Инфо

1. април 2021.1. апр 2021.
Место где знање царује
Осам година Парка науке у Шапцу

Место где знање царује

Какве су то научне, фантастичне, обично- необичне приче које долазе из јединственог места за путовање кроз знање и време, Парка науке? Доживи науку и откриј мистерије света у Улици Николе Тесле на Летњиковцу где те чека 34 јединствених експоната и магија (све)знања
Парк науке у Шапцу отворен је 26. марта 2013. године у сарадњи са Институтом за физику, Друштвом физичара Србије, Центром за промоцију науке и Народним музејем у Шапцу. Аутори овог јединственог пројекта, који обележава осам година постојања су проф. др Мирјана Божић Поповић, мр Татјана Марковић Топаловић и др Горан Стојићевић.



-Циљ Научног парка је да на отвореном и јавно доступном простору покаже научне феномене и да се посетиоци са њим упознају на интерактиван начин. Приказујемо научне феномене који су аутентични. Деца могу својом сенком да покажу тачно време, наш Динг глобус показује смену дана и ноћи, као и годишњих доба. У улици Сигмунда Фројда можете видети оптичке илузије, а ако покренете динамо бицикл можете да производите електричну енергију и локалну радио станицу - истиче Ивана Богићевић, стручни сарадник у ЦСУ и додаје да експонати повезују различите природне науке што га чини посебно атрактивним за најмлађе.

Јединствен у региону
Као јединствен у региону, Парк науке је путовање кроз време и знање, те је препознат у домену образовног туризма, истичу из ове установе. Подршку у промоцији садржаја пружа им ТОШ.
-Туристичка организација града Шапца препознала је вредност Парка науке као туристичког потенцијала и уврстила га како на туристичку мапу Шапца, тако и Србије. Парк науке је одредиште ђачких екскурзија и привлачи пажњу деце која га посете, а тај број је тренуто 12.000. Све ово је доказ да су град Шабац и Парк науке место едукативног, омладинског и културног туризма - појашњава в.д. директорка ТОШ-а Нађа Глигорић.

Током осам година постојања Парк науке у свом историјату бележи неколико хиљада посетилаца, и 34 експоната, истичу из Центра за стручно усавршавање под чијем окриљем постоји поменути едукативни полигон.
-Препознати смо као добро, посебно место, за учење, не само у граду, већ и целокупној Србији. Осим организованих посета образовних установа, наш Парк науке посећују и родитељи са децом, пензионери, као и младенци због фотографисања поводом свог посебног дана. Уз помоћ Центра за промоцију науке седам нових инсталација је имплементирано, а очекујемо још три до краја јуна текуће године. Такође, план је да буде креирана и виртуелна тура као водич кроз Парк науке - рекао је директор ЦСУ Бранко Филиповић.
Циљ Научног парка је да приближи науку како би посетиоци кроз интеракцију са експонатима стекну нова знања и прошире постојећа те је намењен свим узрасним категоријама. Стручна служба туристичког вођења доступна је радним данима и викендом у туристичкој сезони, наглашавају из ЦСУ.

М. Ж.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa