Инфо

29. септембар 2011.29. сеп 2011.
НОВИ КОМПЛЕТИ ПРВЕ ПОМОЋИ

ДОДАТНО ОПТЕРЕЋЕЊЕ БУЏЕТА ГРАЂАНА

Од понедељка 19. септембра на снагу ступио нови Закон о саобраћају који регулише употребу стандардизованих комплета за прву помоћ. Агенција за лекове и медицинска средства Србије одобрила комплете седам произвођача. Буџет грађана увећан у просеку за 2.000 динара. Саобраћајна полиција од 01. октобра почеће са кажњавањем за непоштовање ове обавезе. Мандатна казна на лицу места 5.000 динара
Ступањем на снагу Правилника о употреби нових стандардизованих комплета за прву помоћ возачи су у обавези да их од 01. октобра ове године имају у својим возилима. У противном саобраћајна полиција ће кажњавати непоштовање ове обавезе са казном од 5.000 динара.
Агенција за лекове и медицинска средства Србије одобрила је саставе комплета за пружање прве помоћи седам произвођача и то: „Каран Цо“, „Галеника“, „МБС Техно д.о.о.“, „Медитекс А. Д.“, „Тосама д. д.“, „Европа лек д.о.о.“ и „Алтиос д.о.о.“ Приликом усвајања новог стандарда о комплетима прве помоћи постигнут је јединствен договор о њиховом садржају и квалитету свих компоненти.
Постоје два основна типа ових комплета ““ тип А за мотоцикле и тип Б за путничка возила. Комплет за аутомобиле садржи: завоје, стерилне газе, фластере, маказе, игле, ПВЦ кесе и рукавице за једнократну употребу, као и изотермални покривач, заштитно средство за давање вештачког дисања и упуство о пружању прве помоћи. Комплети типа А, односно за мотоцикле, имају нешто мање медицинских средстава.
После много дилема у вези ових комплета, попут питања њеног допуњавања, донета је одлука да се могу појединачно надоместити елементи који су употребљени. Једини захтев је да одговарају стандардизацији. На пример, ако је реч о завоју он мора да буде одговарајуће дужине, ширине и са важећим роком трајања.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa