Инфо

25. март 2021.25. мар 2021.
Рио Тинто уништава долину Јадра
ЕВРОПСКА ЗЕЛЕНА

Рио Тинто уништава долину Јадра

Мултинационална команија Рио Тинто и њена ћерка фирма у Србији Рио Сава уз помоћ државних институција, које су овај пројекат прогласиле за пројекат од националног значаја како би се заобишле надлежности локалне самоуправе, интензивно раде на завршним чиновима уништавања долине реке Јадар и широког подручја западне Србије. За отварање рудника литијума, који ће према досадашњим искуствима са пословањем ове компаније широм света донети незапамћено уништавање животне средине у пречнику од најмање сто километара и нарушавање здравља становништва у ширем региону, не бирају се средства. Једно од главних оружја које су мештани села у долини Јадра могли да искористе, а то је право прече куповине пољопривредног земљишта од мештана који желе да продају своје парцеле, поништено је пренаменом пољопривредног земљишта у грађевинско које је спровела скупштинска већина града Лознице. Мештани који су подлегли страху од отварања рудника продају своје куће, окућнице, оранице и шуме што се може препознати по бело-црвеној траци којом су опасана ова имања и табли на којој је истакнуто упозорење о забрани приступа, као и по тоталној сечи на шумским парцелама које ће Рио Тинто ускоро преузети у своје власништво и скинутом крову са кућа које су планиране за рушење.
Додатни психички притисак на мештане ствара и недавно донета уредба владе Републике Србије којом се литијум и бор проглашавају за стратешке минерале и омогућава принудна експропријација земљишта у приватном власништву.

Још једном ће бити мењан Просторни план посебне намене због промене локације депоније јаловине која ће бити смештена на сто метара од реке Јадар и имати димензије као пет стотина фудбалских терена са капацитетом од четрдесет милиона тона јаловине. То је мање од половине планиране количине јаловине током радног века рудника од 50-60 година, што указује да то јаловиште димензија 2000x500 метара са 40 метара висине неће бити једино него ће у будућности сигурно бити отварано и друго. Простор будућег јаловишта река Јадар редовно плави, чак и у годинама са мањом количином падавина, а у годинама са обилним падавинама, као што је то био случај 2014. године, простор на потезу између планине Иверак и села Брезјак и Горње Недељице се претварало у језеро по којем су пловили војни чамци. Ово је директан доказ да не само јаловишту него целом руднику ту није место.

У међувремену из појединих истражних бушотина, којих укупно има 528, цури вода која изазива корозију металних делова и оштећење бетона, убија дивљач која пије ту воду и уништава засаде усева у непосредној близини што Рио Тинто покушава да заташка повременим мењањем површинског слоја земљишта. Компанија је дужна да једном месечно обиђе сваку бушотину, а да једном у три месеца уради анализу воде са сваке бушотине. До 2013. године те анализе је радио Завод за јавно здравље Шабац. На основу једне анализе која је показала озбиљно загађење воде која се излива, наложено је затварање истражне бушотине, али је Рио ТИнто решио тај проблем тако што је ангажовао приватне лабораторије за даље анализе. Пре пар дана рударски инспектори су изашли на терен по пријави мештана и очекује се њихов извештај о цурењу са мерама које ће компанија, можда, морати да предузме како би решила тај проблем. Отпадна вода из ових бушотина углавном је одлагана на градску депонију у Лозници, а постоје индиције да је слата и у Шабац на пречишћавање. Мештани се жале и на оштећење некатегорисаних путева, мостова, ћуприја и других саобраћајница превожењем тешке механизације чија носивост прелази законом прописане границе за ту врсту путева.

Европска зелена партија тражи од Владе Републике Србије да се не понаша као слуга Рио Тинта него да поштовањем домаћих прописа омогући транспарентан рад свих институција које су ангажоване на овом пројекту, обезбеди стриктно поштовање поступка израде свих студија, елабората, пројектних решења и издавања дозвола и, као најважније, дозволи учешће заинтересоване јавности како би становништво на време имало све информације и могло да искористи своја права предвиђена законом и утиче на процес доношења одлука које се тичу њихове будућности и њихових живота. Убеђени смо да ће испуњење свих ових услова показати да је отварање рудника литијума неспојиво са здравом животном средином и здравом будућношћу становништва западне Србије. Позивамо компанију Рио Тинто да не ставља интерес свог капитала испред интереса грађана Србије да опстану на овим просторима, имају здраво потомство и стабилну економску будућност која није условљена пристајањем на живот у пустињи рударског басена. Европска зелена партија ће становништву у долини реке Јадар и околних општина и градова угрожених што овим пројектом, што неким другим најављеним пројектима као што је онај у околини Ваљева, пружити пуну подршку у остваривању својих права на здраву животну средину загарантованих Уставом Републике Србије.
Европска зелена партија

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa