљиви прашкови - WП или вододисперзибилне грануле - WГ и након тога се додају у прскалицу, претходно напуњену до 1/3 водом, уз стално мешање.
- Затим се у прскалицу додају концентроване суспензије - СЦ, такође претходно припремљене у мањој количини воде и мешају се заједно.
- Потом се додају концентрати за емулзију - ЕЦ, уз непрекидно мешање.
- За њима се додају пестициди формулисани као концентровани раствори - СЛ.
- Фолијарна хранива се додају на крају.
- Допунити резервоар потребном количином воде.
Пожељно је припремљени раствор пестицида потрошити у што краћем временском периоду, придржавајући се свих прописа.
Ако се употребљава вода која је базног карактера онда се фолијарна хранива додају на почетку, док се сви остали типови формулација додају по горе наведеном редоследу.
ПРИМЕР:
(једна од комбинација
код заштите јабуке)
МАНКОГАЛ 80 (WП) + ПЕХАР (СЦ) + ХАРПУН (ЕЦ) + ФОЛИГАЛ СУПЕР (фолијарно ђубриво)
Пример 1. Ако у упутству пише да се средство примењује у концентрацији од 0,1%, а ми треба да истретирамо усев са 10 литара воде. У том случају треба да у прскалицу са 10 литара воде сипамо 10 милилитара (мл) или грама (г) средства.
Пример 2. Ако у упутству пише да се средство примењује у концентрацији од 0,25%, а ми треба да истретирамо усев са 50 литара воде. У том случају треба да у прскалицу са 50 литара воде сипамо 125 милилитара (мл) или грама (г) средства.
ПССС ШАБАЦ, Славица Максимовић дипл.инж. заштите биља

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa