Инфо

1. април 2021.1. апр 2021.
По мери обичног човека
МИНИСТАРКА МИХАЈЛОВИЋ У ШАПЦУ О ЕНЕРГЕТСКОЈ САРАДЊИ ГРАДА И РЕПУБЛИКЕ

По мери обичног човека

“Оно што ја могу да поручим грађанима Шапца јесте да ћемо сада много активније и више да радимо на томе да готово сва домаћинства добију могућност да замене столарију. Уколико на неку зграду ставимо соларне панеле наш рачун за електричну енергију ће бити нижи. То су конкретне ствари о којима смо причали и које ћемо покренути у наредних месец или два” навела министарка Зорана Михајловић. “Разговарали смо о обновљивим изворима енергије, енергетској ефикасности, али пре свега како да закони који ће бити у Скупштини и све што Министарство рударства и енергетике ради буде примењено на обичног грађанина” рекао градоначелник Шапца Александар Пајић
Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић у петак је била у радној посети Шапцу. Овом приликом упознала се са градским руководством и разговарали су о значајним пројектима који се могу реализовати у наредном периоду.

Министарка је истакла да је први пут посетила Шабац од када је на власти нови градоначелник Александар Пајић.

Оно што ја могу да поручим грађанима Шапца јесте да ћемо сада много активније и више да радимо на томе да готово сва домаћинства добију могућност да замене столарију. То је национални интерес, рекла је министарка Михајловић


-Посебно ми је драго да Шабац има новог градоначелника због тога што су се људи жалили да је претходни градоначелник стално делио грађане “ако гласате за СНС онда нема пута, ако гласате за СНС нема неких других ствари...” То је сада потпуно другачије и то је био разлог зашто сам толико често долазила у Шабац покушавајући да објасним свима да је најважније да када дођете на одређене позиције чините све за грађане без обзира какве су њихове политичке амбиције и да ли уопште гласају. На позицију долазите зато што хоћете да урадите добре ствари за свој град и да једног дана, када се осврнете иза себе, можете да видите шта сте урадили. Упознала сам цео градоначелников тим. Договарали смо се о неким новим стварима у области енергетике и рударства. Оно што ја могу да поручим грађанима Шапца јесте да ћемо сада много активније и више да радимо на томе да готово сва домаћинства добију могућност да замене столарију. То је национални интерес, рекла је министарка Михајловић.

Друга тема о којој је било речи су обновљиви извори енергије. Михајловићева је истакла да желе да већина кровова у Србији има соларне панеле.



-Уколико на неку зграду ставимо соларне панеле наш рачун за електричну енергију ће бити нижи, ми ћемо користити зелени извор енергије, а када нисмо то, ти соларни панели праве електричну енергију која ће улазити у систем и сачуваће се за неки наредни месец. Домаћинства ће бити на добитку, али ће и држава бити на добитку зато што ћемо користити зелене изворе енергије. То су конкретне ствари о којима смо причали и које ћемо покренути у наредних месец или два, рекла је Зорана Михајловић и поручила градоначелнику Пајићу да ниједног тренутка неће бити сам и да ће подржати и помоћи сваки пројекат који могу да раде заједно.

Градоначелник Пајић је изразио највеће задовољство што је министарка Михајловић “као истински пријатељ града и грађана Шапца” у званичној посети граду. Навео је да грађани Шапца од Министарства рударства и енергетике очекују велико улагање за побољшање услова живота за обичног човека.

-То је интерес и министарке и државе. Град Шабац је напокон постао партнер својој држави и заједно са свим министарствима и Владом Републике Србије правимо Шабац као град будућности. Сигуран сам да ћемо развојем Индустријске зоне, довођењем великог броја инвеститора и великим инфраструктурним улагањима која ће држава имати у наредном периоду омогућити бољитак за сваког нашег грађанина. Разговарали смо о обновљивим изворима енергије, енергетској ефикасности, али пре свега како да закони који ће бити у Скупштини и све што Министарство рударства и енергетике ради буде примењено на обичног грађанина. Сигуран сам да нас у наредном периоду очекују велике повластице, велико партнерство Града и Државе како би наши грађани могли да на један квалитетнији, бољи и јефтинији начин користе обновљиве изворе енергије, рекао је градоначелник Пајић.

Бољи услови и за инвеститоре
Начелник Мачванског управног округа Владан Красавац захвалио је министарки и њеном кабинету на посети. Верује да је то доказ да се МУО, а пре свега Шабац као његово седиште налази у великом инвестиционом циклусу и привредном фокусу Републике Србије.
-Завршетком радова на започетом ауто-путу, мосту и брзој саобраћајници Шабац - Рума и Шабац - Лозница ми постајемо једна од најпожељнијих локација за привлачење привредних субјеката, али исто тако и град Шабац и МУО постају један од најзначајнијих друмских коридора у Западној Србији. Улагањем у сектор рударства и енергетике, првенствено у побољшање електроенергетске мреже, повећање гасних капацитета, потенцијалним инвеститорима дајемо много повољније и боље услове за њихово функционисање. Тако ћемо допринети убрзаном развоју локалних самоуправа у Округу, а самим тим и Шапца. Улагањем у енергетску ефикасност, где би се спровела рестриктивно коришћење енергетских ресурса, које је сада четири до шест пута веће него у Европској унији, ми ћемо обичном човеку омогућити да промени своју столарију, промени изглед своје куће, има нову фасаду. Овим пројектом Град Шабац показује да постаје један прави, истински партнер своје државе, што није био у претходном периоду.


Народни посланик Бобан Бирманчевић истакао је да министарство у ком је министарка Зорана Михајловић увек функционише одговорно, прецизно и са значајним резултатима.

-Од 2012. године до данас, све што обећа министарка Михајловић то и уради. Све је засновано на реалним изворима финансирања и на поштеном односу према грађанима. Данашњи долазак министарке најављује светлу будућност за грађане Шапца када су у питању обновљиви извори енергије, енергетска ефикасност, искоришћавање геотермалних извора, биомасе, сунчеве енергије, ветрова... Живимо у граду који је један од најуспешнијих у енергетској ефикасности. Верујемо да ћемо уз подршку Зоране Михајловић бити топ дестинација за инвеститоре, али све што радимо није намењено само инвеститорима, него пре свега грађанима Шапца, рекао је Бобан Бирманчевић.
М. М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa