Инфо

25. март 2021.25. мар 2021.
Размена искуства из праксе
Основана Подружница Педагошког друштва Србије мачванског округа

Размена искуства из праксе

Умрежавање колега из различитих институција и подручја рада увек за циљ има усавршавање, а онда и унапређење образовно васпитног или васпитно образовног рада установа из којих ми долазимо,а ми ћемо се трудити да дамо свој максимум, да радимо посвећено и још боље- рекла нам је Биљана Дробњак
На састанку Актива стручних сарадника средњих школа са територије мачванског округа 12. марта 2021. године, донета је одлука о оснивању Подружнице стручних сарадника у оквиру Педагошког друштва Србије. Овај Актив постоји од 2009. године и у његовом раду учествују активно педагози и психолози.
За председника Подружнице једногласно је изабрана Биљана Дробњак – мастер педагог у звању педагошког саветника, запослена у Шабачкој гимназији, која је и оснивач Актива стручних сарадника средњих школа мачванског округа. На позицију заменика председника изабрана је Данијела Живановић - мастер педагог у Техничкој школи Шабац.

Идеја за оснивање Подружнице је проистекла из потребе да стручни сарадници са ове територије (из Шапца, Лознице, Коцељеве, Крупња, Владимираца, Богатића, Малог Зворника, Љубовије... ) учествују активно у раду Педагошког друштва Србије, да се повежу колеге из основних и средњих школа, као и са Високе школе струковних студија за васпитаче Шабац и предшколске установе „Наше дете“.

-Струковне организације, удружења као и наша Подружница су значајне пре свега за размену искуства из праксе, теријских сазнања, али и због корелација са праксом неких других институција на локалном, регионалном или међународном нивоу. Колегиница Данијела Живановић и ја ћемо се трудити да рад у подружници не буде додатна обавеза и да се заинтересоване колеге укључују у различите области рада по свом избору и у складу са Статутом ПДС. Умрежавање колега из различитих институција и подручја рада увек за циљ има усавршавање, а онда и унапређење образовно васпитног или васпитно образовног рада установа из којих ми долазимо,а ми ћемо се трудити да дамо свој максимум, да радимо посвећено и још боље- рекла нам је Биљана Дробњак.

У наредном периоду у оквиру рада Подружнице чланови ће спроводити заједничке активности, истраживања, размењиваће искуства из праксе која ће унапредити рад самих стручних сарадника, али и васпитно-образовног процеса уопште.

Оснивачкој скупштини присуствовале су: ,Катарина Стојићевић и Иван Тодић из Економско трговинске школе „Стана Милановић“, Милица Јевтић и Слађана Игњатовић из Средње пољопривредне школе са домом ученика, Мирјана Васић из Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, Душанка Јовановић и Данијела Живановић из Техничке школе, Биљана Дробњак из Гимназије и Ивана Мојсиловић из Средње школе из Коцељеве.


-Битно је нагласити да се у првој недељи оснивања Подружнице, пријавило више од двадесет стручних сарадника из основних и средњих школа са територије мачванског округа, што говори у прилог томе да су стручни сарадници оснивање Подружнице препознали као могућност за заједничко деловање и унапређивање сопственог рада и целокупне васпитно-образовне праксе. Надамо се да ћемо досадашњу успешну сарадњу у оквиру рада Актива стручних сарадника средњих школа наставити кроз заједнички рад стручних сарадника запослених у свим васпитно-образовним установама на територији мачванског округа, а у оквиру рада Педагошког друштва Србије, изјавила је Данијела Живановић.

Прва планирана активност у оквиру рада Подружнице је информисање и укључивање педагога, психолога и дефектолога са целе територије у реализацију активности предвиђених Планом рада Подружнице. Током априла је планирана реализација истраживања на тему Значај и улога стручних сарадника средњих школа током реализације комбиноване наставе и наставе на даљину, кроз спровођење анкетирања стручних сарадника путем попуњавања гугл упитника. Резултати истраживања пружиће могућности за унапређивање постојеће праксе.

У месецу мају је планирано учествовање на Стручном скупу на Филозофском факултету у Београду и учествовање у раду Скупштине Педагошког друштва Србије, али и покретање питања о норми стручних сарадника према важећем Правилнику, која није у свим случајевима усклађена са потребама школе, ученика, наставника и стручних сарадника.

Поред наведених активности, планирана су и истраживања чији би испитаници били ученици, а са циљем прикупљања и анализирања података који би били основа за осмишљавање и реализацију активности индивидуалног и групног рада са ученицима, наставницима и родитељима.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa