Инфо

18. март 2021.18. мар 2021.
Изградња канализаЦИоне мреже у Србији
Прва седница Савета Мачванског управног ОКРУГА у овој години

Изградња канализаЦИоне мреже у Србији

„Реализацијом Пројекта који је започело ресорно министарство уз помоћ Владе Републике Србије у великој мери ће се побољшати квалитет живота свих наших грађана и очувати и унапредити човекова животна и радна средина“ истакао је овом приликомначелник МУО, Владан Красавац
У складу са законском регулативом која прописује обавезу одржавање седница савета Управног округа, у петак 12.марта, одржана је у Малом Зворнику прва седница Савета Мачванског управног округа у овој години. Тема седнице: “Пројекат чиста Србија, изградња канализационе мреже у Србији“, док је известилац био др Драган Јеремић, саветник Министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, са сарадницима.

ЗАКЉУЧЦИ СА СЕДНИЦЕ САВЕТА
Седница Савета Мачванског управног округа постигла је циљ и сврху одржавања, јер су представници локалних самоуправа упознати са током реализације Пројекта чиста Србија, изградња канализационе мреже у Србији.
Обавезују се локалне самоуправе да у што краћем року ажурирају документацију неопходну за реализацију Пројекта.


Седници су присуствовали: Владан Красавац, начелник Мачванског управног округа, др Драган Јеремић, саветник Министра грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре, са сарадницима, Александар Војводић, представник Компаније CRBC, Зоран Јевтић, председник Општине Мали Зворник, Душан Илинчић, председник Општине Коцељева, Милан Јовановић, председник Општине Љубовија, Блажа Кнежевић, заменик градоначелника Шапца, Милорад Милинковић, помоћник председника Општине Владимирци, Милорад Симић, начелник општинске управе Крупањ и Матија Миловановић, помоћник председника Општине Богатић. У раду Савета учествовали су и запослени из локалних самоуправа и јавних предузећа, који су непосредно ангажовани на Пројекту чиста Србија, изградња канализационе мреже у Србији, без права одлучивања.

Циљ је да се до 2025. године реши проблем отпадних вода. Пројектом је обухваћено 65 градова и општина на територији Републике Србије, а његовом реализацијом добиће се 5.000 километара канализационе мреже


-Реализацијом Пројекта који је започело ресорно министарство уз помоћ Владе Републике Србије у великој мери ће се побољшати квалитет живота свих наших грађана и очувати и унапредити човекова животна и радна средина- истакао је овом приликом начелник МУО, Владан Красавац и додао:
-Тема је у тесној повезаности са обавезом Владе Републике Србије прописаном Поглављем 27 које је посвећено екологији. Из тог разлога планирано је значајно улагање у ову област. Детаље везане за Пројекат присутнима ће представити саветник, др Драган Јеремић.

Када је у питању град Шабац, планирана је изградња 106 километара канализационе мреже. Потребно је до краја маја месеца решити питање локације за постројења за пречишћавање отпадних вода. Значајан део потребне документације је већ припремљен и у наредном периоду неопходно је употпунити докуменатцију


У име домаћина, Општине Мали Зворник и у своје име известиоца др Драгана Јеремића, са сарадницима,Владана Красавца, начелника Мачванског управног округа и све присутне учеснике седнице, поздравио је председник Општине Зоран Јевтић. Он је навео да је тема од изузетно значајна за Мачвански управни округ и нашу државу у целини. Када је у питању овај део Републике, реализацијом Пројекта постиже се очување реке Дрине од загађења отпадним водама, јер се изградњом канализационе мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода спречава њихово отицање у реку Дрину у свим локалним самоуправма које се налазе у њеном приобаљу.
Др Драган Јеремић, саветник Министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, је констатовао да овом значајном састанку присуствују представници града Шапца и општина Љубовија, Крупањ, Богатић, Владимирци, Коцељева и Мали Зворник. Град Лозница је такође обухваћен Пројектом, али је начин финансирања другачији у односу на ових седам локалних самоуправа.
Било је речи о озбиљности и квалитету Пројекта, плану и програму његове реализације. Проблеми су присутни код оних градова и општина који немају планска документа и парцеле на којима се планира изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, па се са овим локалним самоуправама и не улази у Пројекат. Циљ је да се до 2025. године реши проблем отпадних вода. Пројектом је обухваћено 65 градова и општина на територији Републике Србије, а његовом реализацијом добиће се 5.000 километара канализационе мреже. Комерцијални уговор са кинеском грађевинском корпорацијом CRBC вредан је 3,2 милијарде евра. Обухвата пројектовање и изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода, канализациону мрежу и пумпне станице. Потписивањем уговора створени су услови да велики број градова и општина у Србији реши вишедеценијски проблем са пречишћавањем отпадних вода, али и одлагањем и третманом чврстог комуналног отпада.

Када је у питању Мачвански управни округ и локалне самоуправе на овом подручју неопходно је да се до краја текуће 2021. године заврши планска документација, како би се у наредној години отпочело са радовима на реализацији Пројекта.
Општина Крупањ је највише напредовала у прибављању документације, па се у септембру или октобру месецу ове године очекује потписивање уговора са Регионалним центром за Мачвански управни округ, који се налази у Ваљеву. Урађена је комплетна документација за два постројења за пречишћавање отпадних вода, једно у Крупњу, а друго на Мачковом камену.
Апелује се на општине Љубовија и Мали Зворник да у што скорије време реше проблем око локацијских услова за постројења за пречишћавање отпадних вода. У Љубовији је планирана канализациона мрежа у дужини од 84 километра, а Мали Зворник је локална самоуправа са највећим бројем постројења за пречишћавање отпадних вода-11 постројења.
Када је у питању град Шабац, планирана је изградња 106 километара канализационе мреже. Потребно је до краја маја месеца решити питање локације за постројења за пречишћавање отпадних вода. Значајан део потребне документације је већ припремљен и у наредном периоду неопходно је употпунити докуменатцију.
Општина Богатић је припремила већи део документације за канализациону мрежу у дужини од 194 километра и два постројења у Богатићу и Бадовинцима.
У Општини Владимирци у плану је изградања 37 километара канализационе мреже и два постројења за пречишћавање отпадних вода у Владимирцима и Прову. За локацију постројења у Владимирцима документација је припремљена, а за Прово су у току активности око обезбеђења локације.
Општина Коцељева са 25 километара канализационе мреже и два постројења у Коцељеви и Драгињу треба да реши питање локације за постројења за пречишћавање отпадних вода.


Александар Војводић, представник Компаније CRBC, навео је податке о Компанији из Кине чији је представник и пословима које ова велика кинеска компанија већ обавља у Републици Србији. Потребно је да локалне самоуправе са подручја Мачванског управног округа у најкраћем временском периоду припреме валидну документацији неопходну за учешће у Пројекту чиста Србија, изградња канализационе мреже у Србији. Реализацијом Пројекта трајно се решава проблем отпадних вода у овом Управном округу, али и у свим другим срединама чије локалне самоуправе учествују у овом значајном подухвату.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa