Инфо

18. март 2021.18. мар 2021.
Одговорно понашање, једини лек
ВСИ „Шабац“ у активном надзору Афричке куге свиња

Одговорно понашање, једини лек

Последњи случај забележен у околини Крушевца. Надлежни тврде да се против ширења пошасти може борити само одговорним понашањем: лечења нема, а вакцина не постоји. Уколико стигне до наших крајева,
штета би била огромна
Појава заразне болести свиња -Афричке куге у центру Србије изазвала је забринутист међу мачванским произвођачима стоке. Вирус се преноси директним или индиректним контактом са животиње на животињу и изузетно је отпоран у спољашњој средини. Људи не могу да оболе, али могу да пренесу вирус. Последњи случај је забележен у околини Крушевца, а надлежни тврде да се против ширења пошасти може борити само одговорним понашањем: лечења нема, а вакцина не постоји. Уколико стигне до наших крајева, штета би била огромна.

У складу са параметрима на терену зависе и предложене мере за сузбијање активних зараза, док успешно одолевање истој зависи од сарадње и поштовања свих чинилаца: произвођача, органа локалне самоуправе, иснпекција и института


-Ово је свињарски крај. Постоје села која у сваком тренутку имају по 50.000 свиња у оборима, као што је случај са Бадовинцима. Само овај податак је довољан да закључимо колика би штета била да зараза стигне у наше крајеве- истиче Слободан Максимовић др вет. мед. спец. епизоотиологије, шеф сектора за здравствену заштиту животиња Ветеринарског специјалистичког института “Шабац”.

ВСИ “Шабац” поуздан партнер у борби против заразе
Праћење кретања и дијагностиковање заразних болести је примарни задатак ветеринарских института. У складу са параметрима на терену зависе и предложене мере за сузбијање активних зараза, док успешно одолевање истој зависи од сарадње и поштовања свих чинилаца: произвођача, органа локалне самоуправе, иснпекција и института.

Слободан Максимовић


-Сви имају своју улогу у спречавању ширења заразе. Од самих власника газдинстава, преко ловаца до института. У случају сумње на ову болест, власник оболеле животиње је у обавези да у току 24 часа случај пријави локалном ветеринару, а он је у обавези да то пријави нама и инспекцији. Онда излазимо на терен, радимо патолошку дијагностику, узимамо узорке за преглед, односно молекуларну дијагностику, или популарније ПЦР тестирање. Уколико је налаз позитиван, ступају остале мере на снагу- објашњава процедуру Максимовић.
Уколико се потврди присуство вируса афричке куге код једне свиње, еутаназирају се све свиње на фарми. Другог решења у том случају нема.

Институт у Шапцу је од Владе Републике Србије добио вредну донацију у виду најсавременије опреме


Ефикасније узорковање уз вредну донацију
Лабораторија за молекуларну дијагностику којом располаже ВСИ “Шабац” показала се као једном од најбитнијих карика у откривању и сузбијању свеприсутног вируса Covid-19. Грубом проценом овде је у протеклих годину дана тестирано око 45.000 узорака. Захваљујући пожртвованости и парарлелном раду на сузбијуању пандемије са свим осталим редовним активностима, Институт у Шапцу је од Владе Републике Србије добио вредну донацију у виду најсавременије опреме. То им је скоро дуплирало могућности, а овај податак је од изузеног значаја јер се иста технологија користи и за откривање вируса Афричке куге код свиња.

Никола Милутиновић


-ПЦР дијагностику смо радили упоредо са текућим пословима. Могућност брзе и тачне дијагностике знатно је допринела побољшању епидемиолошке слике у нашем граду. Као и сви остали институти и ми смо тај део посла обављали бесплатно. Међутим,одлуком Владе РС пре пар месеци смо добили најсавременију опрему за молекуларну лабораторију. Удвостручили смо капацитете, тако да успешно излазимо у сусрет свим потребама у Округу у овом смислу- истиче др вет. мед. Никола Милутиновић, директор ВСИ „Шабац“ и додаје:
-Ова опрема нам је од изузетног значаја, јер, поред рада у Covid систему ми смо већ годину и по дана у активном надзору над афричком кугом свиња. Ветеринари обилазе дворишта домаћина четири пута у току године, и сваки пут, уколико открију било какву смњиву појаву узимају узорак за анализу.

Зоохигијенске мере су најважније
Као што смо у више наврата напоменули за ову болест вакцине ни лека нема. Зоохигијенске мере на фармама су најважније. Појаву било каквих сумњивих симптома код свиња попут нејешности, температуре, модрих и тачкастих појава на кожи, треба одмах пријавити ветеринару.

Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa