Инфо

25. март 2021.25. мар 2021.
Села већи проблем од града
КОМУНАЛНА МИЛИЦИЈА ЧУВА РЕД У ГРАДУ

Села већи проблем од града

“Кршења мера у Шапцу има, али је то, на срећу, далеко од онога што се дешава у Београду и већим градовима. Велики трговински ланци се највише придржавају мера. Људи су свесни да су погрешили и прихвате казну, а најчешће се и извине”, каже Борко Јекић начелник Одељења Комуналне милиције
Од појаве коронавируса код нас Комунална милиција је највише ангажована на контроли поштовања мера прописаних од стране Кризног штаба. На самом почетку изнели су огроман део посла контролишући и грађане који су дошли из иностранства, као и све друге који су у изолацији.
Последњих месеци највећи проблем представља окупљање већег броја људи од дозвољеног. Начелник Одељења Комуналне милиције у Шапцу, Борко Јекић, наводи да је мање организованог окупљања у граду, него у селима. Као посебно примамљиве локације за окупљање издваја викендице на обронцима планине Цер и реке Саве.

Велика помоћ при вакцинацији
Припадници Комуналне милиције дуже од два месеца су ангажовани на вакциналном пункту у сали Економске школе. Задужени су за то да свако буде прозван и упућен на тачно место за вакцинисање. Резултат је што су сви заказани прозвани тачно у минут, нема гужви, ни примедби.
-Све протиче без икаквих проблема. Првих дана, када су се вакцинисали и непријављени, било је мало теже. Тада је долазило и 1.600 – 1.700 људи дневно. Због овога смо морали мало другачије међусобно да расподелимо посао. Свако јутро се на колегијуму организујемо ко шта ради и све постижемо, каже Борко Јекић.


-Кршења мера у Шапцу има, али је то, на срећу, далеко од онога што се дешава у Београду и већим градовима. Током сваког викенда откријемо једну или две журке и то углавном нису журке у правом смислу него дружења већег броја, најчешће, младих. Имали смо проблем са једним угоститељем у граду. Прво је радио нелегално, а када смо га казнама натерали да пријави објекат наставио је да ради уз кршење мера. Ту су долазили малолетници, а полиција је у објекту имала више интервенција него ми, наводи Јекић.
Наиме, ради се о објекту у који се улазило по позиву и где је пре неколико седмица прекинута журка са 20-ак малолетника. Две седмице пре тога у истом локалу један малолетник је избоден ножем.
Претходног викенда Комунална милиција је заједно са полицијом прекинула једну журку у селу на 20-ак километара од Шапца. Иако су се неки од гостију разбежали, евидентирано је чак 31 лице које је затечено на лицу места.
Када се ради о ношењу маски у објектима јавне намене, комунална милиција је задужена за лица која су у тим објектима одређена за контролу поштовања те мере и они су им одговорни. Уколико купац уђе у продавницу и не жели да стави маску, продавац није дужан да га услужи. Казне за предузетнике који не поштују меру ношења маски су 25.000 динара, а за непостојање дезобаријера на улазу 30.000 динара. За правна лица су ове казне дупло веће.

Осујећена превара пензионера
Недавно су се на територији целе Србије појавили леци којима се позивају пензионери да доставе податке ( број личне карте, жиро-рачуна и пензиони чек) како би им била исплаћена наводна неусклађеност пензије. Испоставило се да се ради о превари.
Оваква акција је у Шапцу спречена радом Комуналне милиције.
-Лица су у Шабац дошла из Краљева. Имали су плаћен смештај, дневнице, храну. Када смо их ухватили морали су да одлепе све летке које су залепили и они ће бити кажњени, каже Борко Јекић.


-Велики трговински ланци се највише придржавају мера. Не може да се уђе ни у један велики ланац без маске, ако је неко нема код себе обезбеђење ће му дати или га упутити где да купи, каже Јекић.
Прошле седмице одлуком Кризног штаба затворено је све сем продавница прехране, апотека, пошти и банака. Ову одлуку у Шапцу су највише кршиле кладионице.
Велики проблем у нашем граду представља непрописно паркирање. Узрок томе често лежи у недовољном броју паркинг места.
-Изменама у саобраћају смањен је број паркинг места. Истовремено, повећан је број аутомобила. Највећи проблеми су у центру града и око Тржнице. Зими је то још интензивније него лети, због тога што нико не иде пешке. Када би се једна паркинг гаража направила негде у центру то би донекле решило проблем, сматра Борко Јекић.
Надлежност Комуналне милиције јесу и таксисти који раде без дозволе. Поједини таксисти своја возила и дозволе изнајмљују на дан. Припадници Комуналне полиције стално смишљају нове начине како би овоме стали на пут. До сада су имали више успешних акција.
Такође, успешно су хватали и несавесне грађане који свој отпад бацају ван места предвиђених за то и тако доприносе стварању дивљих депонија. Поред тога што их натерају да своје смеће покупе, припадници Комуналне полиције им пишу и новчане казне.
-Имамо доста надлежности које се преклапају са надлежностима Комуналне инспекције, тако да ту постоји обострана сарадња. Сарадња са Полицијском управом је одлична. Од када сам на овом месту са грађанима нисмо имали никаквих проблема, чак ни вербалних сукоба. Људи су свесни да су погрешили и прихвате казну, а најчешће се и извине, каже Борко Јекић који је на месту начелника Одељења Комуналне милиције од новембра прошле године.
На седници Скупштине Града Шапца, која се одржава данас (четвртак) на дневном реду је и одлука о Комуналној милицији. Предвиђено је да добију нове униформе, као и нови изглед службених аутомобила.
M.M.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa