Инфо

18. март 2021.18. мар 2021.
Снага у породици и пријатељима
Победа над судбином – Милутин Перић (6)

Снага у породици и пријатељима

Пријатно вече окончано је трагедијом. Године опоравка пре повратка кући. Прва брига за породицу. Помоћ најближих и пријатеља вратила вољу. Пронашао начин да испуни живот. Кративност и спорт. Највеће богатство и смисао бројна породица
Хладно новембарско вече, седмо како се јавио једанаести те 1987. године. За воланом свог аутомобила седео је Милутин Перић, радник обезбеђење у Београдској банци, шабачкој филијали. Мрак и не баш добра видљивост узроковали су да брзину прилагоди условима. Ипак у сусрет је ишло тракотско возило са дугим светлима која су заслепела Милутина, док је поред био такође трактор неосветљен, уследио је судар у коме је аутомобил завршио под приколицом, а тренутак после удара уследио је мрак у свести.
-После неколико дана боравка у болници у Шапцу, прослеђен сам у Београд, на Клинички центар где боравим 52 дана, на глави сам, због повреде имао тег од осам килограма. Опоравак је настављен пола године у Бањи Ковиљачи и девет месеци у Сокобањској. Кући у Мајур вратио се после тога – почиње своју причу о борби против судбине Милутин Перић који је већ пуне 33 године у инвалидским колицима после поменуте саобраћајне несреће.

Када сте окружени правим људима, када у највећој невољи видите колико имате пријатеља, ви не одлучите, једноставно свест не дозвољава да сав труд других људи који посвећују време, шаљу позитивн мисли, занемарите, односно омаловажите својом безвољношћу


Најтежу истину саоптшили су му током боравка у Београду. Повреде су биле тешке, али се Милутин надао како би могле бити привремене, ипак у престоници му је саопштено да више неће моћи да хода.
-Изузетно тежак тренутак. Имао сам у тром тренутку супругу и четворо деце и осетио сам како превелики терет пребацујем на њих, пре свега супругу. Могућност да помогнем је знатно сужена и без обзира да ли сте криви или не, у таквим моментима осећате се као кривац не за узрок, већ за последицу која следи у вашем животу. Срећа моја је невероватна супруга која је изнела сав терет и то што сам уз породицу имао искрене, блиске пријатеље који су ме бодрили од првог дана. Они су даровали енергију која не дозвољава било шта друго осим борбе.
Када се дан по дан суочавао са новим околностима, додатно је ситуацију отежавало размишљање о свему ономе што више не може да ради.
-Био сам пре удеса страствени ловац и прва помисао да више никада нећу ићи у лов ме је престравила, чак сам на почетку одбијао да је то могуће, најчешће је владала неверица, али сам потом схватио колико је тога што могу да радим и о чему раније нисам ни размишљао у стандардним данима живота.
Судбина оличена у једној вечери, односно једном тренутку и околностима наметнула је тешке оквире, смањен број могућности, но и на том суженом пољу отварале су се могућности које се могу реализовати само када је жеља јака, а баш таква је била коф Милутина.
-Ноге су ми непрокретне, али су им и руке слабе, тако да је додатно сужен избор, но ништа ме није поколебало. Креативну страну сам открио кроз стварање фигура од шибица и данас је то мој начин да нешто стварам и квалитетно користим слободно време. Убрзо се јавио и спорт.
Лов је био онемогућен после опоравка, али је баш у тој омиљеној разоноди, Милутин Перић пронашао „клицу“ новог интересовања где се већ дуго проналази, борећи се повремено и са недаћама омиљеног хобија.

Био сам пре удеса страствени ловац и прва помисао да више никада нећу ићи у лов ме је престравила, чак сам на почетку одбијао да је то могуће, најчешће је владала неверица, али сам потом схватио колико је тога што могу да радим и о чему раније нисам ни размишљао у стандардним данима живота


-Председник сам и такмичар у Удружењу стрелаца са инвалидитетом „Мачва“ Шабац. Заволео сам тај спорт, уживам на такмичењма, а нажалост бијемо битку за боље услове. Волели би да можемо више да тренирамо, само што нема сале која је довољно условна за рад, те се у такмичења нама и тренинзи. Надамо се да ће се то променити, како би постизали још боље резултате.
Живот је био суров на једној страни, одузео је Милутину могућност кретања ослањањем на сопствене ноге, али му није одузео дух, жељу и вољу. Дистанце где га води чежња савладава, мало спорије, уз више напора, али савладава.
-Живим у Мајуру, али често свратим до Шапца. Не могу када је време лоше, али када је лепо, ја седнем у колица и долазим до града, свратим да се видим са пријатељима, прођем кроз Шабац и полако се вратим. Јесте на једној страни напорно, а опет се лепо осећам, волим када искористим дан.
На другој страни, судбина тако сурова у новембарској ноћи пре више од три деценије, узвратила је на другој страни бројном породицом.

Срећа моја је невероватна супруга која је изнела сав терет и то што сам уз породицу имао искрене, блиске пријатеље који су ме бодрили од првог дана. Они су даровали енергију која не дозвољава било шта друго осим борбе


-Када се удес догодио имали смо супрга и ја четворо деце, она је знала да на својим леђима изнесе терет њиховог гајења, уткали смо им праве вредности уз које су стасавале и данас имамо девет унука и то је богатство веће од свих недаћа и истински смисао и мог и наших живота.
Препустити се летаргији, проклињати живот, учаурити се у осећају неправде где се црне мисли смењују једна за другом је лекши, логичнији пут када се у једном тренутку сруши све, међутим некада скривена снага покори све и појединац крене тежим путем, спреман да победи недаће. У размишљањима се крију савети за оне који се нађу у сличним ситуацијама.
-Када сте окружени правим људима, када у највећој невољи видите колико имате пријатеља, ви не одлучите, једноставно свест не дозвољава да сав труд других људи који посвећују време, шаљу позитивн мисли, занемарите, односно омаловажите својом безвољношћу. Догодило се шта се догодило, то је можда крај за један део животних планова, али није крај за оне највеће, најважније. Увек је могуће пронаћи начин да будете од користи најближима, да доприностите другима и да угодите себи, испуните живот различитим садржајима тако да он буде потпун – наводи на крају Милутин Перић.
Д. Благојевић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa