Инфо

8. април 2021.8. апр 2021.
ПРОБЛЕМ ОДЛАГАЊА ЖИВОТИЊСКОГ ОТПАДА У ОПШТИНИ БОГАТИЋ

Специјални контејнери гаранција сигурности

Посредовање министра пољопривреде Бранислава Недимовића и посета заменика председника Општине Богатић Теодора Теодоровића и одборника ове локалне самоуправе из Бадовинаца Мирослава Шестића компанији Енерго-Зелена из Инђије
Стравичне слике лешева угинулих животиња бачене крај речних токова, путева или канала не престају да окупирају пажњу грађана Мачве. На те ружне призоре више пута је указивано од стране грађана, љубитеља природе, ловаца или туриста, а не ретко и са скупштинске говорнице у Општини Богатић.

У оквиру одборничких питања често се чује глас одборника Александра Илијашевића из Бадовинаца и по овој проблематици, јер је често изражена баш у највећем мачванском селу, крај Дрине чији житељи доста тове свиње.

теодор теодоровић


Нажалост, преко свега се олако прелазило и настављало по старом. Дометима рада неких удружења и организација за заштиту природне околине није придаван посебан и довољан, рекло би се ни законски значај. С друге стране проблем је постајао све већи и израженији. На жестоком удару је остало очувања здраве и чисте животне средине, којој се многи враћају, “бежећи” од градске вреве и убрзаног живота, а на тзв дивљим депонијама смећа које често “никну”, као печурке после кише, осим свакојаког смећа и даље је могуће видети лешеве угинулих животиња и разне кланичне конфискате које остављају за собом несавесни грађани. Сасвим је јасно о каквом степену опасности се ради по људско здравље.

- Ми смо више пута предлагали општини изградњу бициклистичке стазе и опште стимулацију већег коришћења овог превозног средства. Јасно је као дан да треба више учинити на заштити природне околине, како би нестало забрињавајућих и стравичних призора често распаднутих лешева угинулих животиња, које тако постају мета других и коначно угрожавају здравље људи, каже Александар Фирауновић из организације “Зелених”, општине Богатић, који је и одборник у општинском парламенту.
Најновија посета републичког министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислава Недимовића општини Богатић, буди наду да ће се решењима приступити озбиљније. Челни човек српског Министарства пољопривреде је овом приликом поред осталог нагласио значај општине Богатић и читаве Мачве као носилаца пољопривредне производње у земљи и обећао свесрдну помоћ, на чему му се председник општине Богатић Милан Дамњановић посебно захвалио. Он је подсетио на чињеницу да су Мачвани превасходно окренути пољопривреди и да очекује наставак међусобне сарадње и оснажавање подршке од стране Министарства, које би по Дамњановићевим речима требало да покаже већу пажњу у заштити интереса али и здравља пољопривредника.

милош шестић


Важно је и подсећање на недавну посету заменика председника општине Богатић Теодора Теодоровића и одборника из Бадовинаца у Скупштини општине Богатић Мирослава Шестића компанији Енерго-Зелена из Инђије у вези реализације пројекта адекватног и професионалног решавања проблема угинулих животиња путем контејнера за одлагање и одвожење. Наиме, Енерго-Зелена је једино савремено постројење за нешкодљиву прераду опасног животног отпада у нашој земљи, али и на Балкану са најбољом доступном технологијом (БАТ технологија).

На састанку са одговорнима у компанији Енерго-Зелена утврђене су локације за постављање нових контејнера, начин и динамика њиховог постављања и потребан број контејнера.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa