Инфо

25. март 2021.25. мар 2021.
Поскупео репроматеријал,  а корона прети
ПРЕД СЕТВУ У ШАБАЧКОМ КРАЈУ

Поскупео репроматеријал, а корона прети

Многе су се недаће окомиле на ратаре овог пролећа, а сетва само што није почела. Сетвени репроматеријал је поскупео, бар за око 20 одсто, појављује се несташица семена кукуруза, најпродаванијих хибрида, а по важности можда на првом месту је тешка епидемиолошка ситуација због деловања корона вируса.

Уствари, истичу они никада под тежим епидемиолошким условима нису дочекивали најважнији посао овог пролећа.

Занемарујући многе од поменутих проблема, мачвански ратари су обилато искористили период лепог времена с почетка марта и “затворили” зимску бразду. То је кажу изузетно важно, изузимајући разне друге проблеме, јер обезбеђује заштиту недостатка влаге у земљишту.

- Ове зиме није било пуно снега. Ни киша није пуно падала, тако да је земља, посебно у нижим слојевима остала без влаге, која је поред топлоте земље изузетно значајна за равномерно ницање и развој биљака, каже искусни агроном Младен Игњатовић.

А прве информације о цени сетвеног репроматеријала које су ратари добили у пољопривредним апотекама и другим специјализованим продајним објектима указују на чињеницу да је он скупљи за око 20 одсто него прошле године. Ипак захваљујући у првом реду повољним кредитима из општине Богатић али и неких других институција, ратари су успели да га набаве. Забрињава само чињеница да неких, најпродаванијих хибрида кукуруза нема довољно на тржишту.

- Важно је што пре реаговати. Мислим да су то многи већ учинили и сада чекају само повољан тренутак да засеју оранице. Поново је највеће интересовање за кукуруз и нема сумње да ће он заузети највеће површине, али не ретко људи ће сејати соју, сунцокрет или дуван, каже Милан Поповић, угледни домаћин из Мачванског Метковића.

По његовом уверењу излазак у њиве, који се интензивније очекује ускоро, неће претерано омести нестабилна епидемиолошка ситуација везана за деловање корона вируса. Грађани максимално поштују мере заштите, а добар део њих се већ вакцинисао.

Како тако, приметно је да ће се у целини ратари опет сналазити како знају и умеју али нешто сложенија и захтевнија ситуација пред овогодишњу сетву, бар у Мачви неће оставити велики број њива у парлогу.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa