Инфо

25. март 2021.25. мар 2021.
Ковид 19 озбиљно оштети плућа и пре првих симптома
ДР НЕБОЈША МАРИЋ, СПЕЦ. ГРУДНЕ ХИРУРГИЈЕ, КОНСУЛТАНТ ОБ ШАБАЦ

Ковид 19 озбиљно оштети плућа и пре првих симптома

Сув кашаљ, повремени бол у грудном кошу или тегобе у виду свраба у средогруђу су најчешћи. Како др Небојша Марић појашњава, додатна компликација упале плућа као последице ковида је појава пнеумоторакса, односно ваздуха у плеуралним шупљинама
Након годину дана од проглашења пандемије Ковида 19, лекари широм света који су укључени у лечење оболелих, суочени су и даље са изазовима које овај вирус носи. Да последице овог вируса не личе на друге вирусне инфекције са којима су се сусретали, слажу се сви стручњаци.
Како доцент др Небојша Марић, специјалиста грудне хирургије и сарадник Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић” у Шапцу истиче, најчешћа компликација инфекцијом Ковид 19 је пнеумонија. А да је реч о подмуклој болести, говори и чињеница да респираторни симптоми код пацијената нису толико изражени.

Опоравак је спор и са могућностима повремених погоршања. Најбоља процена да је инфекција санирана постиже се провером плућне функције након три недеље по завршетку симптома уз лабораторијске анализе крви и контролни рендген плућа


-Пнеумонија је обично обострана и захвата доње режњеве плућа. Хистопатолошки налаз тешко оболелих потврђује постојање тромбозе у плућним крвним судовима и утврђено је оштећење алвеола и деструкција пнеумоцита. Респираторни проблеми су прикривени тако да оштећење плућа може постати озбиљније пре него што се испоље клиничке манифестације – каже др Небојша Марић.
Сув кашаљ, повремени бол у грудном кошу или тегобе у виду свраба у средогруђу су најчешћи. Како др Небојша Марић појашњава, додатна компликација упале плућа као последице ковида је појава пнеумоторакса, односно ваздуха у плеуралним шупљинама.
-Јако је битно да се пацијенти правовремено обрате лекару и да се не лече по саветима или интернет препорукама. Лабораторијске анализе, клинички прегледи и радиографија плућа неопходни су за процену и план лечења. Пацијентима са вишедневном температуром и лошим лабораторијским налазима и сатурацијом, саветује се болничко лечење, због могућности изненадног погоршања и зависности од кисеоника или потребе за респиратором – каже др Марић.

Марић први применио ВАТС
Доцент др Небојша Марић, начелник је Кабинета за грудну хирургију Војно–медицинске академије (ВМА). Први је грудни хирург на нашим просторима који је применио видео асистирану торакоскопску процедуру за операције плућа (ВАТС). Ова метода га је 2017. године довела у жижу српске јавности када је на ВМА, пацијенткињи са карциномом плућа кроз рез од само три центиметра извадио цело плућно крило. Осим са Општом болницом „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу, сарађује и са бројним приватним клиникама.


Када је пацијент хоспитализован, лечење мора да буде пажљиво планирано. Ово се односи и на пласирање торакалног дрена, операцију или стављање пацијента на респиратор, али и на примену антибиотика, аналгетика и кисеоника.
-Опоравак је спор и са могућностима повремених погоршања. Најбоља процена да је инфекција санирана постиже се провером плућне функције након три недеље по завршетку симптома уз лабораторијске анализе крви и контролни рендген плућа – закључује др Небојша Марић.

ОБ ШАБАЦ

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa