Инфо

1. април 2021.1. апр 2021.
кооперација свих: бранковић и Человски

кооперација свих: бранковић и Человски

ДРАГАН ЧЕЛОВСКИ, КООРДИНАТОР У МЛ. КАТЕГОРИЈАМА

Другачији од других

Свега пет година требало је Ватерполо клубу „Шабац“ да, уз одличне услове на Градском базену у свом граду, оформи школу која се пробија у свим узрастима и доминира од 2008. годишта и млађих. Како је седам година идеално време за прве ватерполо тренинге, доминирају генерације које су од првог дана имале све услове за напредак. Не треба заборавити да су и 2007. и 2006. годиште мешу две или три најбоље екипе у Србији.

Резултати, а не процене говоре да је реч о можда и водећој школи ватерпола у држави. Један од тренера и координатор за 2009. и млађе категорије Драган Человски, истиче да је реч о принципима рада различитим од других клубова и то у одличним условима за тренинг.

-Кроз програм бесплатне обуке пливача створили смо озбиљну базу деце која су савладавајући пливачки вештину заволела базен и остала да тренирају улазећи полако у чари ватерпола. Имали су одличне услове кроз које су стасавали. Ми као тренери, у сарадњи са управом клуба, поставили смо стандарде, односно принципе рада од којих не одступамо и који доносе резултате.

Који су основни принципи рада школе Ватерполо клуба „Шабац“?
-Већина клубова у млађим категоријама резултат надређује другим стварима и пут до њега базирају на једном или неколицини доминантних играча у тој узрасној категорији. Када њих анулирате, мале су шансе за успех, а физичка доминантност у односу на друге у једном тренутку ишчезне, те имате недоминантог појединца и остатак екипе који трпи последице. Ми нисмо желели такав рад. Постижемо одличне резултате, али ниједног тренутка руководство није наметало резултатски императив, већ ватерполо развој деце, развој колективног духа исказаног кроз игру где се наступ не заснива на појединачним могућностима и квалитетима, већ колективној игри где свако има своју улогу. Инсистирамо и на понашању наших чланова и ван базена, желимо да као клуб потпомогнемо развој и комплетних личности, образованих, самосвесних који ће бити репрезензти клуба, града и ван утакмица, тренинга и спортских обавеза. Поносни смо на резултате још више, јер их постижемо не одступајући од зацртаног и са момцима за пример.

Важан сегмент је и тренерска кооперација међу тренерима у школи?
-Постоје тренери за сваки узраст, међутим не постоји принцип стриктне поделе где сваки посматра искључиво своју групу. Једни друге потпомажемо на тренинзима, подижемо квалитет појединачних сегмената у игри, те иако свако има улогу тренера неке категорије, познајемо наше, свако од нас је у сталном контакту и на услузи са колегама.

Стручни рад тренера у млађим категоријама унапређен је и сарадњом, односно саветима великог ватерполо тренера, најтрофејнијег у региону, Емила Николића.

-Нема потребе трошити речи о знању господина Николића и о значају који има за нас. Трудимо се да напредују деца, али и ми желимо да унапредимо свој рад, усвајамо нова знања. Једна од наших специфичности, коју други немају је и да ми организујемо неке врсте кампова, на нашем базену, где спајамо различите узрасте, спроводимо тренинг по принципима кампова и потом видимо какав напредак је остварен. Сваки дан је изузетно важан, јер је дугорочни циљ клуба да генерације које сада доминирају буду окосница првог тима кроз одређени временски период, уз можда неко појачање уколико се укаже потреба.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa