Инфо

1. април 2021.1. апр 2021.
Mеђународно испитивање читалачке писмености деце
Основна школа „Мајур” – (PIRLS 2021)

Mеђународно испитивање читалачке писмености деце

PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study) је међународно испитивање развоја читалачке писмености деце у четвртом разреду основне школе (деце узраста 10 година).
Носиоци PIRLS истраживања у Србији су Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања и Министарство просвете, неуке и технолошког развоја.
PIRLS пружa зeмљaмa учeсницaмa jeдинствeну прилику дa прикупe мeђунaрoднo упoрeдивe пoдaткe o читaлaчким кoмпeтeнциjaмa учeникa, обезбеђује податке о учењу у школи и код куће, обезбеђује информације о настави у школама.
Истраживање се спроводи у петогодишњим циклусима како би се одредили међународни трендови развоја читалачке писмености, креирале образовне политике и активности које се односе на читање с разумевањем. У истраживање PIRLS 2021 укључено је више од 50 земаља, а Република Србија први пут учествује.
Основна школа „Мајур” у Мајуру је једна од 170 одабраних школа у којима се врши тестирање. У уторак, 23. марта 2021. године тестирани су ученици одељења 43. Тестирању су приступили сви ученици одабраног одељења. Деца су била опуштена и расположена током рада. Најслађe осмехe измамили су поклони које су добили.
Све активности од припреме до одржавања тестирања у школи реализовале су Снежана Петровић, педагог и Драгица Шуваковић, библиотекар. Драго нам је што смо били део овог великог истраживања. Захваљујемо ученицима и њиховим родитељима, учитељици Милени Вељић и директору школе Живану Макевићу на подршци и сарадњи.
Посебне похвале за представнике ЗВКОВ-а: Бранислава Ранђеловића, националног координатора за PIRLS 2021, Данијелу Ђукић, асистента националног координатора и чланове националног тима: Теодору Бојовић, Елизабету Каралић, Тању Трбојевић, Катарину Глишић и Милицу Јаковљевић Радовановић, који су несебично радили како би ово истраживање било успешно реализовано.

Д.Ш. (Основна школа „Мајур”)

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa