Инфо

1. април 2021.1. апр 2021.
Човек је човеку вук
Премијера представе „На пучини“ у Шабачком позоришту

Човек је човеку вук

„Жеља нам је била да покажемо како у неким могућим животним ситуацијама људи, у нашем случају жене, када је у питању борба за егзистенцију, могу доћи до тако бизарних решења проблема, као што је канибализам. Три жене јасно су скициране као представнице три друштвена слоја: оног који би да једе, а стално остаје гладан, оног који размишља и своју немоћ тумачи филозофијом и оног који манипулацијом остварује своје циљеве.“
Lupus in fabula, Homo homini lupus, Bellum omnium contra omnes… три латинске сентенце могле би веома лако бити алфа и омега, есенција и кредо нове представе Шабачког позоришта, „На пучини“.
Ипак, да се осврнемо на почетак овог театарског путовања у режији и адаптацији Ивана Томaшевића, према тексту чешког писаца Славомира Мрожека. У старту (не)обична подела, три женска лика, у односу на изворно дело где су протагонисти мушкарци. Мале, али значајне измене допринеле су да се раслојавање друштва сагледа кроз женску призму и вечно (не)пријатељство, борбу за опстанак и останак.

"Глас Подриња"


Адаптација и режија:
Иван Томашевић
Сценографија и избор музике: Иван Томашевић
Костими:
Селена Младеновић
Играју:
Дебели бродоломник:
Драгана Радојевић
Средњи бродоломник:
Анета Томашевић
Мали бродоломник:
Кристина Пајкић
Поштар, лакеј: Слађана Пајчић
Профа 1: Владимир Милојевић
Профа 2: Синиша Максимовић


Колегинице, пријатељице, сапутнице, саме, далеко на морској пучини... Доживеле су бродолом, а он у њима буди свеприсутну глад Дебеле, Средње и Мале бродоломнице. Потребу за правдом, манипулацијом и храном не могу утолити.
„Ако можеш да поједеш неког данас, не остављај га за сутра.“, реплика је једног од ликова, што је донекле и суштина.
Праведности нема, свако је енергични присталица свог система вредности као јединог исправног и објективног у својој субјективности.

"Глас Подриња"


Представа унутар представе доприноси динамици комада као и две дописане роле, професори (Владимир Милојевић и Синиша Максимовић), антиподови света. Чак и њихови костими указују на супротности. На једној страни је стереотип традиционалног односа према вредностима, чврсти присталица устаљених принципа, оцртан кроз ставове и облачење, док је други његово наличје који нам репрезентује модерност, бунт и од првог погледа одаје утисак човека новог доба, спремног на све.
Ниједан од ликова нема своје име, већ су описани по карактеристикама и догађајима чиме је исказана суштинска универзалност личности и њихова општа примењивост на различите ситуације. Забавно, али да ли нам је смешно, ако се препознамо у некој од рола. Који је калуп баш по нашој мери? Филозоф неправедна жртва, гладна маса без критичког промишљања, или вођа манипулатор.
Редитељ представе истиче да је Мрожек био инспирација, јер у свом стваралачком опусу поседује и карикатуре, те да одређени текстови буде асоцијацију на анимиране филмове.

Упутство гледаоцима: У овој, у суштини алегорији гледаоци треба да покушају да се смеју.


-У оригиналној верзији текста Славомира Мрожека „На пучини“ сви ликови су мушкарци. У адаптираном тексту наше представе Мрожекових мушких ликова појављују се жене и два нова лика који играју мушкарци који не постоје код Мрожека. Жеља нам је била да покажемо како у неким могућим животним ситуацијама људи, у нашем случају жене, када је у питању борба за егзистенцију, могу доћи до тако бизарних решења проблема, као што је канибализам. Три жене јасно су скициране као представнице три друштвена слоја: оног који би да једе, а стално остаје гладан, оног који размишља и своју немоћ тумачи филозофијом и оног који манипулацијом остварује своје циљеве. Два мушка лика која се од почетка сукобљавају око својих научних тврдњи у погледу разлика и сличности мушкараца и жена, по принципу представе у представи, су у улози наратора и коментатора- каже редитељ Томашевић.
Упутство гледаоцима: У овој, у суштини алегорији гледаоци треба да покушају да се смеју. Прва реприза представе „На пучини“ заказана је за уторак, 6. април у 19 часова, након чега се можете препустити мисаоним вратоломијама лепоте театра.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa