Инфо

25. март 2021.25. мар 2021.
Ефекат зависи од количине влаге
ПОДРИВАЊЕ ЗЕМЉИШТА

Ефекат зависи од количине влаге

Подривање земљишта је једна од најзаступљенијих мелиоративних мера, којом се земљиште не меша и не окреће, али се интезивно растреса и при томе се на површину не износи неплодни слој. Подривање као механичка мера пре свега мења физичка, хемијска и биолошка својства земљишта
Основна обрада земљишта се стандардно изводи на дубину од 30 цм и код нас је највише заступљена. Гајење усева у монокултури, посебно на земљиштима која су непропустљива, хладна, лоших физичких и хемијских особина, као и примена тешке механизације, ова земљишта доводе у још лошија стања непогодна за обраду.
Подривање земљишта је једна од најзаступљенијих мелиоративних мера, којом се земљиште не меша и не окреће, али се интезивно растреса и при томе се на површину не износи неплодни слој. Подривање као механичка мера пре свега мења физичка, хемијска и биолошка својства земљишта.
Земљишта тешког механичког састава поседују неповољна физичка својства као што су слаба проводљивост воде, неповољан однос капиларних и некапиларних пора, велику запареминску масу а тиме и изражену збијеност, велику снагу задржавања воде, мали ваздушни капацитет, велики механички отпор, што отежава продирање корена у дубље слојеве земљишта.
Земљишта које покрива наша ПСС служба су углавном тешка за обраду, глиновита, изразито осетљива на гажење и сабијање, па је потребно обратити пажњу на таква земљишта и у пролећној припреми смањити број прохода машинско-тракторских агрегата на најмању могућу меру, у један машинско тракторски или самоходни агрегат, и спајањем технолошких операција у један проход. Пролећну припрему земљишта треба одложити када се земљиште довољно просуши и оцеди. Број прохода у пролеће може се смањити тако што се земљиште неће остављати у „грубој бразди“, него се у јесен грубо припреми површински слој. Тако припремљено земљиште се у пролеће равномерније просушује и омогућује једнофазну припрему.
Ефекат подривања зависи од влажности земљишта и најбоље се постиже при ниском садржају влаге, 40% од ПВК. Биљке преко кореновог система узимају храну највећим делом са 60 цм дубине. Уколико је земљиште у доњем слоју влажно, подривањем ће доћи до просецања непропусног слоја. У зависности од стања земљишта треба радити сваких 3-5 година, иако је подривање скупа агротехничка мера. Некада је довољно подривати само депресије и увратине парцела. Продужено дејство ове мелиоративне мере може се очувати одговарајућом плодосменом.
Систем редуковане обраде треба поставити тако да се мелиоративном обрадом очувају и стабилизују поправљена физичка, хемијска и биолошка својства земљишта. У том циљу, систем редовне обраде треба да садржи елементе редуковане обраде земљишта, када је реч о дубини обрађивања и броју технолошких операција. У основи, обрада треба да се ограничава само на операције које ће остварити оптимално стање оранице за сетву, ницање и развој усева.
Подривање треба изводити на нормалним земљиштима на дубину 40-60 цм. Захват подривача зависи од броја радних тела и њиховог међусобног размака, који опет зависи од дубине подривања. У односу на дубину, размак између радних тела једнак је или већи од дубине бар за 1,5 пута. Брзина кретања агрегата за подривање има велики утицај на квалитет рада и учинка као и утрошка енергије за подривање. Оптимална брзина кретања треба да је 4-6 км/х. У пракси се користе крути и вибрациони подривачи. У предности су вибрациони јер је боље растресање земљишта и уштеда 10-15% горива. Поред дубине подривања и радне брзине аграгата, вучни отпор подривача зависи од типа и стања земљишта.
Имајући ово у виду можемо констатовати да за дубине веће од 40 цм, потребно је ангажовати вучну снагу већу од 30 кw по радном телу, при брзинама мањим од 5 км/х. На подрованом земљишту дубина орања треба да буде мања, а стим се смањује и укупан утрошак енергије у обради земљишта.
Од коефицијента корисног дејства вуче и брзине кретања зависиће избор тректора по ефективној снази. Зато пре подривања не треба вршити угаривање, јер ће проценат клизања бити већи, а коефицијент вуче трактора мањи. Подривање земљишта у вишегодишњим засадима, примењује се пред заснивање и у заснованим засадима.
Дубина подривања је најчешће 60 цм.
Правац подривања треба изводити у правцу оцеђивања воде, и у облику чунка да не би дошло до гажења трага клина подривача. Трагови предњих и задњих точкова трактора морају се поклопити са трагом клинова подривача. С повећањем размака између клинова, смањује се специфични отпор подривача, док му учинак расте при истој вучној снази трактора.


Извор: дипл. инж. ГОРДАНА РЕХАК ПССС Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa